bolha.com svetuje

07. 11. 2022

Kako najbolje izkoristimo prostor v garaži?

Petra M. K.
4 minute

Se vam pogosto dogaja, da odprete vrata svoje garaže in naenkrat ne veste, po kaj ste prišli? Ali morate najprej globoko vdihniti, se nato z očmi 'prekopati' skozi vso 'navlako', da najdete tisto, kar iščete?

Garaža je zelo pogosto prostor, kjer ljudje odlagamo stvari, ki jih ne potrebujemo več, in žal vse drugo kot organizirana enota, kjer ima poleg avtomobila vsaka stvar svoje mesto.

Avtomobil, parkiran v urejeni garaži, polni polic in orodja.

Predstavljamo vam nekaj rešitev, ki vam bodo pomagale do urejene in organizirane garaže, v katero boste znova z veseljem vstopili.

Kakšna garažna vrata izbrati?

Če dobro pomislite, je garaža prostor, kjer poleg orodja, športne opreme, avtomobilskih dodatkov vsak dan parkiramo svoj jekleni konjiček, za katerega nekateri odštejejo pravo premoženje. Poleg tega so tukaj kolesa, smuči in drugi vredni predmeti. Zato je pomembno, da izberete kakovostna garažna vrata.

  • Dvižna garažna vrata

Dvižna garažna vrata imajo dolgo življenjsko dobo in so enostavna za uporabo. Sestavljena so iz jeklenih lamel. Sekcijska dvižna garažna vrata so samodejna in se odpirajo navpično navzgor, kjer se nad stropom lomijo in zapeljejo v prostor. Na ta način omogočajo poln izkoristek prostora. Če si želite oseben prehod, si preprosto namestite dvižna garažna vrata z osebnim prehodom.

Dvižna garažna vrata.

  • Rolo garažna vrata

Še ena možnost dobrega izkoristka prostora so rolo garažna vrata, ki se navijajo v omarico na stropu. Primerna so za vse vrste garaž in so praktična z možnostjo daljinskega upravljanja.

Če razmišlajte o menjavi vhodnih ali notranjih vrat v stanovanju, si preberite: Na kaj morate paziti, ko kupujte vhodna vrata?

Kako je garaža za avtomobil lahko urejena?

Ko so garažna vrata nameščena, je prav, da se lotite urejanja notranjega dela garaže. Niste edini, če je vaša garaža 'odlagališče' razne navlake, ki praviloma spada v smeti, a se še niste popolnoma odločili glede tega. Zdaj je čas, da naredite ta premik. Poiščite škatle in velike vreče za smeti ter vanje zložite, česar ne potrebujete, in odpeljite na odlagališče za smeti.

Predstavljamo nekaj idej, ki vam bodo pomagale garažo organizirati tako, da bo vsaka stvar imela svoje mesto.

Stenske police

Prvo pravilo v garaži je, da stvari ne odlagate na tla. Da bo res tako, potrebujete stenske police, ki so lahko pritrjene na steno ali pod strop. Na slednje se zlahka pritrdijo tudi stenski nosilci za kolesa, s pomočjo katerih bodo kolesa visela ob steni, prostor na tleh pa bo ostal prazen.

Na trgu boste našli različne rešitve stenskih polic, ki so izdelane iz jekla, plastike ali lesa. Lahko jih namestite tudi v kot garaže in s tem izkoristite celoten prostor. Z lesenimi deskami, žeblji in rokami si stenske police po meri lahko izdelate tudi sami.

Garažna stojala

Poleg stenskih polic potrebujete tudi garažna stojala, ki jih najdete v vsaki bolje založeni trgovini s pestro ponudbo izdelkov za dom, gradnjo in vzdrževanje. Najbolj praktična so kovinska in lesena, ki jih enostavno pritrdite v steno, da se ne prevrnejo.

Garažna stojala.

Za organizacijo vrtnega orodja, čistil za avto, igrač in športne opreme so odlične košare in škatle. Da ne boste pozabili, kam ste, kaj pospravili, jih enostavno označite z nalepkami.

Garažni DIY kotiček

Verjetno se vam temna garaža za avto brez oken ne zdi najboljše mesto za ustvarjalnost. A če dobro pomislite, je prostor navadno v kletnih prostorih hiše, kar pomeni, da je dokaj velik in kot nalašč primeren še za kaj več kot zgolj shranjevanje. Če imate garažo, je garažni DIY kotiček nekaj, kar morate imeti!

Urejena garaža z lesenimi policami.

Ker so kletni prostori po navadi hladni, poskrbite, da vam bo med ustvarjanjem toplo. Toplotna črpalka za ogrevanje je varčna in učinkovita rešitev za vašo garažo. Poleg tega ne pozabite na umivalnik, ki vam bo olajšal vzdrževanje čistoče.

Stena z luknjicami za orodnje.

Zdaj je čas, da razmislite, kje bi postavili svoj garažni kotiček DIY. Delovna garažna miza naj bo prostorna, z veliko predali, v katere lahko pospravite orodje, svinčnike, čopiče, meter in brusilni papir.

Nad mizo si lahko postavite steno z luknjicami ali pegboard, ki velja kot vsestranski pripomoček za shranjevanje večjih predmetov, orodja in drobnarij, ki jih pri ustvarjanju potrebujete. Nanj lahko obesite kaveljčke in košarice.

Na voljo so še dodatki, ki niso nujni, a bodo vašemu ustvarjalnemu kotičku dodali piko na i:

  • udoben stol, na katerem boste z veseljem sedeli;
  • mehka preproga, da vam bo toplo pod nogami;
  • slike in fotografije, ki jih zataknete na pegboard in so lahko vir navdiha;
  • namizna svetilka, ki dobro sveti, ko je zunaj temno;
  • radio – glasba spodbuja ustvarjalni proces.

Vzdrževanje pospravljene garaže zahteva nekaj volje in doslednosti. Dejstvo je, da v gospodinjstvu in nasploh v življenju dnevno najdemo stvari, ki jih ne potrebujemo več. Ko jih želite naslednjič odložiti v garažo, najprej razmislite – ali jih zares lahko pogrešate, prodate ali morda podarite in nekomu polepšate dan?

Na spletni strani bolha.com vas čaka pestra izbira kategorij, kamor boste izdelke brez težav umestili in s tem prispevali h krožnemu gospodarstvu in zeleni prihodnosti.