Nepremičnine

20. 06. 2022

Kakšen je trg nepremičnin na Obali?

Petra M. K.
5 minut

Za povprečnega Ljubljančana, ki več kot polovico leta »trpi« v oblaku ljubljanske megle, je zamisel o hiški na slovenski Obali povsem upravičena. Slovenska Obala je vse bolj priljubljena počitniška destinacija, saj je sprehod ob morju prijeten v vseh letnih časih. In ne samo to, morje, sonce, odprti ljudje, morski zrak in večino leta jasno nebo so prav tako mamljive prednosti življenja na Obali in pravzaprav glavni razlogi, da je trg nepremičnin v Kopru, Izoli in Portorožu lahko zanimiv za kupce.

https://skupnost.bolha.com/ Pogled na Piran in njegovo staro mestno jedro, ki se razprostira ob Jadranskem morju.

V nadaljevanju bomo podrobneje raziskali nepremičninski trg na Obali, si ogledali, kakšne so cene in kje se gradi, ter preverili, zakaj je lahko nakup vikenda v Kopru, Izoli in Portorožu dobra naložba.

Kje so najdražje in kje najcenejše nepremičnine na Obali?

Iščete sanjsko parcelo na Obali in v iskalnik Google vztrajno tipkate besedno zvezo »nepremičnine Obala« ter se čudite, da so cene skorajda primerljive z ljubljanskimi? Ljubljana še vedno slovi po najdražjih nepremičninah, a ji Obala pridno sledi. V prvi polovici leta 2021 je bila namreč srednja cena rabljenega stanovanja 2700 evrov na kvadratni meter. Cene stanovanj so bile v povprečju od 15 do 20 odstotkov nižje v primerjavi z Ljubljano. Večina rabljenih stanovanj je bila tako prodana po ceni od 2300 do 3100 evrov na kvadratni meter (vir: Gurs, polletno poročilo za leto 2021).

Za paket sonca in morja z lepim razgledom torej ne boste odšteli dosti manj kot za stanovanje v Ljubljani, kar je za tako majhen košček slovenske Obale, kjer se večina nepremičnin proda, še preden pride na trg, nekaj povsem pričakovanega.

Kje torej najdemo najcenejše nepremičnine na Obali? Če se vrnemo v leto 2008, ko je po cenah nepremičnin vodila piranska občina, potem Izola in šele nato Koper, so se danes cene v omenjenih občinah skoraj poenotile. Če omenjene kraje vseeno vzamemo pod drobnogled, pa je Koper res nekoliko cenejši od Izole, Lucije, Ankarana in Portoroža, ki ostaja najdražji. V nadaljevanju bomo podrobneje preverili stanje za nepremičnine v Kopru, Izoli in Portorožu.

  • Nepremičnine Koper

Če je bila povprečna vrednost prodanih stanovanjskih hiš v Kopru leta 2014 nekaj pod 180.000 evri, se danes cene takih hiš gibljejo okrog 300.000 evrov in več.

Za nepremičnine v Kopru že vrsto let velja enak trend, ki ni dosti drugačen od stanja na trgu nepremičnin v drugih slovenskih mestih. Ponudba stanovanj in hiš je izredno nizka, hkrati pa je zelo veliko povpraševanja s strani študentov, prebivalcev mesta in tistih, ki nepremičnine kupujejo za oddajo stanovanj turistom in kot lastniška stanovanja za počitniške namene.

Panoramski pogled na Luko Koper z mestnim jedrom in hišami v ozadju.

Novih stanovanj ni veliko in še tista, ki so na voljo, se večinoma prodajo, še preden pridejo na trg. Do konca leta 2023 sicer pričakujejo še 165 novih javnih najemniških stanovanj, ki bodo sicer vplivala na trg najemnin, a ne na cene nepremičnin za nakup v Mestni občini Koper.

Nekaj predvidenih novogradenj (začetek gradnje leta 2023):
- Solis: gradnja 140 luksuznih stanovanj,
- Žusterna III: predvidena gradnja 40 vrstnih hiš in 40 stanovanj,
- Semedelska promenada: v treh stanovanjskih stolpičih se načrtuje gradnja 64 stanovanj.

  • Nepremičnine Izola

V Izoli načrtujejo predvsem nove stanovanjske soseske. V zadnjem letu se veliko govori predvsem o zloglasni novogradnji – Rezidenci Momento v Livadah, katere gradnja se je zaradi epidemije covida-19 zavlekla za nekaj mesecev. Gre za gradnjo na površini 1,7 hektara neto površin, kjer naj bi zgradili 13 stolpičev z več kot 170 stanovanji, med njimi tudi nadstandardna in luksuzna stanovanja po višji ceni.

Pogled na ozke primorske ulice mesta Izola z barvitimi rdečimi strehami.

Če se na eni strani pospešuje gradnja stanovanj v večstanovanjskih soseskah, želijo v Občini Izola povečati tudi številno neprofitnih stanovanj (stolpič z 31 stanovanji v izolskih Livadah), pri katerih bodo pri najemu po neprofitnih cenah imele prednost mlade družine.

Preostali načrti pa se od stolpičev in blokov usmerjajo predvsem v gradnjo individualnih hiš na območju Jagodja ter širitev naselij Malija in Korte.

  • Nepremičnine Portorož

Portorož je priljubljena turistična točka na slovenski Obali. Je živahno mesto, ki s svojo bogato hotelsko ponudbo privablja številne domače in tuje turiste. Ravno zato boste najdražje nepremičnine na Obali našli prav v Portorožu, ki zaradi elitnih lokacij, pestre istrske kulinarike in bližine naravnih znamenitosti (Sečoveljske soline, Mesečev zaliv in Strunjanski klif) še kar ohranja svoje cene.

Portoroški pomol je v poletnih mesecih poln plavalcev, povsem zasedeni pa so tudi hotelski kompleksi v ozadju.

Tako boste za nekaj več kot 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje lahko odšteli precej čez 400.000 evrov. Tisti, ki počitnice radi preživljate ob morju, pa si lahko svoj vsakoletni morski oddih zagotovite z nakupom luksuznega apartmaja v apartmajskem naselju Residence, ki se razprostira tik ob Marini Portorož. Vsak od sedmih stolpičev ima deset apartmajev.

Vikend ali stara hiša na Primorskem?

Veliko ljudi sanjari o lastni hiški ob morju, kamor se lahko v poletnih mesecih umakne in uživa brezskrbne počitnice. Pravzaprav je oddih na Obali prijeten v vseh letnih časih in zato še toliko bolj mamljiv.

Pa si oglejmo, katere so prednosti in slabosti počitniškega objekta na Obali.

Nepremičnina s teraso in pogledom na morje je vsekakor vredna svojega denarja.

• Vikend na obali

Nakup stanovanja, apartmaja ali hiše ima lahko več namenov. Lahko vam predstavlja dom, če ste se odločili, da bi raje živeli na Obali. Morda pa ste si zamislili družinski vikend, kamor se boste lahko odmaknili in preživljali brezskrbne počitnice.

DRUŽINSKI VIKEND:

PREDNOSTI  SLABOSTI
Dodatna nepremičnina (dodatno premoženje). Vikend morate urejati in zanj skrbeti.
Preživljanje počitnic in oddihov ob koncu tedna. Dodatna nepremičnina pomeni dodatne stroške.
Ni se vam treba ukvarjati z rezervacijami počitniških nastanitev. Preživljanje počitnic na isti lokaciji, manj potovanj.

• Turistični objekt

Pogosta praksa zadnjih let je nakup kot naložba, pri čemer nepremičnino kupimo z namenom oddajanja sob v turistične namene. Glede na to, da je slovenski turizem v porastu, se vam nakup vsekakor izplača.

ODDAJANJE TURISTOM:

PREDNOSTI  SLABOSTI
Dodatna nepremičnina (dodatno premoženje). Administrativna dela (maili, telefoni, transakcije).
Vir dodatnega zaslužka. Dodatni stroški.
Naložba v prihodnost vaših otrok. Skrb za goste in čiščenje nepremičnine.
Lesena vrata stare kamnite hiše, obdane z lončnicami cvetlic, so prav romantičen prizor.

• Stare hiše na primorskem

Stare hiše na Primorskem so izredno mamljive za nakup. Še posebej privlačne so značilne kamnite z barvnimi lesenimi naoknicami, obdane z grmički dišeče sivke. Sliši se idilično. Ker so večinoma oddaljene od morja ali celo na hribu, bodo najverjetneje cenejše. A morate vedeti, da stara hiša potrebuje temeljito obnovo, ki dostikrat lahko stane več kot nakup novogradnje.

STARA HIŠA:

PREDNOSTI  SLABOSTI
Stare primorske hiše imajo poseben čar. Temeljita obnova, ki lahko stane več kot nakup novogradnje.
Preživljanje počitnic in oddihov ob koncu tedna. Dodatni stroški in vzdrževanje posesti.
V starosti se lahko preselite na Obalo. Urejanje okolice in skrb za hišo.

Slovenska Obala je vsekakor privlačna za nakup nepremičnine, pa naj bo za stalno prebivališče ali počitniški vikend, kamor se boste lahko zatekli vsak konec tedna ali v njem preživljali daljši poletni dopust. Nepremičnine na slovenski Obali niso dosti cenejše od ljubljanskih, a imejte v mislih, da boste za modro nebo in sončne žarke vedno in povsod odšteli več.

Če se zanimate za nakup ali najem nepremičnine na Obali, pokukajte na bolha.com, kjer vas čaka pestra izbira oglasov.

Če razmišljate o nakupu nepremičnine v prestolnici, preberite članek Zakaj se izplača kupiti nepremičnine v Ljubljani?