Dom

23. 11. 2022

Naj bodo letošnja darila trajnostna

Petra M. K.
3 minute

Prihaja čas obdarovanj, ki vsako leto globoko poseže v denarnice vsakega od nas. Zakaj ne bi prihranili in svoje najbližje presenetili z unikatnimi in trajnostnimi darili ter s tem naredili nekaj dobrega za planet?

Trajnostno darilo in ekološko zavito darilo.

Božič je čas, ko se z družino zberemo za praznično obloženo mizo, uživamo ob odlični hrani, dajemo in prejemamo najrazličnejša darila. A je morda tudi čas, da vsi skupaj ponovno razmislimo, kaj z množično potrošnjo in plastično embalažo, ki jo ob tem ustvarjamo, naredimo za okolje. In če ni prav posvečen čas, ki ga preživimo skupaj, pravo, najlepše darilo.

Nakupovanje proti izdelaj sam

Ne glede na to, ali boste božična darila zavili v dekorativni papir, ki se lahko reciklira, ali kupovali ročno izdelana darila na lokalnih božičnih sejmih ter na ta način podprli domače ustvarjalce, je prav, da razmišljate o tem, kaj boste svojim prijateljem in družini podarili ter kako lahko zmanjšate količino odvečnih odpadkov.

Res je, da si praznikov brez obdarovanja sploh ne znamo več predstavljati, a kdo pravi, da moramo za darila zapravljati velike količine denarja? Družinski proračun, namenjen darilom, lahko zmanjšate tako, da čas, ki ste ga želeli nameniti nakupovanju po trgovinah, vložite v izdelavo unikatnih daril. S tem se boste izognili stresu in potešili svojo skrito ustvarjalno žilico.

Kava, domači piškoti, začimbe in druga trajnostna darila.

Prijatelje in družino lahko razveselite z domačo marmelado, slastnimi piškoti ali dišečo kremo. Morda poslikate glinene lončke za rože, izdelate album spominov ali podarite darilni bon? Darila tipa 'naredi sam' imajo neprecenljivo vrednost in so nekaj posebnega.

Okolju prijazna, trajnostna in fairtrade darila

Kakšna sploh so okolju prijazna darila, torej trajnostna, in kaj pomeni fairtrade? Cilj takšnega obdarovanja je, da najprej dobro razmislite, kaj ljudje, ki jih bomo obdarovali, potrebujejo, v kaj verjamejo in imajo radi. Verjetno si nihče ne želi 'praholovcev', torej stvari, ki pristanejo na policah naših stanovanj.

Set lično zavitih trajnostnih in ekoloških daril.

S trajnostnimi darili, ki so izdelana iz naravnih in biorazgradljivih materialov, zmanjšamo količine odpadkov in pozitivno vplivamo na okolje. Z nakupom fairtrade daril boste podprli pravično trgovino in lokalne obrtnike, ki so za svoje delo pošteno plačani in delajo v zdravih delovnih okoljih.

December je mesec obdarovanj, a je tudi mesec hvaležnosti, odgovornosti in dobrodelnosti. Lahko pa se obdarovanju v celoti odpoveste in denar namenite osebam, ki ga potrebujejo. Takšnih ljudi in družin je žal vedno več.

S projektom dobrodelna.bolha.com z različnimi dobrodelnimi akcijami že vrsto let osrečujemo socialno ogrožene družine. Tako smo osrečili že 31 družin in prispevali izdelke v vrednosti več kot 15.600 EUR.

Po vintage in trajnostna darila na bolha.com

Zakladnica idej in trajnostnih daril je zagotovo tudi bolha.com, kjer boste med pestrim naborom tematskih kategorij zagotovo našli nekaj za svoje najbližje. Odlična izbira so vse bolj priljubljeni vintage izdelki in oblačila, ki so jih uporabljale naše babice in veljajo kot zelo dragocena. Z nakupom vintage daril boste podarili zgodbo, ki sega v preteklost, in kakovost, ki je danes vse prej kot samoumevna.

Nekaj primerov trajnostnih daril, ki zagotovo ne bodo razočarala.

Kitara

Se kdo v vaši družini ukvarja z glasbo ali pa razmišlja, da bi začel igrati glasbilo? Kitara je zelo lepo darilo in zagotovo ne bo razočarala.

Star vintage nakit

Star vintage nakit.

Nežnejši spol boste zagotovo razveselili z nakitom. Prav poseben pridih ima star vintage nakit, ki so ga nosile naše babice. Dragoceno in trajnostno darilo.

Jedilni servis iz porcelana

Čajni servis iz porcelana.

Ljubiteljem večnega porcelana in ljubkih vintage kavnih skodelic, ki v prosti prodaji niso več na voljo, predstavlja čajni ali jedilni servis iz porcelana prav posebno darilo.

Družabne igre

Najmlajše družinske člane boste navdušili z različnimi družabnimi igrami, legendarnimi stripi in zimsko športno opremo, ki jo najdete v aktualni kategoriji Vse za zimo.

Star retro stol

Se navdušujete nad starinskim pohištvom in radi kombinirate sodobni stil z retro in vintage kosi? Star retro stol je za ljubitelje pohištva prava poslastica in kot nalašč primeren za božično darilo.

Retro stol.

Ideja: Staro pohištvo je pametno obnoviti, zato lahko zraven stola podarite še zanimivo blago, brusilni papir in olje za les. Da bo darilo res popolno, pa podarite svoj čas in z osebo, ki ste ji namenili stol, le-tega pomagate osvežiti.

 

Če zaključimo z mislijo, da naj bodo prihajajoči prazniki čim manj stresni, v duhu čim več druženja in čim manj odvečnega zapravljanja, boste naredili veliko.

Na spletni strani bolha.com vas čaka nešteto zanimivih in cenovno dostopnih stvari. Naj bodo letošnji prazniki kar se da trajnostno in zeleno obarvani.