Dom

30. 06. 2023

Kabina za prhanje, stena za prhanje, kad za prhanje ali kopalna kad?

Ekipa bolha.com
4 min

Ko se odločamo za prenovo kopalnice ali gradnjo novega doma, se pogosto znajdemo pred pomembno odločitvijo glede izbire pravega sistema za prhanje ali kopalne kadi. Kabina za prhanje, stena za prhanje, kad za prhanje ali tradicionalna kopalna kad?

Izbira je odvisna od prostorskih in finančnih omejitev ter funkcionalnih in estetskih zahtev posameznika. Vsaka možnost ima svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno skrbno premisliti o vseh dejavnikih, preden se odločimo za eno od možnosti. Nato pa izberemo najugodnejšo v bogati izbiri na bolha.com.

Steklene kabine za prhanje so priljubljena izbira v sodobnih kopalnicah.

V nadaljevanju:

  • si bomo ogledali različne možnosti prhanja in kopanja;
  • podrobneje bomo preučili prednosti in slabosti vsake od njih;
  • preučili bomo, kaj je kabina za prhanje, kako deluje stena za prhanje, katere so prednosti uporabe
  • kadi za prhanje in kakšno udobje nam nudi klasična kopalna kad,
  • spoznali bomo praktični vidik: namestitev, vzdrževanje, prilagodljivost in estetika.

Zakaj je izbira pomembna?

Izbira pravega sistema za prhanje ali kopanje ni le estetsko vprašanje, temveč vpliva tudi na našo vsakodnevno izkušnjo in udobje v kopalnici. Nekateri prisegajo na hitro in osvežujoče prhanje, medtem ko drugi cenijo sproščanje v peneči kopeli. Za nekatere je prostorska učinkovitost ključnega pomena, medtem ko drugi dajejo prednost prostornosti in udobju.

Kabina za prhanje

Kabina za prhanje je ena izmed najbolj priljubljenih izbir za sodobne kopalnice. Vgradi se neposredno na tla ali pa ima nizko pristajalno podlago. Kabine za prhanje ponujajo veliko različnih modelov in možnosti prilagajanja, kar omogoča, da se prilagodijo različnim prostorskim zahtevam. Montaža kabine za prhanje zahteva nekaj več dela in spretnosti, saj je treba pravilno priklopiti vodovodne in odtočne cevi.

Na voljo so različni materiali za kabine za prhanje, kot so steklo, akril ali kombinacija obeh. Steklena kabina za prhanje lahko vizualno poveča prostor in poudari estetiko kopalnice, medtem ko akrilne kabine za prhanje omogočajo večjo izbiro barv in vzorcev. Obstajajo samostojna kabina za prhanje, masažna kabina za prhanje in polkrožna kabina za prhanje.

Večina kabin za prhanje ima drsna ali zložljiva vrata, kar olajša vstop in izstop. Vzdrževanje kabine za prhanje je lahko preprosto, še posebej, če se odločimo za stekleno površino, ki se enostavno čisti. Potrebno je redno čiščenje, da se prepreči nabiranje vodnega kamna ali plesni.

Kabine za prhanje zavzemajo manj prostora kot tradicionalne kopalne kadi, zato so primerne predvsem za manjše kopalnice ali prostorsko omejene prostore.

Kopalna kad za udobno razvajanje doma.

Stena za prhanje

Stena za prhanje je odprta struktura, ki ločuje tuš prostor od preostale kopalnice. Vgradi se neposredno v tla ali pa ima nizko pristajalno podlago. Montaža stene za prhanje je običajno lažja od montaže kabine za prhanje, saj ni treba namestiti vrat. Vendar pa je treba zagotoviti pravilno tesnjenje med steno in tlemi, da preprečimo uhajanje vode.

Videz stene za prhanje je minimalističen in sodoben. Najpogosteje je izdelana iz stekla, kar omogoča prehod svetlobe in vizualno prostornost v kopalnici. Steklena stena za prhanje se enostavno čisti, vendar zahteva redno vzdrževanje, da se prepreči nabiranje vodnega kamna.

Stena za prhanje omogoča enostaven dostop do tuša in brez težav vstopamo ter izstopamo iz prostora. Ker nima vrat, je prijazna do oseb z omejeno mobilnostjo. Stena za prhanje običajno nima vgrajene prhe, zato je treba namestiti ločeno prho in nadzorno enoto za prilagajanje temperature in curka. Prav tako je treba zagotoviti pravilno odvajanje vode skozi odtok.

Stena za prhanje je relativno preprosta za čiščenje, saj ne vključuje vrat ali dodatnih delov, kjer bi se nabirala umazanija. Redno čiščenje steklene površine bo ohranilo njeno lepoto in preprečilo nabiranje vodnega kamna.

Kad za prhanje

Kad za prhanje je hibridna rešitev, ki združuje funkcionalnost tuša in udobje kopalne kadi. Vgradi se neposredno v tla ali pa v omarico, podobno kot kopalna kad. Treba je prilagoditi napeljavo vodovodnih in odtočnih cevi ter keramično oblogo.

Kad za prhanje je lahko podobna kopalni kadi in ima globoko obliko z visokimi stranicami ali pa je popolnoma ploščata in brez robov. Kadi za prhanje so lahko iz različnih materialov, kot so akril, lito železo, emajlirane jeklene pločevine ali kamen. Na voljo so različne velikosti in oblike, kar omogoča prilagoditev glede na prostor in želje posameznika.

Uporaba globoke kadi za prhanje je prilagodljiva, saj omogoča tako prhanje kot tudi namakanje in sprostitev v vodi. Lahko se namesti prha in nadzorna enota za prilagajanje temperature in curka, kar omogoča udobno prhanje. Voda se enostavno odvaja skozi odtok, vgrajen v kadi za prhanje.

Vzdrževanje kadi za prhanje je podobno kot pri kopalni kadi. Pomembno je redno čiščenje, da se prepreči nabiranje umazanije, plesni in vodnega kamna.

Prostorske zahteve za kadi za prhanje so nekoliko manjše kot za tradicionalne kopalne kadi, vendar še vedno zahtevajo dovolj prostora za namestitev.

Stene za prhanje praktične in ne zavzamejo veliko prostora.

Kopalna kad

Kopalna kad je tradicionalna izbira za sproščujoče kopanje, kar nam pride prav v mrzlih zimskih dneh, da se pogrejemo, navsezadnje topla voda pozitivno vpliva tudi na spopadanje s stresom. Kad se namesti neposredno na tla ali pa jo vgradimo v omarico. Zahteva večji prostor in treba je prilagoditi napeljavo vodovodnih in odtočnih cevi ter keramično oblogo.

Videz kopalne kadi je raznolik, od klasičnih oblik do modernih in elegantnih modelov. Izdelane so iz različnih materialov, kot so akril, lito železo, emajlirana jeklena pločevina ali naraven kamen. Izbira je odvisna od osebnega okusa in sloga kopalnice, piko na i pa lahko doda tudi posebna pipa.

Uporaba kopalne kadi je primerna za tiste, ki uživajo v dolgih sproščujočih kopelih. Omogoča nam namakanje in sprostitev telesa. Lahko izberete tudi masažno kad.

Vzdrževanje kopalne kadi je pomembno, da se prepreči nabiranje umazanije, plesni in vodnega kamna. Veliko je odvisno od izbire materiala, nekateri zahtevajo posebno nego in čistila.

Kopalna kad je primerna za prostorne kopalnice, kjer je dovolj prostora za namestitev.

In še za zaključek – kaj torej izbrati?

Kot ste lahko prebrali, je izbira popolnoma osebna: odvisna je od tega, koliko prostora imate, kakšne so vaše želje in navsezadnje tudi kakšne so vaše finančne zmožnosti. Cena nakupa in montaže se lahko zelo razlikuje glede na izbran model, velikost in blagovno znamko.

Pri tem ne pozabite, da na videz močno vplivata tudi izbira zavese za tuš, če jo imate, in pa armatura za tuš (komplet naprav, ki vključujejo mešalno pipo, tuš glavo, prho, ročice za upravljanje temperature in curka ter druge dodatke).

Armatura je ključna za pravilno delovanje sistema za prhanje in omogoča prilagajanje temperature, moči curka in drugih funkcij. Pomembno je izbrati kakovostno armaturo, ki je trajna, odporna proti koroziji in omogoča enostavno uporabo in vzdrževanje. Pri izbiri armature za prhanje je treba upoštevati tudi pritisk vode in obstoječo napeljavo v kopalnici, saj s tem zagotovimo kompatibilnost in nemoteno delovanje.

Na spletni strani bolha.com lahko najdete bogato ponudbo kabin, kadi, sten in drugih dodatkov za prhanje, ki vam lahko pomagajo pri izbiri in opremljanju kopalnice.