Gradnja

09. 06. 2023

Obnova stare hiše: Kako se je lotiti?

Z. Š.
5 min

Pomembno je, da se doma počutite dobro. Da dom postane vaše zatočišče, kjer imate občutek varnosti in udobja, pa mora biti urejen po vašem okusu. Ste si od nekdaj želeli bivati v hiši z vrtom, kjer bi popoldneve preživljali na lični terasi, ob njej pa morda gojili lastno zelenjavo, začimbe in dišeče vrtnice? Ker so cene nepremičnin vrtoglave, si gradnje ali nakupa nove hiše marsikdo ne more privoščiti.

Koliko stane obnova stare hiše?

Obnova stare hiše predstavlja številnim dober kompromis glede na želje in investicijo. Obnavljanje starega pa je na neki način paradoks. Edinstvene značilnosti dajejo hiši poseben šarm, hkrati pa je prostore iz preteklih obdobij včasih težko urediti po svojem okusu.

Stare hiše naprodaj

Nakup hiše je življenjsko pomembna odločitev. Stare hiše danes sodijo med poceni nepremičnine, saj se novogradnje v velikosti približno 150 kvadratnih metrov v okolici Ljubljane prodajajo nad 500 tisoč evrov, stare hiše podobne velikosti pa je mogoče kupiti že za približno 250–300 tisoč evrov.

Pomembno je, koliko stane obnova stare hiše, da ne boste ostali z nedokončano hišo in popolnoma praznimi žepi. Številni se zaradi čim večjega prihranka odločijo, da bodo kupili bivalni vikend. Ker so si pred leti številni sezidali vikend hišice, ki jih danes ne potrebujejo več, cveti prodaja le-teh.

Preden se dokončno odločite za nakup stare hiše, je ključno preveriti:

 • v kakšnem stanju je hiša. Pozorni bodite na morebitne razpoke in vlažnost. To lahko razkrije, da so v ozadju večje težave, neukem očesu dokaj dobro skrite, zato se je nakupu takšne hiše bolje izogniti.
 • električne in vodovodne inštalacije. Preverite, ali so v skladu s standardi, varne ali dotrajane.
 • streho. To je ključni del hiše, ki v primeru dotrajanosti lahko močno vpliva na ohranjenost drugih elementov hiše.
 • ogrevalni sistem. So peč lastniki redno vzdrževali? Je sistem delujoč in učinkovit?
 • izolacijo. Pred nekaj desetletji so bile možnosti za izolacijo precej slabše kot danes, zato je to pogosta težava pri starih hišah.

Nekaj pozornosti je nujno posvetiti tudi preverjanju pravnega stanja nepremičnine. Je lastništvo urejeno? Je hiša morda pod hipoteko? Ima ustrezna gradbena dovoljenja? Če na takšne podrobnosti ne boste pozorni, si lahko nakopljete številne nevšečnosti – od birokratskih do finančnih.

Zgoraj našteti ključni elementi hiše so hkrati tisti, ki jih je nujno obnoviti. Dobro se je lotiti najpomembnejšega. Streha hišo ščiti pred dežjem, med pomembnejšimi elementi pa so tudi okna, saj lahko ustrezna okna naredijo veliko razliko – učinek se pokaže že pri računu za ogrevanje, pomembno vlogo pa igrajo tudi zaradi blaženja hrupa, ki zna biti na določenih lokacijah izjemno moteč do mere, da vam krati spanec – bivanje v bližini avtoceste ali železnice.

Obnova hiše je velik finančni zalogaj.

Kaj je tisto, kar lahko počaka?

Ker je nakup in obnova hiše, čeprav stare, ogromen finančni zalogaj, je dobro oceniti, katere stvari lahko na obnovo še malo počakajo. Če vam je blizu vintage slog pohištva, je to odlična priložnost, da obdržite kose, ki so še vedno funkcionalni, hkrati pa imajo očarljiv starinski pridih, ki vzbuja prijeten občutek topline.

Preložite lahko tudi obnavljanje drobnih razpok v stenah, pa praske na parketu in pleskanje sten, pri katerih vas moti barva. Tudi električne inštalacije, če so funkcionalne in varne, ne potrebujejo takojšnje pozornosti. Pomembno je urediti prostore, kjer boste bivali, jedli in spali. Okolici hiše se lahko posvetite nekoliko pozneje, ko bo vse drugo že urejeno.

Čeprav obnova stare hiše predstavlja velik zalogaj, nekatere stvari lahko postorite sami in tako prihranite. Danes so informacije dostopnejše, zato se o marsikateri spretnosti lahko poučite na spletu. Zaupajte kredibilnim virom in se lotite projektov, za katere ste prepričani, da jim boste kos.

Pomembno se je zavedati, kakšne so vaše sposobnosti in omejitve. Če niste strokovnjak, se ne lotevajte del, ki vas lahko potencialno ogrožajo – rokovanje z električnimi priključki raje prepustite strokovnjaku.

Nekaterih del pri obnovi stare hiše se lahko lotite tudi sami.

Med dela, ki jih lahko opravimo sami, pa zagotovo sodijo:

 • montaža omaric in polic,
 • pleskanje notranjih sten,
 • če ste nekoliko spretnejši, se lahko lotite tudi polaganja keramičnih ploščic za kopalnico. Nekaj nasvetov, kako se lotiti obnove kopalnice, pa lahko preberete tukaj.

Kako prihraniti čim več?

Stroški obnove so vsekakor veliki, saj je to investicija za vašo prihodnost. Poleg tega, da se nekaterih del lotite sami, obstaja še nekaj nasvetov, ki jih je dobro upoštevati, če želite, da v vašem žepu ostane še kakšen evro več.

Ključnega pomena je načrtovanje. To bo omejilo nepremišljene nakupe in odločitve, ki vas lahko hitro ponesejo v astronomsko visoke stroške, česar si zagotovo ne želite. Bolje, da vam v žepu ostane še nekaj sto evrov, s katerimi si lahko po obnovi hiše privoščite dopust, ki ga boste, verjemite, potrebovali.

Vzpostavite stik z različnimi delavci in nato primerjajte ponudbe za izvedbo del, ki jih pripravijo. Pri zelo nizkih cenah bodite previdni. Si želite doseči dobro razmerje med ceno in kakovostjo? Naj vas izjemno nizke cene ne zavedejo.

Nakup hiše je investicija za vašo prihodnost.

Številne kakovostne izdelke lahko prejmete po veliko nižjih cenah, če se odločite za rabljene kose. Zakladnica teh je bolha.com, kjer najdete vse to in še več:

 • vse za gradnjo,
 • stavbno pohištvo,
 • gospodinjske aparate,
  opremo za kuhinjo, kopalnico, dnevno sobo, spalnico in otroško sobo,
  opremo za vrt.

Razmišljajte o dolgoročnih prihrankih. Tako morda odločitev za cenejši material ni vedno način, ki vas bo dolgoročno vodil o prihranka. Pomembno je tudi, katera gradiva in veziva izberete.

Ne pozabite na subvencije, ki jih ponudi država. Na voljo so spodbude za energijsko učinkovite obnove, v okviru katerih vam država povrne del stroškov. V okviru Eko sklada, ki je slovenski okoljski javni sklad, so na voljo tudi številni ugodni krediti za naložbe, prijazne okolju.

Izjemnega pomena za dolgoročne prihranke je tudi redno vzdrževanje hiše po obnovi. Tako boste pojav številnih okvar zajezili pravočasno. Manjše težave boste tako rešili, preden se spremenijo v velike, ki za seboj potegnejo velike stroške.

Če ste se odločili za obnovo stare hiše, je pred vami izziv, ki s seboj prinaša tudi veliko lepega, česar se boste zavedali predvsem takrat, ko boste že videli luč na koncu predora.

Ker gradbeni projekti niso samo finančni zalogaj, temveč zahtevajo tudi potrpežljivost, smo pripravili pregled informacij o gradnji ali obnovi doma, še preden se je lotite.