Dom

11. 08. 2023

Klima ali ventilator: Prijetno ohlajen dom tudi v vročih dneh – sanje ali resničnost?

Z. Š.
5 min

Po nekoliko hladnejših dneh, ki so jih zaznamovale grozovite poplave, se vrača tisto pravo vroče poletje! Kako lahko torej v vročih poletnih dneh ohladite svoj dom?

Se boste odločili za klimo ali za naravi prijaznejšo metodo? Če sodite med tiste, ki poletje naravnost obožujejo, z visokimi temperaturami verjetno nimate prevelikih težav. Če so pa vam bolj pri srcu zimske temperature in z nelagodjem opazujete iz leta v leto višje temperature, smo za vas strnili nekaj uporabnih nasvetov!

Je vaša izbira klima ali ventilator?

Poznate tisti občutek, ko se na vroče poletno jutro odločite, da se v službo izjemoma ne boste odpeljali s kolesom, saj v pisarno vedno pridete premočeni, potem pa na avtobusu ne dela klima, za nameček pa se nanj vkrca še množica otrok? Hja, radosti poletja, kajne?

Če je dom poleg lokalnih jezer in mestnega kopališča praktično edini kraj, kamor se lahko te dni zatečete pred žgočimi sončnimi žarki, poskrbite, da bo ohlajen na prijetno temperaturo. Kako?

Nekatere od spodnjih nasvetov ste zagotovo že slišali, drugi pa vas bodo zagotovo presenetili.

Zastrite rolete in žaluzije

Med najbolj očitnimi ukrepi, s katerimi se poskušamo obraniti pred vse močnejšimi sončnimi žarki, je zastiranje rolet in žaluzij. Pomembno je, da so te zastrte v pravem trenutku, torej v tistem delu dneva, ko se vanje ozre sonce.

Čim več sonca boste spustili v svoje stanovanje, tem toplejše vam bo, hkrati pa bo imela tudi vaša klima zaradi tega več dela.

Uporabite folijo

Folijo? Za boj proti vročini? Tako je! Gre za termoreflektivno folijo, katere funkcija je odbijanje UV žarkov. Tako bo vaše domače (v zadnjih letih pa za številne tudi delovno) okolje prijetnejše. Folija preprečuje tudi bledenje predmetov, ki so izpostavljeni sončni svetlobi, kar čez leta terja svoj davek.

Ustrezna folija naj bi zaustavila skoraj 80 odstotkov vročine, ki na ta način vaše stanovanje spreminja v toplo gredo, in kar 99 odstotkov škodljivih UV žarkov.

Zanimivo je, da folija deluje tudi v obratni smeri – v zimskih mesecih v prostorih ohranja toploto.

Najboljšo senco zagotavljajo rastline in drevesa!

Naj vam pomaga kar narava

Za tiste, ki obožujete naravo, je to idealna rešitev. Če živite v hiši, v okolici posadite rastline in drevesa, ki bodo zagotavljali hlad, ki mu ni para. Saj veste, naravna senca je nekaj povsem drugega od tiste, ki jo nudi senčnik. Poleg tega, da so izjemno koristne, bodo rastline tudi olepšale videz vašega doma! Zmagovalna kombinacija!

Znano je, da rastline igrajo ključno vlogo pri hlajenju ozračja. Podoben učinek, četudi dosti manj drastičen, imajo tudi sobne rastline v vašem domu, zato kar pogumno okrasite svoj dom z zelenolistnatimi lepoticami!

Preprečite sončnim žarkom, da sijejo v okna

Če sajenje rastlin v vašem primeru ni izvedljivo, si omislite senčnike ali tende za balkon, s čimer boste sončnim žarkom preprečili, da sijejo neposredno v okno, in tako vsaj nekoliko zmanjšali temperaturo notranjih prostorov.

Ponoči odprite okna

S pridom izkoristite čas, ko zunanja temperatura pade za vsaj nekaj stopinj, in okna odprite ponoči. Prijeten nočni vetrič bo poskrbel, da boste slajše spali, naslednji dan pa boste z veseljem ugotovili, da so vaši prostori vendarle kanček hladnejši.

Noč je čas za prezračevanje. Odprite okna!

Notranja vrata naj bodo odprta

Da bodo temperature v vašem domu znosnejše, notranja vrata puščajte odprta. Zakaj? Tako zagotovite prost pretok zraka in preprečite nastanek vročih točk v stanovanju, kjer se zadržuje vroč zrak.

Pozor: Če želite, da klima ohladi določen prostor v vašem domu, vrata v tisti prostor takrat seveda zaprite, da hladen zrak ne bo uhajal v druge prostore v hiši.

Najboljša poletna kuharska izbira: žar!

Tudi ta nasvet se morda na prvi pogled zdi smešen, a je v resnici še kako smiseln. Zakaj? Ko je v stanovanju že tako skoraj 30 stopinj Celzija, vam kuhanje na kuhalni plošči in v pečici ne bo naredilo prav nobene usluge.

Najboljša alternativa, ki se je mnogi poleti zelo veselijo, je peka na žaru! Tako obrok pripravite zunaj, hkrati pa je to krasna priložnost za druženje!

Pomembno je tudi, kakšna je posteljnina!

Cvetlice, črtast vzorec ali na posteljnino nastisnjena fotografija najljubše glasbene zasedbe? Brez skrbi, vzorec ni tako pomemben. Bistven je namreč material, iz katerega je izdelana vaša posteljnina. Izberite lahke materiale, ki dihajo, kakršna sta recimo bombaž in tudi svila. Dobro je tudi, da je posteljnina svetlejših barv, saj te odbijajo svetlobo.

Posteljnina naj bo prijetnega materiala in svetlih barv!

Klima ali ventilator?

Kljub zgornjim nasvetom, ki vam lahko pomagajo ohladiti dom v vročih dneh, si življenja brez klime ali vsaj ventilatorja danes skorajda ne predstavljamo več. Ampak kako izbrati napravo, ki vam bo prišla najbolj prav?
Klima lahko ugodno vpliva na vaše zdravje!

Klima je učinkovit način ohlajanja doma, poleg tega pa ima nekatere blagodejne učinke na zdravje. Običajno z njo stereotipno povezujemo prehlade, a tem se lahko precej enostavno izognete. Ključno je, da s klimo ne ustvarjate pretirane temperaturne razlike glede na zunanjo temperaturo.

Ker klima med drugim zmanjšuje vlago v prostoru, se boste z njeno uporabo izognili plesni in pršicam. S tem ustvarja tudi ugodno okolje za astmatike. S filtriranjem izbojšuje kakovost zraka, v prijetno hladnem domu pa bo tudi manj insektov, ki imajo najraje prav toplo in vlažno okolje.

Klima pripomore tudi k boljšemu spancu, saj večina ljudi precej bolje spi v hladnejših prostorih. Koristna je tudi, če v vašem domu bivajo živali in rastline, ki jim previsoke temperature ne denejo dobro.

Droben nasvet: Tudi če klimo že imate, je treba poskrbeti za njeno pravilno in pravočasno vzdrževanje.

Kaj pa prenosna klima?

Če se odločate za nakup klime, pri čemer je za vas najpomembnejši praktični vidik, bo prava izbira za vas zagotovo prenosna klima. Zakaj? Kot že ime pove, je ena največjih prednosti prenosne klime enostavno premikanje. Zelo praktično je tudi, da prenosna klima ne potrebuje zunanje enote, katere namestitev je včasih lahko kar zapletena.

Prenosne klime so nadvse primerne recimo za najemniška stanovanja ali če želite klimatizirati samo določen del svojega doma, ko želite ohladiti drug prostor, pa prenosno klimo enostavno vzamete s seboj. Pomembno je upoštevati, da prenosne klime za ohlajanje večjih prostorov niso najprimernejše.

Okolju prijaznejša izbira: ventilator

Sodobne klime so sicer energetsko učinkovite, zato tudi stroški za tovrstno hlajenje doma niso (več) vrtoglavo visoki. A če ste kanček bolj trajnostno naravnani, izberite ventilator. Ti porabijo manj električne energije kot klima in posledično manj obremenjujejo okolje. Običajno zasedejo manj prostora in so priročen pripomoček za kroženje zraka, praktična različica pa je tudi stropni ventilator. Primer ventilatorja, ki ga imamo doma skorajda vsi, pa je ventilator za kopalnico.

Če vas zanima, kako lahko zadnje tedne poletja preživite nekoliko bolj okolju prijazno, preberite naših 7 zelenih nasvetov!

Poletna vročina je v zadnjih letih postala še večja nadloga kot mrčes. Če želite v svoj dom vnesti svežino, si omislite klimo ali ventilator, in poskrbite, da bodo neprespane in prepotene poletne noči le še bled spomin na preteklost. Pestro izbiro naprav, ki vam pomagajo pri spopadanju z žgočim soncem, najdete na bolha.com!