Nepremičnine

24. 10. 2022

Kupiti novogradnjo ali graditi sam?

Petra M. K.
6 minut

Vsak izmed nas sanja o svojem lastnem stanovanju brez najemnine, ki ga lahko brez slabe vesti ureja in spreminja po svojih željah. Ker je nepremičninski trg že nekaj časa neizprosen, se zdi, da se sanje ves čas izmikajo. Ker je težko napovedati, kdaj bodo cene nepremičnin padle, kupci pa lažje »zadihali«, je prav, da vemo, kaj se nam pravzaprav bolj splača. Ali je to nakup novogradnje ali da gradimo sami?

Mladi par razmišlja o svojem novem domu in o tem, kakšno pohištvo bi izbrala.

Zaradi nestabilnosti trga in visokih cen surovin, ki se iz dneva v dan spreminjajo, je podajanje natančnega stroškovnega izračuna zelo nehvaležno delo. Kakšni so torej plusi in minusi novogradnje in gradnje hiše ter kakšne vrste hiš pravzaprav poznamo?

 • Novogradnja ali gradnja: plusi in minusi
 • Koliko stane gradnja hiše?
 • Različne vrste hiš

           – Hiša na ključ
           – Montažna hiša
           – Pasivna hiša

Novogradnja ali gradnja: plusi in minusi

Večna dilema vsakega kupca je, kaj se bolj splača. Je to nakup novogradnje, kamor se praktično zgolj vselite, ali bi svojo sanjsko hišo raje gradili sami, za kar potrebujete veliko mirnih živcev in predvsem časa?

Novogradnja

Plusi

 • Nakup novogradnje je veliko preprostejši kot gradnja hiše. Če vam velikost, postavitev prostorov in cena ustrezajo, se v svoje novo stanovanje ali hišo lahko vselite takoj.
 • Prihranili boste ogromno časa, sploh dandanes, ko se zdi, da nam ga kronično primanjkuje. Za gradnjo hiše morate imeti čas in potek gradnje ves čas nadzorovati.
 • Lahko izbirate med različnimi ponudbami in se pogajate glede končne cene. Če niste vešči pogajanj, najemite nepremičninskega agenta, ki vam lahko pomaga.
 • Če iščete hitro rešitev, je nakup novogradnje vsekakor najboljša izbira, saj se v primeru, da je končana, lahko vselite v roku meseca ali dveh.
 • Končno ceno prilagodite svojim finančnim zmožnostim. Končna cena pri gradnji hiše se danes lahko zaradi rasti surovin ves čas spreminja.

Luksuzna blokovska novogradnja v ljubljanskih Stožicah.

Luksuzne nepremičnine na bolha.com!

Minusi

 • Je pa res, da je prostorski načrt že vnaprej določen in ga je kasneje težje spremeniti. Danes ima veliko novogradenj odprto prostorsko razporeditev (angl. open plan), kar vam mogoče ne bo všeč.
 • Našli ste svoje sanjsko stanovanje, a vam lokacija ne ugaja najbolje. Na tem mestu pridejo na vrsto kompromisi.
 • Pred nakupom preverite, katero podjetje gradi in na kakšnem glasu je, poleg tega so pomembni materiali in način gradnje. Da se vam ne zgodi, da boste kmalu po vselitvi imeli težave s plesnijo, vodovodnimi inštalacijami itn.
 • Če novogradnja še ni končana, se vam vseeno lahko zgodi, da se zaključna gradbena dela malce zamaknejo in s tem tudi dan prevzema ključev in vselitve.
 • Gradi se veliko luksuznih novogradenj, ki so predvsem v večjih slovenskih mestih večini s povprečnimi mesečnimi dohodki žal nedosegljive.

Gradnja hiše

Plusi

 • Ena največjih prednosti gradnje lastne hiše je, da zunanjost in notranjost prilagajate svojemu okusu in željam. Tukaj imamo v mislih razporeditev prostorov, notranjo opremo, napeljave, luči in celo okolico z vrtom.
 • Ljudje pri gradnji hiš danes uporabljajo varčne in okolju prijazne materiale. Poleg tega so vse bolj priljubljene energetsko varčne hiše, na katere lahko namestite sončne celice in jih v celoti opremite tako, da boste pri mesečni porabi energije čim več prihranili.
 • Glede na to, da ste projekt nadzorovali in izbrali najboljše materiale in delavce, vam po pravilih vsaj nekaj let ne bo treba popravljati ničesar.
 • Če se odločite za montažno hišo, so te danes vse bolj priljubljene in cenovno dostopne.

Minusi

 • Gradnja hiše v povprečju traja več kot sedem mesecev. Danes raje malo več, saj prihaja do težav z dobavo gradbenih materialov. Če si torej želite hitre vselitve, je bolje, da se odločite za nakup novogradnje.
 • Danes bi skorajda lahko trdili, da je gradnja hiše v večjih mestih, predvsem zaradi dragih parcel, dražja možnost v primerjavi z nakupom novogradnje.
 • Vzdrževanje hiše je načeloma dražje kot vzdrževanje malo večjega stanovanja. Na tem mestu imamo v mislih predvsem ogrevanje, čiščenje in urejanje okolice.
 • Pri gradnji hiše morate najprej najti zemljišče, ki vam je všeč, poleg tega mora biti zazidljivo. Ustrezna gradbena parcela, ki nudi vse, kar si želite, in je poleg tega še cenovno dostopna, je na trenutnem nepremičninskem trgu vse prej kot samoumevna.

Koliko stane gradnja hiše?

Verjetno je to vprašanje, ki nima enoznačnega odgovora. Gradnja hiše je zagotovo naložba in projekt, ki se ga lotite enkrat v življenju. Cena nove hiše je seveda odvisna od kvadrature, lokacije, gradbenega materiala, zahtevnosti in terena.

Preden se lotite gradnje hiše, morate narediti natančen načrt svojega sanjskega doma, ki vam ga je pripravil arhitekt, skupaj z vsemi pomembnimi dokumenti, ki jih morate imeti, da se gradnja hiše lahko sploh začne. Popis gradbeno-obrtniških del skupaj z dobrimi načrti so glavni dokumenti, ki jih boste potrebovali za komunikacijo z izvajalci.

Pogled na montažno hišo s prijetno teraso, s katere lahko občudujete sončne zahode.

Koliko časa torej traja, da sami zgradimo nepremičnino? Pri gradnji hiše si vsak zastavi časovni okvir in si želi, da vse poteka hitro in gladko, a vsi vemo, da je v praksi vedno drugače. Koliko časa traja, da je hiša končana, je odvisno od zgoraj naštetih dejavnikov, razpoložljivosti delavcev, dobave gradbenega materiala, kjer trenutno prihaja do zaostankov, in seveda od vrste hiše, ki ste si jo zamisli.

Če vas zanima trg nepremičnin in razmišljate o nakupu, si preberite: Vse, kar morate vedeti o nepremičninskem trgu v Sloveniji.

Različne vrste hiš

Klasična hiša na ključ

Kaj pravzaprav pomeni, da kupiš hišo na ključ? Gradnja na ključ pomeni, da gre za dokončano hišo, kjer so vse gradbene in obrtniške faze zaključene. Potem se lahko lotite izbiranja notranje opreme in svetil, in ko hišo popolnoma opremite, se vanjo lahko vselite.

Klasična gradnja hiše na ključ pomeni zidano hišo, ki je v Sloveniji še vedno najbolj razširjena oblika gradnje. Čeprav se vedno več ljudi odloča tudi za montažne hiše, so zidane hiše iz opeke še vedno v samem vrhu.

Okvirna cena: od 1250 do 1600 EUR/m2 neto površine.
(Vir: MojMojster, 2022)

Montažna hiša

Montažne hiše so narejene iz lesa, ki velja za zračen, zdravju prijazen in prijeten material za bivanje. Prav zato se nad montažnimi hišami navdušuje mlajša generacija, ki je vse bolj ekološko ozaveščena. Poleg tega montažna gradnja poteka hitreje kot klasična gradnja in po navadi brez nekih večjih zapletov. Na trgu so zelo priljubljeni mansardne montažne hiše, dvojčki, vrstne hiše in manjše montažne hiše.

Okvirna cena: med 1250 in 1600 EUR/m2. Pogosto slišimo, da je gradnja montažne hiše cenejša od klasične gradnje, kar ne drži. V ceno montažne hiše niso vključeni dodatni stroški: temeljne plošče, komunalnih priključkov in zunanje ureditve tlakovanja itn.

Načrtovanje konstrukcije moderne hiše s prostornim vrtom in okolico.

Pasivna hiša

Če vam je mar za okolje in si resnično želite dom, ki je prijeten za bivanje in poleg tega še energetsko varčen, je pasivna hiša prava rešitev. Pasivne hiše so oblikovane in grajene po strogo določenih standardih, katerih cilj je optimalna energetska učinkovitost. Zasnovane so namreč tako, da ne porabijo nič energije za ogrevanje in hlajenje, saj za ogrevanje poskrbijo naprave in ljudje, ki v njej živijo. Pasivne hiše veljajo za hiše prihodnosti, saj so zaradi svoje toplotne prevodnosti in nizke porabe energije prijazne okolju in človeku.

Okvirna cena: med 1500 do 1850 EUR/m2 neto površine, odvisno, ali gre za zidano ali montažno hišo.

Kaj se torej bolj splača, novogradnja ali gradnja hiše, je odvisno od vaših želja in finančnih zmožnosti. Da ne boste zgolj čakali na morebitni padec cen nepremičnin, ki ga je nemogoče napovedati, je morda bolj smotrno, da naredite natančen načrt, potrpežljivo spremljate, kaj se dogaja na trgu nepremičnin, in izbirate dobre ponudbe. Prej ali slej boste našli pravo!

V pomoč vam je lahko tudi bolha.com, kjer boste našli oglase za različne tipe nepremičnin tako v Sloveniji kot na Hrvaškem.