Šport in rekreacija

15. 06. 2023

Čas za kolo: Vse, kar potrebujete za popoln kolesarski izlet

Z. Š.
4 min

Začetek poletja je popoln čas za kolesarske izlete. Prvi poletni žarki že segrevajo ozračje, prijeten vetrič, ki ga občutite na kolesu, pa prav prijetno hladi. A bodite previdni! Junijske kolesarske dogodivščine zna popestriti tudi poletna nevihta. Zato je ključno, da ste na izlet dobro pripravljeni.

Strnili smo najbolj uporabne nasvete za brezskrben kolesarski izlet! Se odpravljate na dnevno turo ali razmišljate o večjem podvigu in imate tokrat v mislih večdnevni izlet? Ključno pravilo, ki ga velja upoštevati, še posebej, če ste omejeni s prostorom, je 'manj je več'. Preberite nasvete, ki vam bodo olajšali življenje!

Kolesarski izlet popestri vsak dopust.

Za začetek: Katero kolo izbrati?

Prva stvar, na katero pomislite pri načrtovanju kolesarskega izleta, je seveda kolo. Izbrati je treba takšno, ki je primerno za vaše potrebe. Katero kolo boste izbrali, je odvisno predvsem od terena, po katerem boste kolesarili.

Najbolj vsestransko je treking kolo. Videti je kot gorsko kolo, a zagotavlja veliko udobja, zaradi česar je zelo primerno za večdnevne kolesarske izlete. Treking kolo se od gorskega razlikuje po velikosti obeh koles. Pri prvem sta namreč kolesi večji, zato je napor kolesarja med vožnjo manjši.

Če imate strast do off-road vožnje, je za vas najbolj primerno gorsko kolo, ustvarjeno za vožnjo po gozdnih poteh in makadamskih cestah.

Cestno kolo vas bo najudobneje popeljalo po asfaltiranih površinah, saj je zasnovano za učinkovito vožnjo po ravni in gladki podlagi.

Če se želite izogniti večjemu fizičnemu naporu ali pa ste v to primorani zaradi zdravstvenih težav, izberite električno kolo. Omogočajo enostavnejšo mobilnost po mestu, primerna so za starejše osebe, ki večjih naporov ne zmorejo več, izjemno praktična pa so tudi na potovanjih, saj pomagajo pri premagovanju daljših razdalj, na katere morate biti fizično pripravljeni.

Kaj pa otroci? Tudi če iščete najprimernejše otroško kolo za svoje malčke, pokukajte na bolha.com, kjer lahko izbirate med novimi in rabljenimi kolesi.

Če je vaš dopust še daleč, pa lahko nabirate kondicijo kar doma, predvsem ob deževnem vremenu. Kako? Omislite si sobno kolo!

Cestno kolo je popolno za vožnjo po ravni in gladki podlagi.

Kolesarja naredi obleka

Tako, kolo je izbrano. Naslednja stvar, na katero je treba biti pozoren, so ustrezna oblačila. Na kolesarskem izletu pa življenje olajšajo in kolesarjenje naredijo udobnejše kakovostne kolesarske hlače, dežna oprema in kolesarske rokavice. Ključno je, da izbirate materiale, ki so vodoodporni in ščitijo proti vetru, a so kljub temu zračni.

Ko se ozračje ohladi, je bolje, da ste oblečeni kot čebula! Tako se boste spreminjanju temperature lahko najhitreje prilagodili. Za športne aktivnosti je seveda najbolje izbrati hitro sušeče materiale – tudi v primeru spodnjega perila. Pripravite pa si tudi dovolj kosov oblačil, da se lahko kadarkoli preoblečete.

Pomembna je tudi obutev. Osebe, ki jim je kolesarjenje zelo pomembno, poskrbijo, da so v torbi tudi pravi kolesarski čevlji. Zagrizeni gorski kolesarji imajo tako običajno čevlje z gumijastim podplatom, ki omogočajo dober oprijem. Strastni cestni kolesarji pa po navadi posegajo po čevljih s trdim podplatom s sistemom za pritrditev čevlja na pedalo.

Številni se odločajo tudi za kolesarjenje v običajnih športnih copatih, kar je dobra izbira predvsem, če ne kolesarite tako pogosto, da bi investirali v obutev, specilizirano za kolesarstvo.

Na vašo glavo naj bo vedno poveznjena čelada, ki vam lahko reši življenje!

Na spletni strani bolha.com je na voljo pestra ponudba kolesarskih oblačil in obutve, pa tudi novih in rabljenih čelad. Po novem lahko nakupujete in prodajate kar iz domačega naslonjača. Nova storitev, imenovana BREZ SKRBI, namreč omogoča dostavo in spletno plačilo!

Nepogrešljivi dodatki

Na kolesarskem izletu boste zagotovo potrebovali kakovostna sončna očala. Ščitijo vas pred škodljivimi UV-žarki, neprijetnim bleščanjem, ki vas lahko zaslepi in je zato lahko zelo nevarno, pa tudi pred vetrom, prahom in nadležnimi mušicami, ki priletijo v vašo smer.

Ne pozabite na pripomočke za osebno higieno. Tako naj bo v torbi:

 • zobna ščetka in zobna krema,
 • britvica,
 • krtača za lase,
 • šampon,
 • dezodorant.

V pomoč pa vam bo zagotovo tudi naslednje:

 • repelent proti mrčesu,
 • plastične vrečke (v izognitev dodatnemu obremenjevanju okolja vzemite s seboj rabljene vrečke). Te so popolne za shranjevanje oblačil, saj tako najenostavneje in najučinkoviteje preprečite stik z vodo;
 • prva pomoč.

Brez orodja nikamor!

Nepričakovane situacije so neizogiben del potovanj in dogodivščine, saj se običajno spremenijo v zabavne zgodbe, ki jih prijateljem pripovedujemo še leta. Da se neprijetni situaciji lahko nasmejimo, mora običajno preteči kar nekaj časa.

Če se odpravljate na kolesarski izlet, je treba biti pripravljen tudi na to, da bo med izletom treba poskrbeti tudi za kolo. Zato s seboj vzemite opremo za popravila in vzdrževanje kolesa.

Preverite, ali je v vaši torbi vse to:

 • tlačilka za kolo,
 • rezervne zračnice,
 • lepilo in obliži za zračnice,
 • maziva in olje za gibljive dele kolesa,
 • krtača in ustrezno čistilo,
 • osnovno orodje: izvijači, ključ za verigo in pedale, imbus ključi ipd.

Tlačilka za kolo je nepogrešljiv del potovalne opreme za vzdrževanje kolesa.

Ideja za kolesarski izlet

Si želite na dopustu kolesariti, pa niste popolnoma prepričani, kam bi se odpravili? V Sloveniji je krasna kolesarska destinacija Pokljuka, kjer vas poti peljejo skozi gozdove in planine, ponujajo pa osupljive razglede. Če obožujete reke, izberite kolesarsko pot ob Soči, ki vas bo navdihovala s pogledom na smaragdno zeleno reko. Če si poletja ne morete zamisliti brez morja, pa izberite kolesarjenje po obalnih mestih.

Zadnje, a nikakor ne najmanj pomembno priporočilo, pa je, da ob pakiranju za kolesarski izlet ne pozabite na vodo! Izjemnega pomena je seveda tudi hrana – poskrbite, da se boste v trenutku, ko boste občutili pomanjkanje moči, lahko ustrezno okrepčali!

Če vas zanimajo podrobnosti o posameznih tipih koles in kolesarski opremi, preberite nasvete za uspešno kolesarjenje. Preden se odpravite na pot, pa upoštevajte, da sta ključna dejavnika za lepo preživeti dopust varnost in zabava. Pa srečno vožnjo!