Dom

02. 06. 2023

Nepogrešljivi dodatki za montažni bazen

Ekipa bolha.com
5 min

Ste se odločili, da se boste letošnje poletje hladili in uživali v bazenu kar na domačem vrtu? Montažni bazeni so zaradi preproste namestitve med najbolj priljubljenimi, a da boste lahko z družino brezskrbno uživali vse poletje, so ključnega pomena dodatki za bazene. Katere izbrati in kaj sploh potrebujete?

Bazeni so priljubljena sprostitev in poživitev poletnih dni za vse generacije.

V poletnih mesecih je na vse več dvoriščih in vrtovih opaziti montažne bazene, ki poskrbijo za zabavo vseh generacij. Rojstnodnevna druženja, družinska srečanja, pikniki … so z bazenom na domačem dvorišču še posebej zabavni, zato so sploh montažni bazeni vse pogostejša izbira družin z majhnimi in večjimi otroki.

Ponudba novih in rabljenih bazenov je ogromna, zato je lahko izbira včasih kar velik izziv. Družine se pogosto odločijo za nakup rabljenega bazena, saj to pomeni:

  • nižje stroške nakupa: cene rabljenih bazenov so navadno občutno nižje od cen novih, pri čemer je seveda pomembno preveriti stanje rabljenega bazena – predvsem, kakšna sta sam obod in folija za bazen;
  • hitrejšo dobavo: rabljen bazen dobite takoj, medtem ko je pri novih bazenih možen daljši čas dobave;
  • manjši vpliv na okolje: z nakupom rabljenega bazena boste prispevali k manj odpadkom in tako nižjemu okoljskemu odtisu ter bolj trajnostnemu ravnanju. Na voljo je veliko odlično ohranjenih rabljenih bazenov, ki lahko služijo svojemu namenu še precej let.

Bazen je že izbran, kaj pa dodatki?

Vendar ko na dvorišču postavimo montažni bazen, se zabava šele začne. Za lažje vzdrževanje ter sproščeno in varno uživanje v vodi so namreč ključnega pomena dodatki za bazene.

Na voljo jih je ogromno, za vas pa smo na enem mestu zbrali koristne informacije o nepogrešljivih dodatkih za montažni bazen. Ti bodo poskrbeli za brezhibnost bazena, predvsem pa odlično počutje vseh, ki se bodo hladili v njem.

Večina otrok obožuje čofotanje, domači bazen pa ponuja sprostitev tudi za starše.

Pa pojdimo po vrsti. Katere dodatke za montažne bazene je dobro izbrati?

Poskrbite za čisto vodo s črpalko in filtri

Črpalka za bazen in filter za bazen sta ključna za ohranjanje čiste in zdrave vode. Pri tem je pomembno, da črpalko redno prižigamo, da vsak dan opravi cikel in prečrpa vso vodo v bazenu.

Za ohranjanje čistoče vode so nujni tudi filtri. Peščeni filter za bazen (ta je navadno vgrajen že v samo črpalko) je najnaprednejši filtrirni sistem, priporočljiv zlasti za večje bazene. Na voljo pa so tudi t. i. kartušni filtri, ki pridejo bolj v poštev pri manjših bazenih.

Redno vzdrževanje čiste vode lahko zagotavljate z dodatki klora, druga možnost pa je elektroliza vode. Gre za nekoliko drugačen postopek dezinfekcije vode s klorom, pri katerem se razlikuje le način pridobivanja klora. Za brezhibno čisto vodo pa se občasno priporoča tudi t. i. sunkovito oz. šok kloriranje vode z že pripravljenimi pripravki.

Ob tem ne pozabite redno pregledovati tudi vrednosti pH-vode. Nižji kot je pH, bolj je bazen zavarovan pred algami in bakterijami, a za zdravo ravnovesje naše kože ta ne sme biti prenizek. Priporočljiva je vrednost od 7,2 do 7,6.

Čiščenje bazena

Kljub zmogljivi črpalki bo prej ali slej treba pobrati kakšno večjo smet, listje, žuželko z gladine vode in počistiti usedline na dnu bazena. Zato vsakemu lastniku bazena priporočamo tudi:

  • mrežico na palici, s katero enostavno pobere listje ali smeti z gladine vode, že z roba bazena, ali t. i. skimmer, ki ga priklopimo na črpalko in obesimo na rob bazena, da pobere nesnago z gladine vode;
  • sesalec za bazen: ročni ali samodejni. Med samodejne sodita baterijski sesalec za bazen oz. robotski sesalec za bazen, ki deluje neodvisno od filtrirnega sistema bazena. Ti sesalci pobirajo smeti oz. nesnago po dnu bazena, naprednejši pa tudi že po stenah bazena.

Ob bazenu na domačem dvorišču bodo poletne zabave še zanimivejše in bolj sproščene.

Gretje vode

Da bo sproščanje v bazenu prijetno, je pomembna temperatura vode, ki jo lahko segrevamo na več načinov. Najenostavnejše je pasivno gretje s solarnimi pokrivali. Solarno pokrivalo za bazen poleg tega, da preprečuje, da v vodo, ko se ne kopamo, padajo smeti, služi kot prevodnik med sončnimi žarki in vodo.

Naprednejši sistem za gretje vode pa vključuje grelec za bazen. Ta je lahko solarni, ko se paneli zaradi sonca ogrejejo in posledično segrejejo vodo, ki jo skozenj potiska črpalka. Na voljo je tudi električni grelec za bazen, ki ga priklopimo med črpalko in bazen, najučinkovitejši način gretja bazenske vode pa je toplotna črpalka.

Pri tem imejte v mislih, da grelci niso namenjeni temu, da bi bila voda dobesedno topla, temveč lahko z njimi ogrejemo vodo toliko, da bo kopanje prijetno. Temperaturo vode lahko redno preverjate s termometrom za bazen.

Pokrivala za bazene

Pokrivanje bazena ni nujno, je pa vsekakor priporočljivo. Poleg že omenjenega solarnega pokrivala, ki ga lahko poleg za gretje vode uporabljate tudi za preprečevanje nabiranja listja, žuželk …, so na voljo še namenska pokrivala.

Pokrivalo za bazen, ki ga namestite na bazen v času, ko se ne kopate, bo poleg preprečevanja nabiranja nesnage v vodi poskrbelo tudi, da se ponoči voda ne bo preveč ohladila.

Za varnost otrok poskrbite z raznimi pripomočki, a jih kljub temu nikoli ne pustite v bazenu brez nadzora.

Poskrbite za varnost

Za varno kopanje je poleg čiste vode nujna tudi ustrezna lestev za bazen. Ta je vsekakor priporočljiva pri vseh, tudi nižjih bazenih, saj olajša vstop in izstop ter nudi varno oporo. Obenem lahko lestev za bazen, ko ta ni v uporabi, dvignemo in tako otrokom preprečimo nenadzorovan vstop v bazen.

Za varnost otrok v bazenu lahko poskrbimo tudi z različnimi (napihljivimi) pripomočki, vsekakor pa mlajših otrok nikoli ne pustimo v bazenu samih oz. brez nadzora odraslega.

Bazen naj bo sprostitev, ne dodatna skrb

Domači bazen je vsekakor čudovita popestritev toplejših mesecev za celo družino. Da vam bo v veselje in sprostitev, ne pa breme, že ob samem nakupu bazena poskrbite tudi za dodatke.

Preverite pestro ponudbo montažnih bazenov in nepogrešljivih dodatkov za bazen na bolha.com. Po novem lahko kupujete in tudi prodajate kar iz domačega naslonjača. Nova storitev, imenovana BREZ SKRBI, namreč omogoča dostavo in spletno plačilo!