Dom

03. 06. 2019

Kako si urediti domači kino

Ekipa bolha.com
4 minute

Se nam sploh še splača hoditi v kino? Kinodvorane samevajo ravno zaradi tega, ker cenimo kvaliteto in mir časa, ko smo sami s sabo in pred gledanjem televizije. Že imate podobo pred seboj? Udobna zofa, dobra družba, kokice v roki, vrhunski film, dobri zvočniki, jasna slika … Ne zanima vas, če se vas prime vzdevek »couch potato«, vi boste uživali med gledanjem svojega najljubšega programa in ob petkih zvečer ostajali doma, ker vam to preprosto sede. Saj vemo – starejši, kot smo, bolj cenimo trenutke, ko zleknjeni na kavču delamo tisto, kar želimo.

Nazaj k osnovam

Filmi so ustvarjeni zato, da v njih uživamo. Zvok, ki ga film proizvaja, je tam zato, da ga nastavimo na najmočnejšo glasnost, kar jih naš sistem hišnega kina premore, da bi se lahko počutili, kot da dejansko stojimo na prizorišču celotnega dogajanja.

Pomembno je, da poskrbimo za zvok. Najbolje je, da imamo v svojem avdio sistemu zvočnike enakih proizvajalcev, res pa je tudi, da se kvaliteta zvoka razlikuje od znamke do znamke. Kupite si največje in najkvalitetnejše zvočnike, ki jih vaš budget omogoča – manjši so sicer primerni za pisarne in spalnice, a v kolikor želite svojo dnevno sobo opremiti s hišnim kinom, je pametno razmisliti o boljših, uporabniki se najpogosteje odločijo za 5.1 ali več, kot so 7.1, 9.1 in tako naprej. Pomembna je tudi postavitev zvočnikov, ne le število in njihova moč, poleg tega pa pomembno vlogo igra tudi velikost prostora, v katerem je hišni kino postavljen.

Ljubitelji kvalitetnega zvoka se velikokrat odločijo za hišni kino z brezžičnimi zvočniki, njihova izredna prednost pa je, da ga lahko brez kablov namestite kjerkoli v prostoru. Korak naprej gredo tisti, ki se odločijo za sisteme hišnega kina z brezžičnimi snemljivimi zvočniki, ki omogočajo, da jih postavimo le takrat, ko jih potrebujemo.

Slika prav tako ni zanemarljiva točka hišnega kina. Ena izmed ključnih stvari je, seveda, kvaliteta videa, ki se predvaja. Ko presnamemo film na DVD, velikokrat skrčimo posnetek zavoljo slabše kvalitete, samo da ga lahko stisnemo na zgoščenko, kar se pozna na velikem ekranu, preko katerega gledamo posnetek. V primeru nekvalitetne slike je morda problem tudi v drajvih – marsikdaj se zgodi, da se je ob posodobitvi premaknila malenkostna nastavitev in uničila privzete lastnosti.

Kako izboljšati delovanje domačega kina?

V spodnjih vrsticah si preberite, kako malo sprememb je potrebno, da bi vaš hišni kino deloval sijajno.

  • UJEMAJOČI SE ZVOČNIKI. Kot smo pisali že v zgornjih vrsticah, je razlika med starimi in novimi zvočniki enormna, prav tako je opazna razlika med znamkami. Ko si privoščite ujemajoče se zvočnike, si zagotovite, da je zvok brezhiben in bolj realističen.
  • POSODOBITE SVOJ GLOBOKOTONEC. Ta je odgovoren za dodajanje globine k zvoku. Samo spomnite se na silvestrske ognjemete in množico ljudi, ki jih občuduje – po navadi so ljudem všeč ravno tisti glasni pokajoči deli, kajne? Enako je pri filmih. Zvok mora zavibrirati čute.
  • POSODOBITE SPREJEMNIK IN OJAČEVALCE. Še tako dobri zvočniki ne bodo imeli pomena, če ne boste imeli ojačevalcev zvoka, še posebej ob dinamičnih in močnih prizorih, kjer ima avdio glavno besedo pri vsem. Naredite raziskavo, kateri sprejemniki in ojačevalci so primerni za vaš prostor, poslušajte na svoja lastna ušesa, kako delujejo v živo, in se odločite za nakup.
  • SPREMENITE LOKACIJO ZVOČNIKOV. Imate zvočnike postavljene v sam kot sobe ali celo skrite v steno ali za zaveso? Ne izkoriščate njihovega potenciala dovolj, zato jih takoj premaknite in opazili boste razliko v zvoku. Nekatere tehnike namigujejo, da morajo biti postavljeni v višino naših ušes in takoj ob televiziji, ne pa za njo.
  • PRILAGODITE SVETLOBO. Kot ste verjetno že opazili, je v kinu z razlogom stalna praksa, da se med predvajanjem filma ugasnejo vse luči. Tema pri domačem kinu pa malo izgubi pomen, četudi ne bi smela. Kakršnakoli svetloba, ki pronica skozi okna in električne aparate, vpliva na kakovost slike in njen kontrast. Negativno vplivajo nanjo tudi ambientalne luči, na katere so občutljivi novejši televizorji z ravnim in tankim ekranom. Investirajte v črne zavese, ki jih boste spustili naslednjič, ko si boste želeli ogledati dotičen film – presenečeni boste nad dramatičnostjo slike.
  • VEČ UDOBNIH SEDIŠČ. Da bi se lahko udobno namestili in počutili kot kralj na prestolu, je izredno pomembno, da je sedež ergonomsko oblikovan. Njegova oblika se še posebej pozna, ko pred televizijo preživimo dobršen del dneva. Ne dovolite si, da vam vrhunski film pokvari trd lesen stol, zato se odpravite po nakupih in domov pripeljite naslonjač, ki bo blagodejno vplival na vašo hrbtenico.

Potrebujete komplet za hišni kino? Poiščite si primeren produkt na bolha.com.