Dom

19. 07. 2023

Kako do lepe in goste trate brez plevela in mahu?

Ekipa bolha.com
7 min

Vsak od nas zagotovo sanja o lastnem koščku raja – lepi in gosti trati, ki je prizorišče popolnih poletnih popoldnevov. Trata je lahko osrednji del našega vrta, prostor, kjer se igrajo otroci, kjer se družimo s prijatelji ob piknikih, ali pa kraj, kjer se preprosto umirimo in uživamo v zeleni oazi. A kako priti do te sanjske zelene preproge brez plevela in mahu, ki bi bila naš ponos in veselje?

Natančna nega trate je ključna za uspeh, zato bomo v nadaljevanju predstavili pet najpomembnejših korakov – odstranjevanje porumenelih delov trate, pripravo tal, zalivanje, košnjo in zračenje trate, ki so temelj za vzpostavitev in vzdrževanje lepe, goste trate brez plevela in mahu.

Pravilna nega trate je pomembna.

S temi koraki se boste opremili z znanjem in tehnikami, ki vam bodo pomagale ustvariti prav takšno travo, kot si jo želite. Pridružite se nam in odkrijte, kako iz sanj o popolni trati ustvariti resničnost!

1. Odstranjevanje porumenelih in porjavelih delov trate

Odstranjevanje porumenelih in porjavelih delov trate je pomembno za vzdrževanje lepe, goste trate brez plevela in mahu. Ti poškodovani deli trate lahko nastanejo zaradi različnih dejavnikov, vključno s pomanjkanjem hranil, slabo drenažo, škodljivci ali boleznimi. Pomembno je, da se tem delom trate posvetimo in jih odstranimo, saj vplivajo na estetski videz in zdravje celotne površine.

Obstajajo različne metode, ki nam omogočajo učinkovito odstranjevanje porumenelih delov trate ter spodbujanje regeneracije:

 • Ročno odstranjevanje: S pomočjo grabelj odstranimo odmrle liste, vejice in druge rastlinske odpadke, ki so se nabrali na trati. S tem bomo omogočili boljšo prezračenost in dostop kisika do korenin ter odstranili potencialne ovire za rast in zdravje trate. Pomembno je, da pri ročnem odstranjevanju pazimo, da ne poškodujemo zdravih delov trate.
 • Izravnavanje površine: Če so se na trati oblikovale jame ali neravnine, lahko uporabimo grablje ali drugo primerno vrtno orodje za izravnavanje ter površino zgladimo. S tem bomo ustvarili enakomerno podlago za rast novih travnih bilk in preprečili nabiranje vode v neravninah, kar lahko vodi do propadanja trate.
 • Ponovno zasajanje nove trave na prazna mesta: Če so na trati nastale večje luknje ali izrazito poškodovani deli, je priporočljivo posejati novo travo ali zasaditi travne preproge. Pri izbiri semena ali preprog je pomembno upoštevati vrsto trave, ki je primerna za naše podnebje, in želene lastnosti trate. Za uspešno rast novih travnih bilk je treba zagotoviti ustrezno pripravljeno zemljo, ki je dovolj rodovitna, ter redno zalivanje in skrbno vzdrževanje.

Z odstranjevanjem porumenelih delov trate ter ustrezno nego in obnavljanjem bomo dosegli lepo, gosto trato brez plevela in mahu. Redno vzdrževanje, ki vključuje košnjo, zalivanje, gnojenje ter nadzor nad škodljivci in boleznimi, bo poskrbelo za zdravo rast in bujno zelenje. Ne glede na metodo odstranjevanja porumenelih delov trate je pomembno biti potrpežljiv in dosleden, saj rezultati ne bodo vidni takoj, ampak se bodo postopoma izkazali v lepi, gosti in zdravi trati, ki bo krasila našo okolico.

2. Rahljanje zemlje in priprava tal

Pravilna priprava tal pred sajenjem nove trate omogoča optimalne pogoje za rast korenin in s tem zagotavlja zdrav razvoj trave. Ena od pomembnih nalog pri pripravi tal je rahljanje, ki omogoča boljšo zračnost, drenažo ter prodiranje kisika in vode v koreninski sistem. Rahljanje zemlje pripomore k boljši penetraciji korenin v tla ter spodbuja tvorbo močnega in globoko ukoreninjenega koreninskega sistema. To pa je ključno za zdravo rast in odpornost trave proti različnim stresnim vplivom.

Tla pripravimo z rahljanjem zemlje.

Pred začetkom rahljanja je priporočljivo odstraniti vse večje kamne, korenine in druge ovire, ki bi lahko delale težave pri rasti korenin. Nato se lahko lotimo samega rahljanja zemlje. To lahko opravimo ročno s pomočjo motike, lopate ali vil. Pri večjih površinah je priporočljiva uporaba strojne opreme, kot je rotacijski motorni prekopavalnik (freza), ki zemljo mehansko razrahlja in premeša ter ustvari boljšo strukturo tal.

Po rahljanju je treba tla temeljito izravnati in stisniti. Izravnana površina omogoča enakomerno razporeditev semena ali polaganje travnih preprog ter preprečuje nastanek lukenj in neravnin. Stiskanje tal se lahko opravi s pomočjo valjarja ali pa preprosto s hojo po površini in nežnim pritiskom.

Skrbno izveden postopek rahljanja in izravnave tal bo zagotovil optimalne pogoje za korenine trave, kar bo prispevalo k vzpostavitvi lepe, goste ruše brez plevela in mahu. Ne smemo pozabiti, da je skrb za kakovost tal dolgoročna naložba, ki nam bo omogočila uživanje v čudoviti zelenici številna leta.

3. Zalivanje trate

S pravilnim zalivanjem pomagamo vzdrževati zdrav in lep videz trate. Potreba po zalivanju je odvisna od vremenskih razmer, kot so:

 • temperatura,
 • padavine in
 • vlažnost zraka.

V toplih in sušnih obdobjih je treba trato zalivati redno, saj voda hitreje izhlapeva, kar lahko povzroči sušenje trave. Pri novi trati je pomembno zagotoviti zadostno zalivanje, da se seme ali travne preproge enakomerno ukoreninijo v tla.

Pri zalivanju moramo doseči ustrezno vlažnost tal. Priporočljivo je, da se zalivanje opravi zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, ko je izhlapevanje manjše in ima voda več časa, da prodre v globlje plasti tal. Pomembno je tudi zalivanje enakomerno po celotni površini trate, da se zagotovi enakomerna rast in izogiba nastanku lukenj ali suhih madežev.

Pazimo, da trate ne zalivamo preveč ali premalo!

Pri vzdrževanju ustrezne vlažnosti je treba paziti, da ne pretiravamo z zalivanjem, saj čezmerna vlaga lahko vodi do gnitja korenin in razvoja bolezni. Boljše je zaliti obilno, vendar manj pogosto, kar spodbuja korenine, da rastejo globlje in iščejo vodo v tleh.

Poleg zalivanja je treba tudi upoštevati naravne padavine. Če je padavin dovolj, se zalivanje lahko zmanjša ali celo preneha. Pomembno je biti pozoren na znake, kot so porumenela ali upadla trava, ki lahko kažejo na pomanjkanje vode.

Redno spremljanje vremenskih razmer ter prilagajanje zalivanja glede na potrebe trate bosta zagotovila, da bo trata ostala privlačna, gosta in odporna proti škodljivcem ter boleznim.

4. Redna košnja trave

Redna košnja trave je ključna za zdravo rast in gostoto trave. Pravilno obrezovanje vrhnjih delov trave spodbuja razvoj novih poganjkov, kar vodi v gostejšo in bujnejšo rušo. Poleg tega redna košnja preprečuje čezmerno rast trave, kar bi lahko vodilo do izčrpanosti rastlin in pojavljanja plevelov.

Pri košnji trate je seveda najpomembnejša prava kosilnica. Obstajajo različne vrste kosilnic, kot so:

Vsaka vrsta ima svoje prednosti in omejitve, zato je treba izbrati tisto, ki ustreza potrebam in velikosti trate.

Pri košnji pazimo, da so rezila kosilnice vedno dobro nabrušena. Ostra rezila omogočajo čiste in enakomerne reze, kar pospešuje celjenje in rast trave. Z neostro kosilnico se trava lahko raztrga, kar vodi v poškodbe in slabšo rast.

Vrtna kosilnica je nujen pripomoček pri negi trate.

Pri odstranjevanju pokošene trave lahko uporabimo kosilnico s košaro, ki zbira pokošeno travo, ali pa se odločimo za mulčenje, kjer se pokošena trava drobno razreže in ostane kot naravna zastirka na trati. Redno odstranjevanje pokošene trave je pomembno za zdrav razvoj trate in preprečuje kopičenje ter zadušitev rastlin.

Redna košnja trate je nujna za vzdrževanje urejenega in zdravega videza. Pravilna izbira kosilnice ter skrb za nabrušena rezila bosta zagotovili učinkovito košnjo, gostejšo rušo in zdravo rast trave.

Nove in rabljene vrtne kosilnice lahko najdete na bolha.com!

5. Zračenje trate

Zračenje trate dosežemo s pomočjo prezračevalcev. Prezračevalec trate je posebna naprava, ki ustvarja luknje v tleh in omogoča povečan pretok zraka, vode in hranil do korenin trave. Ta postopek pomaga zmanjšati zbijanje tal, izboljšuje prehod zraka do korenin, spodbuja rast novih poganjkov in koreninskega sistema ter zmanjšuje prisotnost mahu in plevela.

Uporaba prezračevalca je ena najučinkovitejših metod zračenja. Prezračevalci trate so lahko ročni ali strojni in omogočajo enostavno ter učinkovito zračenje večjih površin trate.

Pri zračenju trate je pomembno izbrati pravi čas in pogostnost. Jesen ali zgodnja pomlad, ko so tla dovolj vlažna, je najboljši čas za prezračevanje trate. Pogostnost zračenja je odvisna od stopnje zbijanja tal in stanja trate, vendar se priporoča, da se zračenje izvede vsaj enkrat letno. Po prezračevanju sta priporočljiva tudi ustrezno gnojenje trate ter zalivanje, kar bo spodbudilo rast in zdrav razvoj trave.

Lepa trata je ponos vašega dvorišča!

Prezračevalec trate je torej nepogrešljivo orodje za zagotavljanje zračnosti tal in ohranjanje zdrave in bujne trate. Z njegovo pomočjo lahko dosežemo optimalen pretok zraka, vode in hranil do koreninskega sistema trave, kar bo prispevalo k zdravi rasti in gostoti ter preprečilo širjenje plevela in mahu.

6. Gnojenje trave

Pravilno gnojenje zagotavlja, da travne bilke dobijo potrebna hranila za svojo rast in razvoj ter ohranjanje bujne temno zelene barve.

Dušik je eno od najpomembnejših hranil, ki ga trave potrebujejo v večjih količinah. Dušik spodbuja rast poganjkov in listov ter pomaga pri tvorbi klorofila, kar vpliva na intenzivnost barve trate. Poleg dušika so pomembni tudi:

 • fosfor,
 • kalij
 • mikrohranila, kot sta železo in magnezij.

Pri izbiri gnojila je pomembno upoštevati specifične potrebe trate in vrsto tal. Obstajajo različne vrste gnojil: organska in anorganska:

 • Organska gnojila, kot so kompost, rastlinski izvlečki ali gnoj, ponujajo naravne hranilne snovi in pomagajo izboljšati plodnost tal.
 • Anorganska gnojila, kot so mineralna gnojila, pa omogočajo natančnejše uravnavanje hranilnih snovi in ​​hitrejši učinek na rast trate.

Pri gnojenju trate je pomembno upoštevati priporočene količine in pogostnost gnojenja ter navodila proizvajalca. Prevelika uporaba gnojila lahko poškoduje trato in vodi do nezaželenih težav, kot so pojav plevela ali izguba odpornosti proti boleznim. Prav tako je pomembno enakomerno razporediti gnojilo po površini trate, da se izognemo prevelikim koncentracijam ali neenakomerni rasti. Pravilno gnojenje bo poskrbelo za zdravo, bujno in privlačno trato, ki bo v celoti izkoristila svoj potencial.

Vsak od zgoraj opisanih korakov je bistvenega pomena za vzgojo sanjske trate. S pravilno uporabo teh tehnik boste lahko iz svoje trate ustvarili pravi mali raj. Ne glede na to, ali ste novinec ali izkušen vrtnar, upamo, da vam bo ta vodnik pomagal pri ustvarjanju popolne trate, kjer boste uživali v številnih prihajajočih sončnih dneh!

Da bo nega trate preprosta, poskrbi bolha.com, kjer lahko na enem mestu najdete vse potrebne pripomočke!