Nepremičnine

28. 09. 2020

Kako se izogniti usodnim napakam pri prodaji podedovanih nepremičnin?

Ekipa bolha.com
5 min

Običajno ljudje dedujejo, ko so že materialno preskrbljeni ter ko imajo oni in njihovi bližnji že rešen stanovanjski problem. Najprej jih čustva močno vežejo na nepremičnino dokler jim ta ne postane preveliko funkcionalno in finančno breme. Medtem, pa se stanje nepremičnine poslabša, saj velikokrat dolgo stoji prazna in ne vzdrževana. Razumljivo je, da zaradi čustev s prodajo odlašajo do zadnjega, kajti ljudje imamo potrebo, da spomine materializiramo, v slikah, predmetih...

Dokumentacija pri prodaji dedovanih nepremičnin je zelo pomembna.

Prisoten je še občutek krivde. Zdi se jim, da s tem ko prodajo nekaj kar je družinsko, izdajo spomin na pokojnike. Kar pa zagotovo ni res! Zelo pogosto se ljudje v takšnih primerih opravičujejo nepremičninskim posrednikom, čeprav z naše strani ni prisoten noben očitek. Torej si te občutke krivde ljudje vzbujajo sami.

Mogoče je ravno zato pri podedovani nepremičnini najbolj smiselno ozavestiti, da prazen prostor, ki ga pustimo propadati, ne predstavlja naših bližnjih. Da je tisto, kar njih zares simbolizira to, kar hranimo v srcu, torej spomin na njih.

Ni smiselno, da vam dediščina postane finančno in funkcionalno breme. Seveda, bi veliko ljudi živelo v nepremičnini in v okolju, ki smo ju vajeni, če bi bili v položaju, da rešujemo svoj stanovanjski problem. V kolikor družinska zapuščina zaradi drugačnega poteka dogodkov sameva, pa je res nepotrebno gojiti občutek krivde. Prav gotovo bi pokojniki razumeli, da se vaše življenje odvija stran od nepremičnine, ki so vam jo zapustili in ne bi želeli, da nerazumno ohranjate spomin nanje skozi nepremičnino in si s tem povzročate (finančno) breme. Saj to ni bistveno.

POSTOPEK DEDOVANJA

Po navadi s sorojenci oziroma bližnjimi sorodniki podedujete več stvari. Bistveno je, da so v sklepu o dedovanju te ovrednotene  posamično, kajti to vam bo pri prodaji olajšalo delo in prihranilo še kak dodaten strošek. Ne taktizirajte z vrednostmi, premoženje ocenite realno. Trenutno olajšanje pri nižjem plačilu davka na dediščino vas namreč lahko v prihodnosti drago stane. Na zadevo poglejte širše.

POENOTENJE INTERESOV

V kolikor ste nepremičnino podedovali in je postopek zaključen, vam predlagam, da se (po razumnem času, ki vključuje žalovanje, čeprav vam ga velikokrat »podarijo« že naša urna sodišča)  z ostalimi dediči  sestanete in dogovorite, kaj je najboljše skupno dobro. Kakšen je načrt glede podedovanih nepremičnin. V kolikor to zaradi sporov ni mogoče, vam lahko pri tem bistveno pomaga tretja, nepristranska oseba. Na tej točki vam lahko izredno prav pride pomoč nepremičninskega posrednika. V kolikor med dediči obstajajo spori, to namreč še ne pomeni, da njihovi interesi niso enaki. Po navadi so, kajti nikomur ni v interesu, da dediščina propada. In v kolikor postopek profesionalno ter pravično vodi nevpletena oseba, ki glede na okoliščine kakšne sestanke izpelje ločeno, lahko v postopku lažje dosežete dogovore, poenotenje in se izognete sporom ter komplikacijam, ki z nepremičninskimi željami nimajo nobene povezave in so pogosto plod dolgoletnih zamer.

PRIPRAVA NEPREMIČNINE NA PRODAJO

Ljudje v zadnjih fazah svojega življena ozavestijo vrednost trenutka in se ne ukvarjajo z zadevami, ki so pomembne mlajšim, torej popravljanjem, pospravljanjem, sortiranjem, prenavljanjem…, zato podedovane nepremičnine velikokrat že dolgo niso bile bistveno prenovljene in osvežene ter so načeloma polne odvečnih zadev. Nepremičnine vam ni potrebno v celoti prenavljati, večkrat to niti ni smiselno. Zagotovo pa je vse tovrstne nepremičnine smiselno pripraviti na prodajo, odstraniti večino osebnih zadev, ki so se nakopičile skozi leta, odstraniti odvečne kose pohištva in minimalizirati sledi časa. Pri tem se je zelo smiselno za nasvet obrniti na nepristransko osebo. Kot čustveno vpletena oseba namreč težje objektivno ocenite stanje in presodite, katere stvari so odveč in prostoru škodujejo katere pa ga izboljšajo. Zagotovo se lahko strinjate, da nam je včasih nek predmet všeč zgolj zato, ker ga vežemo na osebo, ki nam je draga. Tako je tudi s predmeti v podedovani nepremičnini. Nepremičninski posredniki smo pri tem lahko neprecenljiva pomoč, kajti poleg tega, da nismo čustveno vpleteni, poznamo zahteve in želje kupcev ter lahko na nepremičnino pogledamo z očmi kupca in vam jo pomagamo optimalno pripraviti na prodajo. Vsaka nepremičnina, ki jo približate svojemu potencialnemu kupcu, pa je zagotovo bistveno bolj prodajljiva in posledično dosega višjo ceno.

PRAVILNA ZASTAVITEV CENE

Tudi v tem delu je čustvena vpletenost ovira in po navadi z nerealno zastavljeno ceno prej dosežemo, da se nepremičnina razvrednoti, kot da jo drago prodamo. Kajti slovenski trg je majhen in potencialne stranke bodo vedele, če se bo vaša nepremičnina prodajala dalj časa ter bodo to razumele kot nezanimivost oziroma znak morebitnih napak, zato bodo tudi v primeru interesa podale ustrezno nižjo ponudbo. Pri prodaji nepremičnine je bistveno na podlagi statistik za vašo mikrolokacijo skrbno določiti smiselno ceno in strategijo prodaje, ki je, glede na vašo nepremičnino ter interese in ciljno skupino kupcev, najbolj primerna. Tudi v tem delu vam bo prav prišel natančen nepremičninski posrednik, ki pri svojem delu uporablja statistične podatke. V kolikor vsaj malo spremljate nepremičninski trg namreč veste, da je ta spremenljiv in močno vezan na številna dogajanja tako na lokalni kot tudi na globalni ravni, zato je približna, »odokativna«, metoda določanja cene precej nezanesljiva in predstavlja nespametno početje pri nepremičninskih transakcijah.

DAVKI

Pri podedovanih nepremičninah so posebnost tudi davki, saj se tukaj zadeva nekoliko razlikuje od prodaje nepremičnine, ki je v naši lasti in jo uporabljate za osebne potrebe. Prav zato je vsak primer nekoliko drugačen in se je dobro zavedati, katere obveznosti so nujne in katerim se lahko izognete, če dokažete, da vam jih ni potrebno poravnati.  Tudi v tem delu nepremičninski posredniki lažje svetujejo in vas vodijo skozi postopek ter vam svetujejo kako zadevo zapeljati optimalno.

Če sklenemo gre torej pri prodaji podedovanih nepremičnin za nepremičninske posle, kjer je pomembno najprej ozavestiti čustva in jih malce bolj kot sicer izvzeti iz odločanja. Prav tako je potrebno delati premišljene in previdne korake, da posel speljete čim bolj optimalno.

 

Maja Piljić

Stanart d.o.o., član GZS-Zbornice za poslovanje z nepremičninami