Dom

27. 10. 2023

Naj staro pohištvo na novo zaživi: Kaj vse lahko naredite sami?

Z. Š.
4 min

Saj poznate tisti rek, da je tisto, kar je za nekoga stara šara, za drugega lahko pravi zaklad? Če bi radi svoj dom le nekoliko osvežili in ne želite zapraviti ogromno denarja, si lahko z malo iznajdljivosti in spretnosti omislite omare, ki bodo zares nekaj posebnega!

Prava zakladnica takšnih reči, ki potrebujejo le kanček pozornosti, preden vnovič zasijejo, je zagotovo največji spletni oglasnik v Sloveniji! To dokazuje ustvarjalni projekt, v okviru katerega je skupina prijateljev staro pohištvo, kupljeno na bolha.com, preobrazila v moderne kuhinjske omarice!

Tako so se je staro pohištvo spremenilo v moderne kuhinjske omarice.

Krajši in mrzli dnevi so idealni za ustvarjanje in olepševanje notranjosti svojega doma. Tako nahranite svojo ustvarjalno dušo in hkrati izdelate nekaj uporabnega, s čimer boste osvežili podobo svojega doma. Vaš okus se bo nekoliko spremenil tudi s časom in če bi radi v svoj dom vnesli svežo energijo, berite naprej!

Ko domov prinesete nov kos notranje opreme, ste vsakič prav prijetno vznemirjeni, ampak za drobno prenovo notranjosti ne bi radi zapravili pravega premoženja? Ne skrbite, na zelo iznajdljiv način se lahko temu izognete, hkrati pa date duška svoji ustvarjalni plati.

Pred vami so štirje praktični nasveti, kako staro spremeniti v 'novo' in se pri tem še zabavati!

1. Umetnost barv: Skrivnostna moč, ki ustvarja vzdušje

Zakaj je izbira tistih pravih barv, ki napolnijo vaš dom, tako zelo pomembna? Te namreč dajo domu povsem nov karakter, pozitivno pa vplivajo pa tudi na počutje.

Večina ljudi barvam ne posveča kaj dosti pozornosti. Zakaj je to dobro početi? Z izbiro pravih barv lahko še tako pustim prostorom vdahnete toplino, bela ali svetlejši odtenki so recimo idealni, če vaš dom ni preveč prostoren, pa bi želeli, da vseeno daje takšen občutek. Prav nasprotno pa temnejše barve ustvarjajo občutek, da je prostor manjši, kot v resnici je.

Barve so zelo pomembne tudi za ustvarjanje občutka uravnoteženosti. Za to poskrbijo predvsem nevtralni toni, ki poskrbijo, da se barve v prostoru lepo dopolnjujejo in tvorijo celoto.

Zanimive moderne kombinacije lahko ustvarite tudi z vključevanjem črne, ki poskrbi za drzen kontrast.

Črna v vaš dom vnese drzen kontrast.

2. Trik je v detajlih!

Tako kot pri stilu oblačenja tudi za dom velja, da lahko z modnimi dodatki videz popolnoma spremenite. Drobne spremembe lahko naredijo veliko razliko!

Lahko recimo zamenjate zgolj ročaje na kuhinjskih omaricah. Poigrajte se z barvami in dajte priložnost odštekanim in edinstvenim ročajem ter opazujte nasmehe na obrazih vseh, ki bodo obiskali vaš dom.

Drobne spremembe naredijo veliko spremembo.

Povsem drugačen videz lahko ustvari že dekorativna folija za pohištvo. Na tak način lahko olepšate vse od omar in polic do vrat in steklenih površin.

Veliko spremembo lahko naredite tudi s košarami. Policam dodajo zanimiv videz, hkrati pa služijo kot organizatorji, v katere zlahka pospravite marsikaj.

Na bolha.com najdete tudi vse za dom.

3. Preuredite pohištvo v prostoru

Veliko spremembo lahko dosežete že samo s premikanjem pohištva, ki ga že imate! Nanizali smo nekaj idej, ki bodo v vaš dom zagotovo vnesle svežo energijo:

  • Kavč in fotelje ste ob vselitvi verjetno potisnili ob steno. Poskusite jih odmakniti in opazujte, kako se bo prostor navidezno povečal.
  • Imate na stenah kar nekaj slik, ki jih obožujete? Premaknite jih v druge prostore!
  • Premaknite televizor! Ta namreč avtomatsko postane središče sobe, v kateri se nahaja. Zato spremenite pozicijo tega središča in opazujte spremembe, ki bodo sledile.
  • Če ste spretni, se lahko lotite tudi nekoliko zahtevnejšega podviga – iz kakovostnega starega pohištva izdelajte kuhinjske omarice, kot vidite spodaj.

Stare omarice lahko z malo truda predelate v nekaj izjemnega.

Za preobrazbo starega pohištva je potrebnega le malo truda.

4. Poigrajte se s svetlobo

Eden pomembnejših dejavnikov, ki doma ustvarjajo vzdušje, pa nanj po navadi ne pomislimo takoj, je tudi svetloba. Notranji oblikovalci se po drugi strani zelo dobro zavedajo, da je prava svetloba ključna!

Recimo: Če svetila usmerite navzgor, boste ustvarili bolj sofisticirano in formalno atmosfero, če pa jih usmerite navzdol, pa bo vzdušje bolj intimno in sproščeno.

Ste opazili, kako malo je potrebno, da je vaš dom ličnejši in se v njem počutite bolje? Svoj dom lahko spremenite zgolj z malo truda in domišljije, zakladnica vsega, kar morda potrebujete za predelavo obstoječega pohištva, pa je bolha.com! Bodite kreativni in hkrati ravnajte okolju prijazno, stare kose pohištva pa spreminjajte v neprecenljive zaklade!

Če ste se tudi vi lotili ustvarjalnega projekta predelave starega pohištva v novo, nam fotografije in videoposnetke pošljite na podpora@bolha.com!