Dom

23. 06. 2023

Kako pravilno skrbeti za hladilnik?

Z. Š.
4 min

Ste kdaj pomislili, da nečesa tako običajnega, kot je hladilnik, morda ne uporabljate pravilno? Nekaj osnovnih zakonitosti, kako ravnati s hladilnikom, poznamo vsi, a zbrali smo nekaj uporabnih nasvetov, za katere morda še niste slišali.

Zaradi pomanjkljive higiene pri ravnanju s hrano se zgodijo številne zastrupitve, zato tej temi velja nameniti več pozornosti. Ker se želimo okužbam in zastrupitvam izogniti in kupljene naprave dolgo ohraniti ter da bi bile pri tem tudi učinkovite, moramo biti pozorni na več dejavnikov.

Hladilnik je treba redno čistiti.

Da je shranjevanje hrane v hladilniku varno, moramo poskrbeti za:

 • redno čiščenje notranjosti in zunanjosti;
 • preverjanje učinkovitosti tesnil na vratih hladilnika;
 • pravočasno in redno odtaljevanje zamrzovalnika, če imate hladilnik z zamrzovalnikom;
 • redno vzdrževanje – če ima vaš hladilnik filtre, jih je treba vsake toliko časa zamenjati, če je dostopen, pa je treba občasno očistiti tudi kondenzator.

Naštete osnove so verjetno vsem zelo znane. Pozorni pa morate biti tudi na to, kako hrano shranite v hladilnik. Ste med tistimi, ki jo po opravljenem tedenskem nakupu po hitrem postopku stlačijo tja, kjer je še prostor? Morda bi o tem morali malce premisliti.

Različne temperature v hladilniku

Temperatura hladilnika naj bo 5 stopinj Celzija ali manj, zamrzovalnika pa –18.

Kljub nastavitvam se v hladilniku temperature v različnih predelih razlikujejo. Najhladneje je v spodnjem delu, zato je spodnja polica najprimernejša za shranjevanje občutljivih živil, kot so ribe, jajca in meso.

Temperatura se najbolj spreminja na območju vrat hladilnika, zato je tam treba shranjevati živila, ki niso tako občutljiva in imajo daljši rok trajanja. To so recimo omake, marmelade in sokovi.

Police na sredini hladilnika so tiste, kamor je najbolje shranjevati mlečne izdelke in mleko. Temperatura je najvišja na zgornjih policah hladilnika, a je stabilna. Tja lahko shranimo živila, ki niso občutljiva, in ostanke hrane, ki jih nameravamo še zaužiti.

Treba se je navaditi, da živila, ki so odprta, hranite spredaj, saj se boste izognili iskanju živil, vrata hladilnika pa ne bodo dolgo odprta.

Na različnih delih hladilnika je temperatura različna.

Kaj hraniti v hladilniku in česa ne?

Vsa živila niso primerna za shranjevanje v hladilniku. Za nekatera živila, ki jih številni shranjujejo v hladilniku, bi bilo veliko bolje, če bi jih hranili pri sobni temperaturi. Katera živila so to?

 • Paradižnik. Shranjujte ga v suhem prostoru pri sobni temperaturi, da bo ohranil vlago.
 • Banane. Okoli pecljev ovijte folijo – ta bo preprečila sproščanje plina, imenovanega etilen, ki pospešuje proces dozorevanja. Etilen sproščajo tudi jabolka in slive, zato zanje velja enako.
 • Citrusi. Raje kot v hladilnik jih shranite v košaro za sadje na kuhinjskem pultu.
 • Avokado. Znan je po dveh skrajnostih: Nikakor ni dovolj zrel ali pa zgnije. Če kupite popolnoma zrel avokado, ga shranite v hladilnik, če pa še ni zrel, ga hranite pri sobni temperaturi.
 • Paprika. Sodi med najbolj zdravo hrano na planetu. Ko pa jo shranite v hladilnik, neha zoreti. Če si želite, da ima sladkast okus, jo raje shranjujte pri sobni temperaturi.
 • Tropsko sadje. Mango, kivi in ananas rastejo na območju toplejše klime, zato 'sovražijo mraz' in jih lahko hranite pri sobni temperaturi.
  V hladilnik ne sodijo žita in oreščki, prav tako v njem ne shranjujemo krompirja in čebule.

Čiščenje hladilnika

Da živila ostanejo neoporečna in ohranijo svežino, je ključno poskrbeti za čisto notranjost hladilnika. Najbolje je, da madeže, ki nastanejo, ko nekaj polijete, očistite takoj in tako preprečite nastanek gojišča za plesen, bakterije in viruse. Tako se znebite tudi neprijetnih vonjav, ki jih lahko povzročijo razliti madeži.
Pomembno je, da pogosto preverite, ali je hrana v hladilniku pokvarjena in ali ji je potekel rok.

Ko se lotite obsežnejšega čiščenja, hladilnik najprej izpraznite. Odstranite tudi police, nato pa hladilnik očistite z vodo in blagim detergentom za pomivanje posode. Takšno čiščenje je priporočljivo izvajati mesečno. Temeljito čiščenje, pri katerem hladilnik izklopimo iz vira elektrike, pa je treba izvesti približno dvakrat na leto.

Hladilnik je treba približno dvakrat na leto temeljito očistiti.

Kako izbrati popoln hladilnik?

Pri izbiri hladilnika morate biti najbolj pozorni na velikost in funkcionalnost. Imate zelo malo prostora, zato lahko izberete le mini hladilnik? Če kupujete večje količine živil in želite imeti dober pregled nad vsebino, izberite ameriški hladilnik. Vam videz hladilnika ni všeč in bi ga raje 'skrili'? Kupite vgradni hladilnik.

Pomembno je tudi, da premislite o svojem načinu uporabe hladilnika. Premislite, ali so vam bližje kombinirani hladilniki, kjer sta hladilni in zamrzovalni del združena v eni napravi, ali pa želite imeti dve ločeni napravi – hladilnik ter zamrzovalno omaro oziroma skrinjo.

Pomembno je, da za svoj dom izberete gospodinjske aparate, ki ustrezajo vašemu načinu življenja, in pohištvo, ki vam je všeč. Dom je prostor, kjer se sprostite in napolnite baterije, zato je ključno, da se v njem počutite odlično. Nekaj nadvse uporabnih nasvetov za opremljanje doma smo strnili tukaj.