Dom

30. 05. 2023

Kopanje na domačem vrtu

Ekipa bolha.com
4 min

Prihajajo sončni dnevi in višje temperature, do dopusta in skoka v morje pa je še kar nekaj časa. Zakaj si ne bi popestrili vročih dni z osvežitvijo v bazenu kar na domačem vrtu? Idealen pripomoček za otroke in odrasle.

Sodobni montažni bazeni so enostavni za postavitev in vzdrževanje. Tudi strošek je zanemarljiv v primerjavi z veseljem in vožnjo do bližnje »vodne osvežitve«.

Kako izbrati ustrezen bazen, kam ga postaviti in katere dodatke potrebujete? Preberite v nadaljevanju.

Montažni bazen na domačem vrtu.

Izbira montažnega bazena in postavitev

Pred izbiro montažnega bazena morate določiti prostor, kamor boste umestili bazen, in ga izmeriti.

Za montažne bazene izberite stabilno in ravno površino, utrjeno travnato površino ali gladko betonsko podlago. Travnato površino je treba prekriti s podlogo iz mivke ali drobnega peska ter to zaščititi s filcem.

Na vseh površinah – travnatih ali betonskih – pod bazenom uporabite podlogo za bazene, ki zaščiti dno bazena. Upoštevati morate, da bo bazen, ko bo napolnjen z vodo, tehtal več ton, zato terase ali druge nestabilne podlage niso primerne za postavitev.

Glede na velikost površine se odločite za velikost in tip bazena. Pomemben dejavnik pri izbiri bazena je namen rabe – npr. ali bi ga imeli za osvežitev za otroke, občasno namakanje konec tedna ali plavanje.

Montažni bazeni so iz različnih materialov in različnih ogrodij

 • Napihljiv bazen: manjših dimenzij, enostaven za postavitev, primeren za otroke, cenovno ugoden, ima kratko življenjsko dobo.
 • Bazen z napihljivim robom: preprost za postavitev – napihne se obroč in natoči vodo, ki da bazenu obliko, srednje velikosti z ožjim zgornjim delom zaradi obroča, manj trpežen na mehanske poškodbe, s črpalko za bazen ali brez.
 • Bazen s kovinskim ogrodjem: čvrsto ogrodje, ki daje bazenu obliko, stabilnost, večje dimenzije, daljša življenjska doba, vgrajena črpalka.
 • Bazen z jeklenimi stenami: višji cenovni rang, postavitev je možna čez celo leto, najvzdržljivejši.

Bazen za otroke.

Oblike montažnih bazenov

Na trgu lahko izbirate med okroglimi, ovalnimi ali pravokotnimi oblikami bazena. Enostavni napihljivi bazeni so običajno okroglih oblik, medtem ko so kompaktnejši bazeni s kovinskim ogrodjem lahko okrogli ali pravokotni. Bazeni pravokotnih oblik dosegajo velikosti od 4 x 2 m pa vse do ogromnih 9,5 x 4,8 m.

Bazeni ovalnih oblik so elegantnejši in se lepo umestijo v prostor.

Dodatki za domači montažni bazen

Nakup in postavitev montažnega bazena sta razmeroma enostavna, zahtevnejše je vzdrževanje bazena, za kar potrebujemo ustrezne dodatke za bazene.

Za vzdrževanje čistoče v bazenu in neoporečnosti vode boste potrebovali posebno bazensko tehniko:

 • Kemična sredstva: organski klor – granulat ali tablete, ki deluje dezinfekcijsko proti bakterijam in vsem živim organizmom; algicid – delovanje proti razvoju alg; odmrle alge so namreč hrana za bakterije. Kot alternativo kloru lahko uporabite morsko sol ali posebno kameno sol brez joda za generiranje klora s postopkom elektrolize.
 • Napravo za mehansko čiščenje bazena: črpalka s peščenim filtrom (ali s filtracijskimi kroglicami Polysphere™), ki vodo prečisti hitreje in zdrži dlje kot cenejše in manj učinkovite papirnate kartuše.
 • Pokrivalo za bazen: zaščita pred zunanjo nesnago – listje, mrčes, prah in toplotna izolacija, ko bazena ne uporabljamo.
 • Pripomočki za ročno čiščenje: sesalnik za bazene, mrežico na teleskopski palici, »skimmer« – pripomoček, ki posname nesnago iz gladine.
 • Dodatki in rezervni deli: cev za bazen, termometer za vodo, talna zaščitna podloga (filc), toplotna stiropor izolacija.
 • Lestev: pri večjih bazenih bomo morali stopiti višje, da bomo lahko počistili celotno območje bazena in vstopili v bazen.

Med kopalno sezono priporočamo, da bazen ob uporabi vsak dan ročno očistite večjih delcev (npr. listje, žuželke) in redno prižigate črpalko, da opravi cikel filtriranja vode (ne med uporabo bazena).

Filter za bazen se menja po štirih do petih kopalnih sezonah, če uporabljate kremenčev pesek. Sintetične kroglice Polysphere pa lahko ročno perete in jih ponovno uporabite.

Na vsakih 14 dni opravite sunkovito kloriranje bazenske vode ali klorni šok oz. v vodo izpustite večjo koncentracijo klora, da se voda učinkovito očisti.

Redno tudi merite pH-vrednost vode in vrednost klora, ki sta ključni za varno vodo in zdravje. Obstajajo kombinirani merilci za obe vrednosti ali posamezni merilniki. Pravilna pH-vrednost bazenske vode se mora gibati od 7,0 do 7,6. Priporočena vsebnost klora bazenske vode je od 1,2 do 1,7 ppm.

Osvežitev na domačem vrtu.

Kakšen je strošek samostoječega bazena za domači vrt?

Nakup in postavitev montažnega (samostoječega) bazena ima kar nekaj prednosti pred vgradnim bazenom.

Prva je ugodnejša cena samega bazena, druga prednost je, da nam ni treba trajno posegati v naš vrt (izkop, gradbena dela) in tretja prednost je ugodnejše in lažje vzdrževanje montažnega bazena. Pri izboru bazena poleg svojih potreb upoštevajte tudi razpoložljiv proračun za nakup in sezonsko vzdrževanje.

Cene montažnih bazenov so od 40 do 3000 evrov (primeri cen spodaj):

 • od 40 evrov – majhen napihljiv otroški bazen (velikosti 150 x 53 cm)
 • od 150 evrov – samostoječ s kovinsko nosilno konstrukcijo (velikosti 305 x 76 cm);
 • od 1000 evrov za montažni bazen s kovinsko konstrukcijo (velikosti 360 x 120 cm).

Strošek vzdrževanja bazena na sezono se giblje od 150 do 250 evrov, odvisno od velikosti (upoštevana tudi voda) in tipa bazena.

Pred odločitvijo za montažni bazen pretehtajte vse zgoraj omenjene dejavnike, v mislih pa imejte, da je lahko montažni bazen tudi rabljen. Tega poleg dodatkov za bazene najdete na bolha.com. Po novem lahko kupujete in tudi prodajate kar iz domačega naslonjača. Nova storitev, imenovana BREZ SKRBI, namreč omogoča dostavo in spletno plačilo!

Veliko vodnih užitkov vam želimo!