Dom

08. 06. 2022

V prihodnosti si želimo oceane brez plastike

Petra M. K.
3 min

Naši oceani so preplavljeni s plastičnimi odpadki, ki »dušijo« podvodni ekosistem in resno ogrožajo ribe in ostala živa bitja našega planeta, ki odkar smo se spomnili tega nerazgradljivega materiala, ne živijo več tako, kot so stoletja poprej. Problem nastane, ko se plastika v morju sčasoma razgradi na mikroplastiko, ki je kar naenkrat prisotna povsod. Zaužijejo jo morske živali: ribe, školjke … Na ta način vstopa v del prehranjevalne verige, kar pomeni, da se prej ali slej znajde tudi na naših krožnikih.

Oceani so preplavljeni s plastično embalažo, kar močno ogroža naravni ekosistem.

To je problem, ki ga vsekakor ne bomo rešili danes, a je prav, da nanj opozarjamo ter pridno recikliramo in kupujemo hrano in pijačo, ki ni pakirana v plastični embalaži za enkratno uporabo. Recikliranje plastike se torej zdi dobra ideja in mora postati del vsakdana.

Danes je 8. junij 2022, svetovni dan oceanov, ki jih moramo v prihodnosti očistiti plastike. Predstavljamo vam nekaj načinov, kako lahko plastenke za vodo ponovno uporabite in s tem pomagate našemu krhkemu ekosistemu.

Lonček za rože – prerezana in pobarvana plastenka za vodo v obliki mačke.

1. Lonček za rože

Začimbe in sobne rastline lahko posadite v zanimiv lonček, ki ga izdelate tako, da plastenko za vodo prerežete na pol in jo enostavno pobarvate po svojem okusu. Iz delov, ki ostanejo, lahko izrežete ušesa in jih nalepite na vrhu. Z enostavnim in prikupnim mačjim lončkom boste vsekakor popestrili svoje balkonske police.

Mozaik v obliki ribe, ki je izdelan iz pisanih plastičnih zamaškov.

2. Mozaik iz plastičnih zamaškov

Izdelovanje mozaika iz pisanih plastičnih zamaškov je lahko družinski projekt ali projekt interaktivne ustvarjalne delavnice za otroke. Običajne keramične ploščice enostavno nadomestite s pisanimi plastičnimi zamaški, ki jih nizate v poljuben motiv. Da jih boste nabrali čim več, povprašajte prijatelje in pobrskajte po domačih omarah.

Lonček za svinčnike je lahko izdelan iz plastenke in ovit v poljuben material.

3. Lonček za svinčnike, lističe in sponke

Recikliranje plastike ponuja neskončne možnosti za ustvarjanje. Vsak izmed nas potrebuje lonček za svinčnike, lističe in sponke, bodisi na službeni pisalni mizi ali doma. Za izdelavo potrebujete manjšo plastenko, ki jo prerežete na pol in enostavno pobarvate. Lonček bo še bolj zanimiv, če ga ovijete v material, ki vam je pri srcu: džins, juto, naravno vrv ali pisan kos blaga.

Šopek plastičnih rož lahko popestri knjižno polico.

Ponovna uporaba plastenk v obliki vrtnega ježka in gobe.

4. Vrtni okraski

Če ste ponosni lastnik vrta in bi ga želeli okrasiti, je na tem mestu ponovna uporaba plastenk več kot odlična priložnost za ustvarjanje. Izdelate lahko različne živali, jih pobarvate in zlepite. Na ta način svojega vrta ne boste samo okrasili, temveč ga boste hkrati zavarovali pred različnimi živalmi. Pisane plastične živali so lahko odlični odganjalci ptic, ki si rade postrežejo z vašo solato in drugimi na novo posajenimi rastlinami.

Ali ste vedeli, da:

  • V morje in oceane vsako minuto odvržemo za en tovornjak plastike!
  • Plastenka za enkratno uporabo potrebuje približno 450 let, da se popolnoma razgradi.
  • Američani kupijo skoraj 15 milijard litrov ustekleničene vode na leto.
  • Proizvodnja ustekleničene vode porabi do 2000-krat več energije kot proizvodnja vode iz pipe.
  • Vsako leto se približno 5,5 milijard plastenk pošlje na odlagališča in odpade ali sežge.

Če želimo na planetu Zemlja živeti še nekaj časa, je varovanje okolja in narave nekaj, za kar moramo skrbeti vsak dan. To lahko storimo s tem, da recikliramo in v prvi vrsti zmanjšamo nakup hrane in pijače, ki je pakirana v plastiki za enkratno uporabo. Prav tako ne kupujmo vode in pijače v plastični embalaži, saj je v Sloveniji voda iz pipe pitna in naravnost odlična, kar drugod po svetu na žalost ni nekaj samoumevnega.