Dom

15. 06. 2023

Šest idej za osvežitev vaše jedilnice

Ekipa bolha.com
4 min

Jedilnica je eden izmed ključnih prostorov v našem domu, kjer se zbiramo za skupne obroke, praznovanja in druženje s prijatelji. Včasih se zgodi, da naša jedilnica izgubi svoj sijaj in potrebuje osvežitev, da bo ponovno zasijala v novi luči. Že menjava luči bo naredila veliko spremembo, ker pa se luč vedno izbira na koncu, bo treba začeti na začetku – s ključnimi elementi, kot so jedilna miza, stoli, omare in barva sten.

V tem članku vam predstavljamo šest kreativnih idej, kako preobraziti vašo jedilnico v privlačen in sodoben prostor. In to na enostaven, denarnici prijazen način. S pomočjo bolhe seveda.

Nevtralne barve jedilnice lahko popestrimo s stoli izstopajočih barv.

1. Menjava jedilnih stolov

Stari in obrabljeni jedilni stoli lahko hitro pridajo občutek zastarelosti celotni jedilnici. Zato je prva ideja za osvežitev zamenjava starih stolov z novimi, sodobnejšimi modeli. Na trgu je na voljo širok izbor jedilnih stolov različnih slogov, barv in materialov. Bodite drzni in izberite stol, ki bo izstopal in pritegnil poglede.

Morda ne želite sodobnega videza in boste raje izbrali vintage model. Vas daje nostalgija in želja po restavriranju, zato iščete dobro ohranjene stole Rex, znanega oblikovalca Nika Kralja? Bolha je pravi naslov za vas!

2. Prenova jedilnih stolov

Če želite obstoječe stole ohraniti, a osvežiti njihov videz, razmislite o prebarvanju lesenih površin ali namestitvi prevlek na sedeže. S svežo barvo ali vzorcem prevlek lahko hitro preoblikujete videz jedilnih stolov, hkrati pa jedilnici dodate udobje in stil.

Jedilna miza je osrednji element jedilnice.

3. Posodobitev jedilne mize

Namesto da v celoti zamenjate jedilno mizo, lahko preprosto osvežite videz tako, da zamenjate samo podnožje ali noge. Izberite moderno in edinstveno podnožje, ki bo prineslo nov značaj in slog vaši mizi. Če imate okroglo jedilno mizo, razmislite o zamenjavi z drugo obliko, na primer pravokotno ali kvadratno. Les lahko enostavno prebarvate, vprašanje je le, kako drzni si upate biti.

Če boste izbrali novo jedilno mizo, pri izbiri velja razmisliti o:

  • Velikosti prostora: Pred nakupom jedilne mize je ključno upoštevati in dobro izmeriti razpoložljiv prostor v jedilnici ali kuhinji. Novo jedilno mizo primerjajte s staro – zasede preveč prostora ali si res lahko privoščite večjo?
  • Številu oseb: Razmislite o tem, koliko ljudi običajno sedi za mizo, pa tudi o tem, ali pogosto gostite goste.
  • Obliki mize: Jedilne mize so na voljo v različnih oblikah, kot so pravokotne, kvadratne, okrogle ali ovalne. Pomislite na slog in funkcionalnost, ki jo želite doseči v svoji jedilnici. Pravokotne mize so priljubljene in se dobro prilegajo večini prostorov, medtem ko okrogle mize ustvarjajo intimnejše vzdušje in so primerne za manjše prostore.
  • Materialu: Material jedilne mize igra pomembno vlogo tako v estetskem vidiku kot tudi z vidika vzdržljivosti. Mize iz lesa, kot je hrast, bukev, jelka ali mahagoni, so priljubljene zaradi svoje toplote in trajnosti. Mize iz stekla ali kovine pa dodajo sodoben in eleganten pridih. Pomembno je tudi upoštevati vzdrževanje posameznih materialov, da izberete takšnega, ki ustreza vašim potrebam.
  • Stilu in usklajenosti: Jedilna miza naj se skladno ujema s slogom vaše jedilnice. Razmislite o obstoječem pohištvu, barvni shemi in dekorju, da izberete mizo, ki bo lepo dopolnjevala prostor. Bodite pozorni na detajle, kot so oblika nog, tekstura površine ali tisti, ki prispevajo k celotnemu videzu.
  • Uporabnosti: Razmislite o dodatnih funkcionalnostih, ki jih želite pri jedilni mizi. Na primer, raztegljive jedilne mize so odlične za prilagajanje prostoru glede na potrebe. Nekatere mize imajo tudi predale ali police za shranjevanje jedilnega pribora in drugih potrebščin.

Les in drugi naravni materiali v jedilnico vnašajo toplino.

3. Trendovski pogrinjki in nov jedilni set krožnikov

Pogrinjki so odličen način, da svoji jedilnici dodate svežino in stil. Namesto klasičnega prta si omislite trendovske pogrinjke, ki bodo popestrili jedilno mizo. Obenem lahko razmislite o nakupu novega jedilnega seta krožnikov, ki bo dopolnil videz jedilnice. Izberite set, ki se ujema z barvno shemo in slogom prostora.

4. Osvetlitev in dekoracija

Posvetite pozornost osvetlitvi in dekoraciji, ti elementi namreč močno vplivajo na vzdušje in videz jedilnice. Razmislite o namestitvi novega stropnega ali obešalnega svetila, ki bo dodalo pridih elegance. Uporabite namizne svetilke ali sveče za ustvarjanje intimnega vzdušja ob večerji. Vključite še okrasne elemente, kot so slike, ogledala, rastline, ali okrasne svečnike, ki bodo popestrili stene in mizo ter dali osebni pridih vaši jedilnici.
S pravilno osvetlitvijo lahko ustvarite prijetno vzdušje in poudarite lepoto jedilnega prostora, medtem ko okrasni elementi dodajo osebnost in slog. Razmislite o svojem osebnem okusu in uporabite elemente, ki odražajo vaš stil in ustvarjajo prijetno vzdušje v jedilnici.

5. Sprememba barve sten

Najpreprostejša rešitev za spremembo: prepleskajte stene. Pastelne barve so vedno v trendu, morda si želite drznejših idej (rdeča jedilnica bo zagotovo atrakcija za vaše goste). Pri tem ne skrbite – če vam ne bo všeč, lahko barvo vedno zamenjate.

Vse naštete ideje in izdelke za osvežitev jedilnice najdete na spletni strani bolha.com. Tam boste našli bogato ponudbo jedilnih stolov, jedilnih miz, podnožij za mize, raztegljivih jedilnih miz, jedilnih garnitur in drugih dodatkov, ki vam bodo pomagali pri ustvarjanju novega videza jedilnice. Navsezadnje pa tudi vso opremo, ki jo potrebujete za beljenje.

Uspešno prenovljena jedilnica

Zaradi svežine in prenove bo vaša jedilnica postala privlačen prostor za uživanje v obrokih in druženju z najbližjimi. Vsaka hrana je še boljša, če jo uživamo v dobri družbi in prijetnem ambientu.

Obiščite bolha.com, da odkrijete široko ponudbo izdelkov za osvežitev jedilnice in drugih prostorov!