Gradnja

20. 06. 2022

Na kaj morate paziti, ko kupujete vhodna vrata?

Petra M. K.
7 minut

Skozi vrata vstopamo v varno zavetje doma. Z njimi skrbno varujemo vsakdanje življenje znotraj zidov, zato ni vseeno, kakšna izberemo. Vhodna in notranja vrata so pomemben del stanovanja ali hiše, so prvi element, ki ga zagledamo, preden stopimo naprej v prostor. So ogledalo vašega doma ter predstavljajo vašo osebnost in življenjski slog.

Da bodo vrata lepa in funkcionalna, je prav, da so prilagojena notranji opremi vašega doma in okolju, v katerem so nameščena. Izbira na trgu je neskončna, a vam brez prave zamisli o tem, kaj potrebujete in kaj vam je všeč, ne bo koristila.

Pogled na odprta vhodna vrata stanovanja in kljuko z visečim obeskom na ključu.

Oglejmo si torej, katere vrste vrat poznamo, med katerimi materiali in slogi lahko izbirate, katera so najbolj varna in kdaj je pravi čas za menjavo?

Katera vrata poznamo in kakšen je njihov namen?

Če se sprehodimo po stanovanju ali hiši, srečamo vse vrste spodaj naštetih vrat, zato si oglejmo, kakšen je njihov namen.

 • Vhodna vrata: skoznje vstopamo v prostore doma, javnih ustanov in podjetij.
 • Protivlomna vrata: izdelana so iz kakovostne jeklene konstrukcije in so odporna proti poskusom vloma.
 • Notranja vrata: ločujejo posamezne prostore v domu, javnih ustanovah in podjetjih.
Deček odpira velika drsna vrata lepo opremljene in prostorne terase.
 • Drsna vrata: lahko delujejo kot pregradna stena, ki prostor ločuje na dva dela ali pa tega preprosto skrije in odpre. So odlična rešitev za minimalno arhitekturo notranjih prostorov.
 • Balkonska vrata: če imate balkon, so kakovostna in funkcionalna balkonska vrata nekaj, v kar se poleg zunanjih vrat splača vložiti. Glede na to, da oboja vrata mejijo na zunanji prostor, je pomembno, da dobro tesnijo.
 • Garažna vrata: lahko so dvižna ali drsna in izdelana iz različnih materialov. Kakovost je pomembna, saj lahko garaža predstavlja še en vhod v hišo, poleg tega pa imamo v njej parkirane avtomobil, motor in kolesa ter spravljene smuči.
 • Vrtna vrata: če imate ograjen vrt, bodo vrtna vrata lepo določila, kje se vstopa v »svet rastlin« in kje ne, hkrati pa bodo varovala rastline pred živalmi.

Materiali in slogi vhodnih vrat

Aluminijasta vhodna vrata

Aluminijasta konstrukcija je izredno trdna in obstojna ter ima dolgo življenjsko dobo. Aluminijasta vhodna vrata so na voljo v različnih barvnih odtenkih. Običajno vsebujejo polnilo iz poliuretanske pene in so izjemno toplotno prevodna.

Antična, masivna lesena vrata, polna rezbarskih vzorcev, so pravo umetniško delo.

Lesena vhodna vrata

Lesena vrata imajo prav poseben čar. Danes jih najdemo v klasični in sodobni izvedbi. Priljubljena so tudi masivna lesena vrata, ki so izdelana po naročilu in so pravi unikat. Taka vrata so po navadi nekoliko dražja.

Les je naravni material, ki je trajno obnovljiv, ne prevaja toplote in je tudi dober izolator. Življenjsko dobo mu lahko podaljšate z rednim vzdrževanjem in kakovostnimi premazi.

PVC vhodna vrata

PVC je eden cenovno najugodnejših materialov in ravno zato med kupci zelo priljubljen. Je lahek material, ki zagotavlja dobro zvočno in toplotno izolacijo. Zaradi gladke površine je preprost za vzdrževanje in se lahko pohvali z dolgo življenjsko dobo.

Štiri različna kovinska vrata, vsaka s svojo teksturo in barvo.

Kovinska vhodna vrata

Za kovinska vhodna vrata se odločimo, če potrebujemo vzdržljivejša vrata. So izredno masivna, stabilna in vzdržljiva, hkrati pa zagotavljajo dobro toplotno in zvočno izolacijo. So preprosta za čiščenje ter odporna proti svetlobi in vročini. Kovinska vrata so primerna za kletne in strešne prostore, pisarniške objekte in večje javne ustanove.

Kateri slog vam je najbližje?

Podeželski slog

Lesena podeželska hiša, ki jo krasijo lesena masivna vrata, je značilna za alpski svet.

Podeželski slog predstavljajo hiše z leseno fasado,na primer tradicionalne alpske hiše, ki jih najdemo na gorenjskih koncih Slovenije in na podeželju. Za ta slog so značilna masivna lesena vrata, ki jih po navadi krasi masivnejša kljuka v kombinaciji s starinskim tolkalom. Taka vrata so danes redkost in predstavljajo pravo umetniško delo.

Sodoben slog

Sodobna minimalistična hiša, kombinirana z različnimi materiali in črnimi vrati.

Za sodoben slog vrat so značilni ravne linije ter sivi in črni podtoni. Taka vrata boste najpogosteje našli pri sodobnih novogradnjah, kombiniranih v različnih materialih. Zelo priljubljena kombinacija sta aluminij in steklo z dodanimi lučmi LED in skritimi, skoraj neopaznimi kljukami, s katerimi vrata dobijo industrijske linije.

Klasični slog

Klasična montažna hiša s poudarjenim okvirjem, ki krasi aluminijasta vrata.

Klasični slog odraža domačnost in toplino ter je zaradi svoje brezčasnosti tudi najbolj priljubljen. Vrata v klasičnem slogu ponujajo neskončno kombinacijo materialov: lesa, aluminija, stekla in PVC-ja, ki spominja na les. Slednja boste našli v nevtralnih ali bolj izstopajočih barvnih odtenkih, ki vrata naredijo diskretna ali pa jih poudarijo.

Katera vhodna vrata so najbolj varna in katere mehanizme imajo?

Ko kupujemo vhodna vrata, seveda ne moremo mimo varnosti. Kateri so dejavniki za kakovostna protivlomna vrata in kaj moramo pri nakupu upoštevati?

Protivlomna vrata so narejena po posebnih varnostnih standardih, ki zagotavljajo, da jih ni mogoče odpreti z običajnimi vlomilskimi orodji, kot sta izvijač ali fizična moč vlomilca. Poleg tega morajo proizvajalci pridobiti ustrezne certifikate o protivlomnosti, ki morajo ustrezati standardom tretjega varnostnega razreda.

Protivlomna vrata imajo posebno večtočkovno ključavnico in so zelo masivna.

Značilnosti protivlomnih vrat:

 • vratno krilo in podboj sta izdelana iz kakovostne jeklene konstrukcije;
 • večtočkovna ključavnica;
 • kakovosten cilindrični vložek z zaščitnim profilom, ki onemogoča ponarejanje ključev;
 • tehtajo od 80 do 100 kg in so lahko debela tudi do 8 cm.

Pri nakupu protivlomnih vrat morate upoštevati profil, cilinder, ključavnico, nasadila in steklo. Vsak od naštetih elementov igra svojo vlogo pri preprečevanju vloma in mora ustrezati varnostnim standardom, zato bodite pozorni, kaj kupujete, za montažo vrat pa najemite strokovnjake.

Kdaj je čas za menjavo notranjih in vhodnih vrat?

Vhodna in notranja vrata so izpostavljena dnevnemu odpiranju in se s časom obrabijo. Zunanjim vplivom, kot so vlaga, mraz, vročina in umazanija, so najbolj izpostavljena vhodna vrata.

Kdaj je torej čas za menjavo? Ko vrata ne služijo več svojim prvotnim funkcijam, med katere sodijo varnost, izolacija in estetski videz, je menjava vsekakor dobrodošla.

V pomoč so vam lahko naslednja vprašanja:

Ali vrata škripajo, se luščijo in rjavijo?

Zelo rada se luščijo lesena vrata, ki so najbolj občutljiva na temperaturne spremembe. Les zaradi krčenja in raztezanja rad popoka, prav tako zaščitni premaz, in taka vrata ne služijo več svojemu namenu. Seveda jih vedno lahko zbrusite in na novo premažete ter s tem podaljšate njihovo življenjsko dobo. Lesena vrata so v primerjavi z aluminijastimi vsekakor bolj občutljiva, bodo pa slednja prej zarjavela kot popokala. Škripanje vrat lahko odpravite z različnimi premazi, s katerimi namažete tečaje vrat, a po navadi je to znak starajočih se vrat.

Ali se vrata težko zapirajo in odpirajo?

Vrata se lahko skrčijo, ukrivijo in celo razširijo. Stara pa se tudi vratni podboj (okvir), ki ga vgradimo v zidno (vratno) odprtino. Najpogostejša izbira materiala za notranja vrata s podbojem je les, ki pa se zaradi občutljivosti na temperaturne spremembe in vlago pogosto skrči in napihne. Vratni podboj se tako ne prilega več vratnemu krilu in steni, vrata se povesijo in nastane špranja, zaradi katere se s težavo zapirajo in odpirajo.

Pogled na lepa lesena notranja vrata in podboj, ki se barvno ujema s pastelno steno.

Ali vrata dobro tesnijo?

Za prepih so krive špranje, ki nastanejo med vrati in okvirjem. Ker so vrata, tako kot okna, pomemben izolator prostora, se lahko pojavi težava uhajanja toplotne energije. Včasih pa ni težava samo v špranji, temveč je treba preveriti tudi tesnilo za vrata, ki morda ni več dobro nameščeno. Stara lesena vrata so brez tesnila, to je nameščeno šele na novejših modelih vrat.

Če vas poleg menjave vrat morda zanima obnova celotnega doma, lahko več o tem preberete v članku Kaj upoštevati pri obnovi ali gradnji doma?

Kakšen pomen imajo vrata pri izolaciji doma?

Ko govorimo o izolaciji doma, naprej pomislimo na okna in vrata. In res je, kakovost in dobro tesnjenje vrat in oken sta ključ do energetsko varčnega doma. Tudi če ste izbrali najboljši izolativni material, vam vrata brez dobrega tesnjenja ne bodo koristila. Dobra tesnila so namreč tista, ki močno vplivajo na toplotno izolacijo. Morajo biti zrakotesna, saj s tem preprečujejo vdor hladnega zraka v naš dom.

Ključ do dobre toplotne izolacije je tudi montaža vhodnih vrat. Deli se na klasično in energetsko izolacijo, pri čemer slednja vključuje trojno tesnjenje in omogoča skoraj 100-odstotno zatesnitev med vrati in zidom. Z energetsko učinkovitim modelom vhodnih vrat zagotovite boljšo izolacijo objekta, blagodejno vplivate na okolje in prihranite pri mesečnih stroških za ogrevanje.

Lahko torej zaključimo, da so vrata nezanemarljiv element vsakega doma. Preden se boste odločili za nakup, morate dobro premisliti, kakšna vrata potrebujete in kako jih boste slogovno kar najbolje umestili v prostor, v katerem živite.

Da vam bo lažje, pokukajte na bolha.com, kjer boste našli pestro ponudbo več kot 1400 aktualnih oglasov za vhodna, notranja, balkonska, garažna in industrijska vrata.

Ker pa se vrata morajo ujemati z okni in ograjo, o različnih vrstah ograj preberite v članku: Kakšno ograjo izbrati za pred hišo ali balkon?