Nepremičnine

28. 10. 2019

Koraki do nakupa stanovanja: od začetka do konca

Ekipa bolha.com
3 minute

Na srečo se negativni občutki hitro poležejo, ko začnete uživati v svojem toplem stanovanju in se zavedati, da so štirje zidovi, med katerimi se lahko sprostite, v bistvu vaš dom. In k sreči smo tu mi, ki vam opišemo celoten proces nakupa stanovanja, da bi dobro vedeli, v kaj se spuščate.

Par si ogleduje kup dokumentov, ki so nujno potrebni za nakup stanovanja.

Tisti, ki se trenutno nahajate v obdobju iskanja svojega bodočega doma, dobro veste, da je izbira manjša, kot smo jo bili navajeni še pred nekaj leti. Bolje rečeno – ponudba je premajhna za povpraševanje, ki kar vre. Naj vas to ne ustavi. Verjamemo, namreč, da tudi vas nekje čaka stanovanje ravno pravšnje kvadrature in s točno takšnim balkonom, kot ste si ga vedno želeli.

V tem prispevku predstavljamo glavne korake, ki jih morate prebroditi, da bi bila nepremičnina lahko končno vaša.

 • Preverite, ali ste kreditno sposobni
  Preden začnete z aktivnim iskanjem stanovanjem, obiščite vašo banko in ostale banke, da opredelijo vašo kreditno sposobnost in možnost najema stanovanjskega kredita. Glede na izračun, ki vam ga bodo dali v banki, boste lahko našli nepremičnino, ki je glede na vrednost realna za vas.

 • Postavite si kriterije iskanja
  Pomembne naj vam bodo lokacija, velikost, starost, vrsta nepremičnine. bolha.com vam lahko pomaga, da dobite občutek, v kakšnem rangu se gibljejo cene stanovanj glede na želje, ki jih imate.

 • Nepremičnino si osebno oglejte
  Ni dovolj le, da si nepremičnino ogledate na spletu. Večkrat jo pojdite obiskat in to v različnih delih dneva, da spoznate njeno realno podobo, okolico, promet v bližini ...

 • Ne spreglejte napak
  Napake, ki jih ljudje radi spregledajo, so vlaga, zamakanje, plesen ... Če vam je nepremičnina tako všeč in jo imate namen kupiti, s seboj na obisk peljite gradbenega strokovnjaka, ki vam bo znal podati strokovni nasvet in realno povedati pasti. Če na njej najdete napake, se s prodajalcem poskusite dogovoriti, da pred prodajo najprej uredi pomanjkljivosti.

 • Povprašajte po stroških
  Stroški bivanja in rezervnega sklada so med drugim odvisni od starosti in izolacije nepremičnine, prav tako pa tudi od števila prebivalcev v zgradbi. Če se vam zdijo stroški stanovanja previsoki, se napotite k upravniku zgradbe in ga zaprosite, da vam jih obrazloži.

 • Preverite pravno stanje nepremičnine
  Pri tem vam lahko pomagajo nepremičninski posredniki ali odvetniki, podatek pa potrebujete zaradi vpisa lastninske pravice in najema kredita, zavarovanega s hipoteko.

 • Pogajajte se za ceno
  Ne skrbite, prav vsak prodajalec ima v rokavu enega asa, pa čeprav najmanjšega, da se lahko z njim malo pogajate okrog ponudbe nepremičnine. Vsak prodajalec ve, za koliko je pripravljen spustiti ceno, da bo s končnim zneskom kljub temu zadovoljen.

 • Uredite si odobritev kredita
  Povežite se z banko, ki vam je v 1. točki dala najugodnejšo ponudbo za kredit, pripravite potrebno dokumentacijo (predpogodba, osnutek kupoprodajne pogodbe in izpisek iz zemljiške knjige) ter preverite višino odobrenega kredita. Če so vsi dokumenti primerni, vas od podpisa pogodbe loči samo še en korak.

 • Podpišite kupoprodajno pogodbo
  Kupoprodajno pogodbo podpišite šele, ko dobite končno potrditev banke za najem kredita. Po podpisu pogodbe prodajalcu nakažete aro in počakate, da dokument prodajalec overi in deponira pri notarju ali nepremičninski agenciji. Banka vas bo nato kmalu pozvala k udeležbi naroka pri notarju za črpanje stanovanjskega kredita. Tako se banka zavaruje skupaj s prodajalcem, da se stanovanje ne bi dvakrat prodalo ali ostalo neplačano.

 • Sladka primopredaja nepremičnine
  Ob primopredaji je pomembno, da prodajalec ali agencija pripravi primopredajni zapisnik, v katerem je popisana vsa oprema v nepremičnini. Popišite vse obstoječe števce, uredite primopredajo ključev in projektno dokumentacijo.

Kaj pa stroški ob nakupu stanovanja?

Stroški, ki jih mora po navadi plačati prodajalec, so plačilo davka na promet nepremičnin ali v primeru novogradnje DDV ter stošek overitve podpisa zemljiškoknjižnega dovolila. Strošek vknjižbe lastninske in drugih pravic na kupljeni nepremičnini v zemljiški knjigi je navadno na plečih kupca, prodajalčev strošek pa je izbris hipotek ali pravic, ki ovirajo bremen prost prenos lastništva. Plačilo za posredovanje nepremičninska družba po zakonu lahko zaračuna le naročitelju storitve, se pa kupec in prodajalec lahko dogovorita, da tretja oseba naročitelju del stroškov posredovanja tudi povrne.