Dom

12. 06. 2023

Kako poskrbeti za brezhibno oprano perilo?

Ekipa bolha.com
5 min

Pranje perila je opravilo, ki se mu nihče izmed nas ne more izogniti. No, vsaj v primeru, če ne želimo s pranjem obremenjevati naših mam, ki so najverjetneje kar pravi sinonim za sveže oprano in vedno dišeče perilo.

Kako torej poskrbeti za brezhibno oprano perilo z najmanj vloženega truda? Katere gospodinjske aparate izbrati, da bo pranje perila kar najbolj enostavno? In katere so tisti triki pri pranju, ki vas bodo res navdušili? Vse to in še več si lahko preberete v članku.

Pred nakupom pralnega stroja pazljivo razmislite o svojih potrebah.

Prva in najpomembnejša stvar pri pranju perila je kakovosten pralni stroj

Ko govorimo o pranju perila ne moremo mimo enega in edinega pripomočka, ki je zagotovo olajšal življenje že marsikomu izmed nas. Ja, prav pralni stroj je tisti gospodinjski aparat, ki je najbolj zaslužen za to, da lahko sedaj čas, ki bi ga namenili za ročno pranje perila, izkoristimo za kakšno bolj zabavno aktivnost.

In kateri so tisti glavni kriteriji, ki jih moramo upoštevati ob nakupu pralnega stroja?

Nakup pralnega stroja je sila preprost, če vemo, kaj potrebujemo. Ampak kako vedeti, kaj sploh potrebujemo? Za začetek velja upoštevati naslednjih 5 kriterijev:

Velikost oziroma zmogljivost bobna: pri nakupu pralnega stroja se morate najprej vprašati, koliko perila naenkrat želite oprati. Izbira modela z dovolj velikim bobnom je namreč bistvena, da svojega pralnega stroja ne preobremenite in posledično znižate učinkovitost pranja. Za družine s tremi do štirimi člani se priporoča kapaciteto bobna 8-9 kilogramov.

Varčnost: najboljši pralni stroj je tisti, ki varčno ravna z vodo, elektriko in pralnim sredstvom. Pralni stroji so namreč razdeljeni v energetske razrede od A do G, kjer oznaka A pomeni najmanjšo porabo energije, dodaten plus pa pomeni še približno 10 % nižjo porabo od navedenega energetskega razreda.

Vrste programov: pralni stroji postajajo čedalje boljši, naprednejši in z vedno več funkcijami in programi. Zato se je marsikdaj težko odločiti, kateri je najprimernejši za posameznika in njegov življenjski stil.
V vsakem primeru pa so najbolj zaželeni programi zagotovo ekološki program, ki porablja manj energije kot navadni; program za občutljivo perilo: program za ročno pranje; program za otroška oblačila; program za viskozo in kratki programi za pranje manj umazanega perila.

Glasnost: najverjetneje že iz lastnih izkušenj veste, da so lahko nekateri pralni stroji zelo glasni. In če vas ropotanje kar pošteno moti, si lahko omislite tih pralni stroj, za katerega sploh ne boste vedeli, da obstaja (in pere seveda). Za tiho delovanje štejemo vse pralne stroje vse, ki so pod 60 dB.

Hitrost centrifuge: strokovnjaki svetujejo, da si izberete model stroja, ki zmore vsaj 1200 ali 1400 vrtljajev na minuto, saj boste na ta način porabili manj energije za sušenje.

Sušilni stroj poskrbi za hitro sušenje perila.

Perilo je oprano, kaj pa sedaj: sušilni stroj ali naravno sušenje perila?

Čas, ko smo perilo obešali po balkonih in vrtovih, je za marsikoga najbrž že davno minil. Veliki kupi umazanega perila, hiter tempo življenja in prostorska stiska so mnoge pripeljali do tega, da so začeli razmišljati o nakupu sušilnega stroja, s pomočjo katerega je sušenje perila lažje in hitreje. Še posebej v primeru, ko pride do naraščaja.

Kondenzacijski vs. ventilacijski sušilni stroji

Sušilne stroje lahko v grobem razdelimo na kondenzacijske in sušilne stroje s toplotno črpalko oziroma ventilacijske. Razlika med njima je v tem, na kakšen način se odvaja vlaga iz stroja.

Za kondenzacijski sušilni stroj je značilno, da kondenzira paro v stroju in jo spremeni v vodo, ki se zbira v zbirni posodi ali rezervoarju. Takšne stroje lahko postavimo kamorkoli, saj izpušne cevi ni treba priključiti skozi odzračevalnik na zunanjo stran, ampak je treba le poskrbeti za dober pretok svežega zraka.

Pri ventilacijskem sušilnem stroju se vroč zrak in para odvajata skozi cev, ki jo lahko speljemo skozi steno ali okno. Taki sušilni stroji so med energetsko učinkovitejšimi, zato omogočajo velike prihranke in ker imajo bolj izpopolnjene funkcije, so navadno tudi cene nekoliko višje. Ampak če vzamemo v zakup, da se cena naložbe hitro povrne, je prav odločitev o ventilacijskem sušilnem stroju velikokrat zlata vredna.

Ste že kdaj razmišljali, da bi si zaradi prostorske stiske raje omislili pralno-sušilni stroj?

Kombinacija pralnega in sušilnega stroja v eni sami napravi je kompromis, a hkrati tudi odlična rešitev za stanovanja z malo prostora, kjer uporaba dveh ločenih strojev praktično ni mogoča. Pranje in sušenje potekata po istem principu kot pri ločenih strojih, le da potekata v istem bobnu in si lahko sledita brez prekinitev.

Pri nakupu pralno-sušilnega stroja morate biti pozorni predvsem na dejstvo, da ima lahko stroj za več kot pol manjšo zmogljivost sušenja v primerjavi z zmogljivostjo pranja, kar pomeni, da boste v pralno-sušilnem stroju na primer lahko oprali 7 kilogramov perila, vendar ga boste v istem stroju lahko posušili le štiri kilograme. Predvsem zaradi tega se priporoča, da v stroj damo zgolj toliko perila, kot ga lahko posušimo.

Pri izbiri pralnega ali sušilnega stroja je izjemno pomembna velikost bobna.

Zadnja postaja za brezhibno perilo: likalnik ali parna postaja?

Perilo ste oprali in posušili, sedaj pa je čas še za zadnji delček mozaika, ki mnogim predstavlja eno izmed bolj mučnih hišnih opravil – likanje. In čeprav izbira likalnika ni prav velika znanost, pa je nakup parne postaje nekoliko večja naložba, ki zahteva malce več premisleka.

Kakšna je razlika med parno postajo in klasičnim likalnikom?

Za razliko od običajnega likalnika, proizvaja parna postaja večjo količino pare pri višji temperaturi, velik zbiralnik za vodo pa ponuja možnost likanja tudi do nekaj ur neprekinjeno. To je še posebej pomembno, če morate zlikati večje kupe oblačil.

Poleg tega boste zaradi kombinacije večje moči parne postaje in količine pare, ki je precej večja kot pri klasičnem likalniku, s paro globoko prodrli v tkanino, kar pomeni, da bodo vaša oblačila postala popolnoma gladka brez večjega napora. To pa z drugimi besedami pomeni, da se lahko končno poslovite od gub na srajci, ki vas pri likanju s klasičnim likalnikom tako zelo motijo.

In nazadnje, parna postaja ima na oblačila velik pomen tudi z vidika higiene, saj z likanjem oblačil s parno postajo iz površine in globine odstranimo vse bakterije, ki bi lahko prodrle čez oblačila.

Po gospodinjske aparate za pranje, sušenje in likanje tudi na Bolho!

Na spletni strani bolha.com je na voljo pestra ponudba opreme za brezhibno pranje, sušenje in likanje perila, po novem pa lahko kupujete in tudi prodajate kar iz domačega naslonjača. Nova storitev, imenovana BREZ SKRBI, namreč omogoča dostavo in spletno plačilo!