Gradnja

20. 06. 2022

Kakšno ograjo izbrati za pred hišo ali balkon?

Petra M. K.
9 minut

Želja po zasebnosti in intimnem prostoru je eden glavnih razlogov, da se odločimo za postavitev ograje pred hišo ali na balkonu. Z ograjo označimo svoj prostor, preprečimo hrup, ki prihaja iz okolice, in odženemo radovedne poglede mimoidočih, hkrati pa nas tudi varuje.

Za kateri tip ograje, material in obliko se boste odločili, je seveda odvisno od osebnega okusa. Nič drugače, kot pri izbiranju in kombiniranju pravih kosov notranje opreme. Na koncu želimo, da se vse vizualno sklada in da smo zadovoljni. S pravo izbiro boste poudarili lepoto svoje hiše in jo povezali z okolico, v kateri stoji.

  Pogled na krasno leseno ograjo, ki se lepo sklada s hišo in njeno okolico.

V nadaljevanju bomo predstavili različne tipe ograj, materiale, med katerimi lahko izbirate, in na kaj morate biti pozorni.

Kakšno ograjo izbrati in kje jo postaviti?

Ko se odločate za nakup ograje, se najprej vprašajte, kakšen je njen namen in kje jo želite postaviti. Če se pri tem ne znajdete najbolje, lahko najamete krajinskega arhitekta, ki vam bo svetoval, kam in kakšno ograjo postaviti,vam predstavil možnosti in rešitve, ki se bodo skladale s tipom hiše, ter vam mogoče poleg vsega svetoval še glede izbire primernih rastlin okrog hiše.

Ne glede na to, kam boste postavili ograjo: pred hišo, na balkon, okrog vrta ali domačega otroškega igrišča, je pomembno, da razmislite o najboljših možnostih in naredite načrt, ki vam bo pomagal pri končni odločitvi.

Če razmišljate o bolj celostni obnovi doma, ogrevanju ali mogoče gradite hišo, si morda preberete: Kaj upoštevati pri obnovi ali gradnji doma?

Različni tipi ograj

Panelne ograje

Panelne ograje sestavljajo mrežni paneli, postavljeni navpično in vodoravno. Izdelane so iz varjenih jeklenih pocinkanih palic in med kupci veljajo za najpogostejšo izbiro. Razloge lahko iščemo v preprostem vzdrževanju, lahki montaži in dolgi življenjski dobi. Poleg tega so cenovno ugodne in priročne.

V osnovi nam žičnata mreža omogoča varnost, a nas hkrati ne odreže od okolice. Na mestih, kjer si želimo nekoliko več zasebnosti, navpične kovinske palice preprosto povežemo s PVC zastirnimi trakovi.

Panelne ograje so odlična rešitev, kadar želimo zaščititi večja območja: večje posesti, hiše, njive, sadovnjake in vrtove. Velikokrat jih boste opazili tudi okrog vrtcev, šol in drugih varovanih območij.

Panelne ograje sestavljajo mrežni paneli, ki poskrbijo, da skozi ograjo še vedno vidite okolico.

Balkonske ograje

Balkonske ograje so namenjene predvsem varnosti in so pomemben element vsakega doma. Poleg varnosti je dobrodošlo, da se skladajo z zunanjim videzom hiše. Izbirate lahko med različnimi oblikami, barvami, vzorci in materiali. Najpogostejša izbira je še vedno lesena balkonska ograja, ki pa jo v zadnjih letih izpodrivajo sodobnejše in tehnično bolj dovršene ograje, značilne za montažne hiše.

Če kavo radi pijete v miru in se v poletnih mesecih na domačem balkonu celo malo posončite, boste verjetno razmišljali o ograji, ki vam bo zagotavljala čim več zasebnosti. V tem primeru izbira steklene balkonske ograje verjetno ni najprimernejša, čeprav se k sodobnim hišam zelo lepo poda.

Pogled na lepo opremljen balkon in kovinsko ograjo, ki ga lepo poveže z okolico.

Vrtne ograje

Ali vaša hiša stoji na podeželju? Potem je izbira vrtne ograje zelo dobrodošla. Da preprečite »obiske« divjih živali in pridelku omogočite mirno rast, je namestitev ograje okrog zelenjavnega vrta, vrtne ute, v kateri shranjujete vrtno opremo, sadovnjaka in njive, skorajda nujna.

Za ta namen so najprimernejše jeklene kovinske ograje ali ograje iz nerjavnega jekla ali inoxa. Če vam taki materiali niso blizu in ste ljubitelj naravnih materialov, še vedno lahko izberete les.

Lesene ograje resnično pustijo pečat in dajo prav poseben občutek domačnosti, predvsem tiste ročno izdelane. Vendar morate upoštevati, da les potrebuje dodatno nego in ni tako obstojen kot drugi materiali. Zato ga morate redno vzdrževati s posebnimi premazi za les.

Visoka lesena vrtna ograja zagotavlja veliko zasebnosti in lepo poudari cvetlični vrt.

OGLASI ZA VRTNE OGRAJE - NA BOLHA.COM

Različni materiali za ograje

Lesene ograje

Slovenija je prekrita z gozdovi in lesa tukaj resnično ne primanjkuje. Hkrati pa v naši podalpski deželi les še vedno velja za najbolj priljubljen material pri izbiri pohištva in ograj. Slovenci se še vedno najraje odločamo za lesene ograje, ki se najbolj podajo k podeželskemu tipu hiše, pa naj gre za ograditev notranjih in zunanjih stopnic, balkonske ograje ali domačega vrta.

Lesene ograje resnično pustijo pečat in dajo prav poseben občutek domačnosti, predvsem tiste ročno izdelane. Ne smete pa pozabiti, da lesena ograja ne traja večno in da les potrebuje posebno nego. Prav tako prvotna barva na zraku sčasoma zbledi. Upoštevajte torej, da morate les vsaj enkrat na leto premazati z zaščitnim premazom.

Lepo oblikovana lesena ograja je pravo umetniško delo in se lepo poveže z drevesi v okolici.

Steklene ograje

Primerne so za tiste bolj drzne, ki ne čutite potrebe po zasebnosti in radi vidite dlje kot do sosednje hiše. Steklo se zelo lepo prilega sodobnemu tipu hiše z velikimi terasami in balkoni. Okviri ograj so običajno iz aluminija, vinila ali lesa, nanj pa so nato vpeti stekleni paneli ali ograje iz lažjega akrilnega stekla. Vzdrževanje je preprosto, a za tiste, ki vas moti vsak madež zaradi dežne kapljice, precej redno.

Prednost steklenih ograj je zagotovo ta, da vas povežejo z okolico. So odlična izbira za hiše, ki stojijo na samem, kjer se vam na domačem balkonu ni treba »skrivati« in si lahko posedanje na balkonu ali terasi popestrite z najlepšim razgledom na okoliške kraje.

Razgled na zeleno pokrajino skozi stekleno ograjo je nekaj edinstvenega.

Betonske ograje

Betonske ograje so sorazmerno poceni in preproste za vzdrževanje ter zagotavljajo največ zasebnosti. So pogosta izbira za zaščito velikih teras, ki jih najdemo v visokih večstanovanjskih stavbah. Prav tako so velikokrat del sodobnih luksuznih gradenj, pri katerih sta v ospredju udobje in zasebnost.

Kar zadeva obliko, ni veliko izbire, a če vam je blizu preprost, že skoraj minimalističen slog, bo betonska ograja prava izbira za vas.

Betonska ograja na domači terasi zagotavlja preprosto vzdrževanje in veliko zasebnosti.

Kovane ograje

Kovane ograje dajo pravi rustikalni pridih in so naravnost čudovite. Vsaka ograja je po svoje edinstveno umetniško delo ter zahteva veliko znanja in časa. Najdemo jih v različnih oblikah, ki jih pogosto krasijo ročno izdelani kovani elementi. Primerne so za dvoriščna vrata, zunanje ograje ter stopniščne in balkonske ograje.

Imajo neskončno življenjsko dobo in ne pridejo iz mode. Zaradi kompleksne izdelave in potrebnega znanja so tudi med najdražjimi. Mojstrov kovaštva namreč ni več veliko, kar pomeni, da jih morate najprej poiskati. Prestiž, ki si ga ne privošči vsak in vam ga bo marsikdo zavidal.

Pogled na kovano ograjo, ki krasi pročelje hiše, je res nekaj posebnega.

Kovinske/aluminijaste ograje

Kovinske ograje so zaradi cenovne dostopnosti, dolge življenjske dobe in preprostega vzdrževanja še vedno zelo priljubljene. Poleg tega jih najdemo v različnih oblikah in se zaradi izredno dobrega kombiniranja podajo k skorajda vsakemu slogu hiše.

Ne glede na to, ali boste izbrali nerjavno jeklo (inox), baker ali železo, je kombinacij, ki bodo polepšale balkon, teraso ali stopnice, ogromno. Ena od možnosti je tudi aluminijasta ograja, ki jo boste našli v najrazličnejših oblikah in slogih. Gre za priljubljeno izbiro, ko gre za opremljanje luksuznih hiš in vila blokov.

Pogled na sodobno hišo z aluminijastimi vrati in ograjo, ki zagotavlja veliko zasebnosti.

PVC ograje

PVC ograje so izdelane iz plastike in na videz spominjajo na les. Največkrat se uporabljajo na balkonih in terasah, lahko pa jih najdemo tudi okrog hiš. PVC ograja je preprosta za vzdrževanje in montažo, ki je podobna montaži lesenih ograj. Prav tako se ponaša z dolgo življenjsko dobo in odpornostjo proti različnim podnebnim razmeram, ki ji res ne pridejo do živega. Na trgu obstaja širok nabor barv in vzorcev, ki bodo zadovoljili tudi najzahtevnejše okuse.

In katera izbira je najboljša? Čeprav plastika ni ravno okolju prijazna, pa je prednost PVC ograje tudi ta, da jo čez čas lahko recikliramo in iz nje izdelamo nov PVC izdelek.

Bela PVC ograja okrog hiše je preprosta in cenovno dostopna rešitev.

Postopek gradnje, orodja in kdo nam lahko pomaga?

Ko se odločate za postavitev ograje pred hišo ali na balkonu, ne smete pozabiti na zakonske določbe, ki narekujejo, kje in kako lahko postavite ograjo. V nekaterih občinah namreč veljajo posebni predpisi, ki določajo višino ograje, odmaknjenost od sosedov in celo izbiro materiala. Poznamo tudi posebna določila, ki veljajo za zemljišča na zavarovanih območjih (voda, narava, kulturna dediščina). V takem primeru boste potrebovali gradbeno dovoljenje.

Kdo nam lahko pomaga?

Montaža balkonske ograje je že lahko težavna, saj gre za delo na višini. Če se tega lotevate sami, je prav, da poiščete pomoč prijateljev ali sosedov, hkrati pa se morate spoznati na montažo. Ta je preprostejša, ko gre za postavitev PVC ali panelne ograje okrog hiše.

Ne pozabite, da imate vedno možnost najema strokovnjaka, ki bo poskrbel za kakovostno in varno montažo.

Strokovnjak montira sodobno kovinsko ograjo, sestavljeno iz dolgih panelov.

Katero orodje potrebujemo?

 • Vrtalnik
 • Kotni brusnik
 • Primerni svedri
 • Kladivo
 • Zategovalni ključ
 • Vodna tehtnica
 • Sveder za izkop lukenj
 • Lopata
 • Samokolnica
 • Dobra volja in še kaj! ????

Naj vas na koncu še enkrat spomnimo, da je izbira prave ograje za vaš dom lahko prav prijetno opravilo. Najlažja bo, če veste, kaj točno vam je všeč, in ob tem upoštevate zunanje lastnosti svojega doma. Ponudba na trgu je zelo pestra in bo zadovoljila še tako zahtevnega kupca – poiščite pravo ograjo zase med več kot 400 oglasi na bolha.com!

Pa se vaša balkonska ograja ujema z vhodnimi vrati? Ali tudi ta potrebujejo menjavo? V enem izmed naslednjih blogov bomo natančneje raziskali: Na kaj morate paziti, ko kupujete vhodna vrata?