Gradnja

16. 05. 2023

Kako se lotiti obnove kopalnice?

Z. Š.
6 min

Pomlad je čas, ko se narava prebuja iz zimskega spanca. V tem času pa se običajno lotimo tudi spomladanskega čiščenja. Če ste se letos odločili, da ni čas le za čiščenje, temveč je na vrsti tudi obnova kopalnice, ki je eden najpomembnejših prostorov v domu, ste na pravem mestu.

Obnova kopalnice v trendu.

Kopalnici včasih pravimo kar oaza miru, saj pomembno vpliva na naše počutje. V toaletnih prostorih preživimo več kot tri leta življenja! Pomislite, kateri prostori v uglednejših hotelskih sobah vas običajno najbolj navdušijo? Kopalnice, seveda! Lične ploščice, keramika, svetel prostor in občutek prostornosti … Razvajanje se lahko zares začne.

Katere nasvete za obnovo kopalnice je treba upoštevati, da se boste počutili kraljevsko? Katere talne ploščice se najenostavneje očistijo in kaj je treba upoštevati pri izbiri lepila za ploščice? Katera sanitarna keramika nudi videz, ki je v trendu, pa vendar brezčasen?

Zelo pomembno je, da je obnova kopalnice skrbno načrtovana. Tudi na videz ne tako pomembna odločitev glede tega, kakšna bodo recimo tla, naj bo premišljena. Tako bo obnova najbolj učinkovita, saj boste za vložen denar prejeli največ, izognili pa se boste odvečnim in nepredvidenim stroškom. Strnili smo nasvete, ki vam bodo v pomoč.

Odločitve o obnovi kopalnice naj bodo premišljene.

Od česa je odvisno, kako draga ali poceni bo obnova kopalnice?

Ključni dejavnik, na podlagi katerega se običajno odločamo o obnovi kopalnice, je seveda cena. Stroški obnove so odvisni od kakovosti materialov, ki jih boste izbrali, velikosti kopalnice in obsega del. Cene so običajno med dva in deset tisoč evrov.

Če želite pri prenovi sodelovati in določene stvari urediti sami, lahko tako precej prihranite. Nekatere gradbene storitve ali vsaj montažo straniščnega kotlička in školjke, pipe in kompleta za prho je sicer najbolje prepustiti strokovnjaku. Če je v vas vsaj nekaj kreativne in delovne žilice, lahko sami recimo položite keramične ploščice za kopalnico in tako pa bistveno znižate stroške obnove.

Premislek o svetlobi in prava barva ploščic sta ključna za ustvarjanje dobrega vzdušja.

Pravilo številka ena: Izkoristite prostor!

Med najpomembnejšimi nasveti, ki jih velja upoštevati pri obnovi kopalnice, je premislek o tem, kako lahko prostor kar najbolje izkoristite. Ali vaša kopalnica v resnici sploh ni tako majhna, le postavitev elementov v njej ni ravno posrečena? Tudi če je med manjšimi, so skrbi odveč.

Z nekaj truda, razmisleka in upoštevanja preprostih ukan bo tudi ta postala pravi raj znotraj vašega doma.

Ob tem upoštevajte naslednje nasvete:

  • Najprej določite položaj stranišča. Zakaj? Nenapisano pravilo urejanja kopalnic pravi, da naj stranišče ne bo prva stvar, ki jo zagledate ob vstopu v kopalnico.
  • Osredotočite se na svetlobo. Čim bolje izkoristite vrsto, ki nam je vsem najljubša – naravno.
  • Razmišljajte vertikalno. Primer: Z dodajanjem polic nad stranišče se izognite shranjevanju brisač in toaletnega papirja pod umivalnikom.
  • Z ustrezno namestitvijo ogledal lahko ustvarite prostorsko iluzijo. Če boste ogledalo obesili nasproti okna, bo prostor videti večji.
  • Bodite pozorni na barve. Izberite svetlo barvo za ploščice in se izognite temnim odtenkom.

Izbrana kopalniška keramika naj bo vzdržljiva in enostavna za čiščenje.

Uporabite kakovostne materiale

Poceni materiali so mamljiva izbira, a raje investirajte v kakovostne, saj bosta kopalniška oprema in keramika tako dlje obstojni. Bolje je izbrati materiale, ki so vzdržljivi, vodoodporni in enostavni za čiščenje. Za slednje se najbolje obnesejo gladke površine.

Sam svoj mojster: Kako enostavno odstranite stare ploščice in namestite nove?

Če se odločate, da bi pri obnovi kopalnice zaupali svojim spretnostim, kar pogumno! Saj veste, kaj pravijo: »Če želiš, da je delo opravljeno dobro, ga opravi sam!« Pred tem se je seveda dobro poučiti o tem, katere materiale izbrati, in o postopku dela, ki se ga želite lotiti.

Prav začetna stopnja obnove je tista, v kateri zagotovo lahko veliko postorite sami. Najprej je treba odstraniti staro, da bo prostor za novo. Pri tem pa lahko rušilna dela izkoristite še kot ventil za sproščanje nakopičene nejevolje, ki se je v času, ko vas je jezila dotrajana kopalniška keramika, morda nabrala v vas.

Šalo na stran, lotimo se dela! Sebe in okolico pred začetkom dela ustrezno zaščitimo. Treba je odstraniti staro fugirno maso, in sicer s strgalom in mokro krpo. Ploščice se najpogosteje odstranjujejo kar z dletom in kladivom. Najhitreje in najlažje pa boste to storili z orodjem, imenovanim široki lomilnik oziroma perforator.

Stare ploščice lahko z nekaj truda odstranite kar sami.

Kopalniška keramika: Odstranite zastarelo, čas je za novosti

Najprej seveda priskrbimo materiale, ki jih za obnovo potrebujemo, kot so lepila in barva za ploščice, s pomočjo česar bo kopalniška keramika zaživela v svoji najlepši podobi.

Pred polaganjem novih ploščic najprej pripravimo lepilo za ploščice, ki ga zmešamo z vodo. Dobro konsistenco lepila boste dosegli z mešalnikom. Pomembno je, da izberemo lepilo, ki je enostavno za uporabo, čas sušenja pa mora biti pravšnji. Lepilo se ne sme sušiti prehitro, saj boste tako imeli čas za odpravljanje napak, ki se lahko pripetijo še tako izkušenemu mojstru.

Pomembno je upoštevati tudi format ploščic in podlago, na katero jih bomo lepili. Če talne ploščice polagamo v kopalnici, opremljeni s talnim gretjem, mora lepilo za ploščice vsebovati oznako E, kar pomeni, da je odporno proti visokim temperaturam.

Nasvet: Pri izbiri načina ogrevanja bodite pozorni tudi na debelino sten v hiši. Izjemno pomembna je tudi toplotna izolacija, zato poskrbite, da so vaša okna kakovostna.

Pripravljeno lepilo z zidarsko žlico nanesemo na zobato gladilko. Lepilo z njo nato na steno nanašamo tako, da vlečemo od spodaj navzgor. Pod spodnjo ploščico, ki je tik ob (prhi) kadi, namestimo distančno zagozdo, ki utrdi razmik med kadjo in ploščico. Položaj ploščice nato preverimo z vodno tehtnico in ga po potrebi popravimo. Zagozde namestimo med vse ploščice in tako vzdržujemo standardni razmik med njimi.

Nekatere ploščice bo treba odrezati, da bodo pravšnje velikosti. Za to potrebujemo rezalnik ploščic. Po polaganju ploščice obrišemo z mokro gobo, da odstranimo ostanke lepila na zunanjih straneh ploščic.

Fugiranja ploščic se lahko lotite tudi sami.

Kako se pravilno lotiti fugiranja ploščic?

Ko se lepilo za ploščice popolnoma posuši, odstranimo distančne zagozde in začnemo fugirati. S fugirno desko razmažemo malto v fuge diagonalno glede na smer polaganja ploščic.

Po fugiranju s pomočjo gobe na deski odstranimo odvečno fugirno maso s ploščic. Ko se fuge posušijo, delo nadaljujemo s silikonom – nanesemo ga med kopalno kadjo in stenskimi ploščicami, v kadi in prhi.

Levji delež samostojnega dela je tako opravljen! Piko na i videzu kopalnice doda kopalniška oprema, ki jo najdete na bolha.com. Po novem pa lahko kupujete in tudi prodajate kar iz domačega naslonjača. Nova storitev, imenovana BREZ SKRBI, namreč omogoča dostavo in spletno plačilo!

So vas po prebranem že močno zasrbeli prsti? Začnite načrtovati in polovica dela bo skorajda že opravljena.

Če o vnosu svežine v svojo kopalnico sanjate že dolgo, pa si obsežne obnove trenutno ne morete privoščiti, brez skrbi, že majhne spremembe lahko naredijo veliko razliko.

Pomembno je upoštevati, da je pri obnovi ključnega pomena razmislek, kaj se najbolj obrestuje. Preberite te koristne nasvete in jih upoštevajte, preden se lotite takšnega projekta, ki bo pomembno vplival na vašo prihodnost.

Ne glede na to, ali boste celostno obnovili kopalnico ali jo le osvežili, naj bo to projekt za dušo!