Dom

14. 04. 2021

Imate vse za sezono piknikov?

Ekipa bolha.com
3 min

Globoko smo že zakorakali v pomlad in v prijetne temperature. Te nas vedno znova spomnijo, da se je narava prebudila, mi pa smo hkrati z njo zlezli iz naših medvedjih brlogov nabirat sončne žarke. V zraku vonjamo cvetlice, prijeten vetrič, aprilski dež in … piknike. Piknike? Tako je. Zelena narava kar vabi, da skočimo v sezono piknikov.

Družina uživa za obloženo mizo ob dobrih piknik prigrizkih.

Bučke, jajčevci, rebrca, perutničke ...

Je zelenjava že narezana na kolobarje, meso že marinirano? Kje boste pa vse to pekli? Nekateri ste goreči pristaši plinskih, spet drugi obožujete električne, tretji prisegate na žare na oglje ali les, četrti pa jih izdelate kar sami, in sicer iz starih pnevmatik ali bobna iz starega pralnega stroja.

Pravi mojstri boste vedeli, da ima hrana različen okus glede na to, na kakšni površini jo pečemo. Katere žare pa imate vi raje? Izbirajte med pestro izbiro različnih žarov in opreme za žar ter poiščite svojo najljubšo pridobitev letošnje pomladi.

Mi sicer menimo, da se prava borba med enimi in drugimi zagovorniki različnih vrst žarov ne bo nikoli čisto zares zaključila. Je pa zagotovo eno ... Vsi obiskovalci piknika smo med opazovanjem izredno veseli, da se v družbi vedno najde nekdo, ki si bo z veseljem nadel predpasnik, v roke prijel komplet za žar, si na poličko ob kakovostni rešetki pripravil olje (ali pa pločevinko piva) za zalivanje hrane in to obračal, dokler ne bo sočno pečena. In to zato, da bi se lahko po končani pojedini vsi ostali gosti naslonili na stol, si položili roko na poln trebuh in med kimanjem glasno dejali: »Bravo, mojster, to je bilo pa vrhunsko!«

Kako pa pri vas potekajo priprave na piknik?

Vrnimo se korak nazaj. V trenutke, ko se priprave na najboljši spomladanski dogodek šele začenjajo. V družini si boste pred prihodom gostov delo razdelili tako, da bo vsakdo enakovredno sodeloval pri organizaciji piknika. Tisti bolj spretni v kuhinji se boste kar sami ponudili za pripravo hrane, tisti, ki imate smisel za estetiko, pa boste poskrbeli, da bodo obiskovalci prav z občudovanjem opazovali vaš atrij in s presenečenjem ugotavljali, kako prečudovito ste opremili zunanje površine.

Zadovoljno boste zakorakali na teraso in opazovali svoj zeleni kotiček znotraj mestnega vrveža, ki ga zaradi domače oaze in udobja niti ne slišite več. Preden se boste podali na delo, se boste usedli na udobno sedežno garnituro in noge dvignili na vrtno mizico. Z desne strani bo prihajal zvok vode iz domače fontane, na levi strani pa se boste zahvalili vrtni uti, ki v času obiskov pred očmi gostov redno skriva vse ročno orodje, ki se je nabralo v vseh letih življenja na tej prelepi lokaciji. Še dobro, da ste travo s kosilnico pokosili že prejšnji dan. »Sem vedel, da mi nikoli ne bo žal, da sem si kupil vso to opremo za vrt si boste mislili in se sami sebi nasmejali.

Ko se boste naužili svežega zraka in občutka svobode, boste vstali in se podali na delo. Iz velike vrtne ute boste vzeli mehke blazine in jih posadili na stole. Privlekli boste dva senčnika in podstavka ter ju z lahkoto odprli. »Da bo goste grel vroč kos mesa, ne pa sonce,« si boste govorili. Nato se boste spomnili, da je tudi svojcem v vašem sanjskem domu malce vroče, zato boste spustili senčila, ki dajejo prijetno senco tudi v kuhinjo.

»Hvala, ker skrbiš tudi za nas,« bo z zaljubljenim nasmeškom rekla žena.

»Ta vrtna senčila sem kupil na bolhi!« boste odvrnili in upali, da žena ne bo pomislila na to, da ste spet zapravljali. Kako le ne bi? Vsakdo bi pokleknil pred to pestro izbiro in enostavnim nakupovanjem.

Gosti so prišli!

Priprav je konec, čas je za druženje in peko. Gosti so končno tukaj! Medtem ko počasi kapljajo en za drugim na vašo trato, najbolj od vsega uživate v komentarjih, ki jih dajejo, ko zagledajo prečudovito urejeno zeleno površino.

»Teta je rekla, da mi dovoliš, da grem na ležalnik,« sramežljivo pove najmlajši nečak.

»Gugalnica je moja, gugalnica je moja!« kriči nečakinja, medtem ko že teče proti njej.

»Sosed, a imaš nove stole?« vpraša Martin začudeno, vi pa ponosno pokimate.

Vaša žena stopi na teraso, čudovita kot vedno, in z nasmehom na obrazu razloži gostom: »Moj je spet zapravljal, tokrat je kupoval vrtno pohištvo. Pa saj mu ne morem zameriti. Odlično je uredil to našo teraso!«

»Na Jožeta!« zakliče Martin in dvigne kozarec v zrak.

»Na Jožeta!« ponovijo vsi skupaj.

V tem trenutku Martin z visokim skokom v zrak pade ravno na vrtnega palčka in ga razbije, a nič ne dé – okrasne predmete za vrt lahko najdete na bolha.com. Za vse nerodne Martine. Za pravljične dni, ki naj se nikoli ne končajo.