Šport in rekreacija

06. 07. 2023

Vadba na prostem: 8 idej za nepozabno aktivno poletje

Z. Š.
5 min

Poletje je idealno za vadbo na prostem. Čeprav so temperature dokaj visoke, naj vaša edina prostočasna izbira ne bo bazen. Ta letni čas je popolna priložnost za rekreacijo v naravi, saj drevesa v vročih dneh zagotavljajo prijeten hlad, neprimerljiv s tistim, ki ga ustvarjajo klimatske naprave v notranjosti stavb.

Je tudi vaš cilj, da bi letošnje poletje izkoristili v največji meri? Če skoraj vse leto preživimo v notranjih prostorih tako v času službe kot med prostočasnimi aktivnostmi in telovadbo, so višje temperature zagotovo čas, ki ga velja preživeti na prostem.

Supanje je čudovit način raziskovanja okolice.

Zakaj je koristno telovaditi zunaj? Ker to ugodno vpliva na vaše počutje, še posebej pa na tlak in srčni utrip. Zato je vadba v naravi tudi manj izčrpavajoča, a kljub temu učinkovita.

Kaj sodi med nepogrešljivo opremo, brez katere si vadbe na prostem skorajda ne moremo več predstavljati? Najprej najpomembnejše. Česar nikoli ne smete pozabiti, je sončna krema! S seboj vedno imejte tudi dovolj vode, ne pozabite pa tudi na ustrezno pokrivalo.

Izberite hitro sušeča oblačila in s seboj vedno vzemite dodatno majico, da se boste po aktivnosti lahko preoblekli in ohladili, ob tem pa vas pozneje ne bo ujel prehlad. Na bolha.com lahko izbirate med številnimi raznolikimi športnimi oblačili.

Ob čem vam zaigra srce?

Na prostem lahko uživate v številnih športih – od teka, kolesarjenja in pohodništva do joge, skakanja čez kolebnico in vadbe, kjer delate z lastno težo. Nanizali smo osem mikavnih idej za nepozabno aktivno poletje.

1. Pohodništvo: Najlepši razgledi

Slovenija je posejana z griči in gorami, zato zagotovo vsak lahko najde pravo zahtevnost in pot zase. Ne glede na to, ali ste izkušen pohodnik ali začetnik, pa upoštevajte, da je pomembna predvsem ljubezen do lepih razgledov in dobra družba.

Najpomembnejša pa je ustrezna oprema. Vsako leto se ob branju novic zgražamo in čudimo neprimerno obutim pohodnikom, ki obtičijo v gorah. Poskrbite, da se ne boste znašli na njihovem mestu. Zagotovite si pravo čelado in pobrskajte med pestro izbiro druge alpinistične in pohodniške opreme.

Pohodniški trud je poplačan z lepimi razgledi.

2. Supanje: Svet z drugačne perspektive

Zadnjih nekaj let je velik športni hit supanje. Suparji so preplavili jezera. Tudi na morju je to za številne odlična izbira za gibanje. To je čudovit in nekoliko drugačen način raziskovanja okolice, v kateri dopustujete ali pa zgolj preživljate prosto popoldne!

Ključno je, da se s tem športom začnete ukvarjati v mirnih vodah, saj ravnotežja ni tako preprosto obdržati. Lahko zgodi, da z ravnotežjem izgubite tudi veselje do supanja. Tega pa si zagotovo ne želite, kajne?

Sup ni prav poceni, zato se številni raje odločijo za nakup rabljenega. Tako nove kot rabljene supe najdete tukaj.

3. Rolanje: Hitrost je užitek

Za kanček nostalgije bo zagotovo poskrbela vožnja z rolerji. So precej praktično prevozno sredstvo, ki ga tisti, ki so na rolerjih zelo spretni, uporabljajo celo za vožnjo v službo. Rolanje je tudi priljubljena prostočasna aktivnost, pri kateri je aktivno celo telo, ob tem pa je krasna priložnost za druženje.

Da bo za varnost poskrbljeno, si omislite tudi ščitnike in čelado.

4. Kajakaštvo: Eno z naravo

Če imate radi adrenalin, se preizkusite v kajakaštvu. Tisti, ki ta šport obožujete, veste, da je občutek, ko veslate ali pa vas kajak samo nežno popelje po vodni površini, naravnost čaroben, saj se tako skorajda zlijete s prostoživečimi živalmi in rastlinami.

Vožnja s kajakom je posebna izkušnja tudi zato, ker je edinstvena, saj je lahko struga reke, kjer veslate, plitka ali globoka, izkušnjo pa lahko spremeni že samo drugačna barva neba. Za tiste, ki naravo znajo občudovati, je to neusahljiv vir dogodivščin. Čudovito novo in rabljeno kajakaško opremo najdete na bolhi.

Skočite v kajak in si pričarajte poletno dogodivščino.

5. Hoja: Magični učinki korakov

Se sliši dolgočasno? Čeprav je hoja na prvi pogled morda nekoliko suhoparna aktivnost, je v resnici lahko pravo nasprotje. Je najosnovnejša oblika vadbe, a njeni učinki na zdravje in počutje so neprimerljivi z učinki drugih vadb.
Hoja ugodno vpliva na sklepe – že ena ura hoje naj bi lajšala bolečine v sklepih. Redno ukvarjanje s hojo pa povezujejo tudi z zmanjšanjem tveganja za razvoj nekaterih srčnih bolezni.

Ker so pri hoji naše glavno orodje noge, je treba poskrbeti za kakovostno športno obutev. Kako jo pravilno izbrati, smo strnili v tem zapisu.

6. Joga: Fleksibilnost kot dobra naložba

Poletje je še posebej primerno za jogo, saj višje temperature prispevajo k temu, da je naše telo v tem letnem času nekoliko fleksibilnejše.

Z jogo poskrbite za kakovosten čas zase. Je umetnost koordinacije gibanja telesa in dihanja. Z rednim izvajanjem joge tako skrbite tudi za to, da bodo zlahka potekale tudi druge aktivnosti. Komplementarna je predvsem s tekom, plavanjem in kolesarjenjem. Joga je zagotovo dobra naložba!

V današnjem svetu vam joga nudi občutek mirnosti in pozitivnosti. Občutek, da se boste zmogli spopasti z vsem, kar vam v življenju pride naproti. Morda ste prepričani, da vam po službi najbolj prija visokointenzivna aktivnost. Za spremembo poskusite z jogo, ki vas bo umirila. Zagotovo boste prijetno presenečeni. Vse, kar še potrebujete, je podloga za vadbo! Če si boste vadbo zaželeli začiniti še s kančkom pilatesa, bodo zaželene tudi elastike za vadbo.

Joga je umetnost gibanja telesa in dihanja.

7. Plavanje: Čudoviti podvodni svet

Med športnimi aktivnostmi, ki so poleti na seznamu, mora biti prisotno tudi plavanje. Obstaja kaj boljšega od občutka osvežitve v prijetnem jezeru, bazenu ali pa v morju? Res je, skoraj nič. Ob tej aktivnosti se skorajda istočasno tudi ohladite.

Če se tudi vi med plavanjem zares sprostite in se ob čofotanju počutite svobodni, preverite pestro ponudbo plavalne opreme.

8. Odbojka: Peščena poletna pravljica

Med športi, ki so postali nekakšen sinonim za poletje, je tudi odbojka. Če je to odbojka na mivki, toliko bolje, kajne? Igra zaradi specifične podlage zahteva več truda, a je zaradi edinstvene mehkobe, ki jo ustvarja pesek, tudi neizmeren užitek. Hkrati je to čudovita priložnost za aktivno druženje, pa tudi za navezovanje novih stikov.

Vam manjka samo še odbojkarska žoga? Številne pripomočke, ki jih za športne aktivnosti potrebujete, nove ali rabljene, najdete na spletni strani bolha.com. Po novem lahko kupujete in tudi prodajate kar iz domačega naslonjača. Nova storitev, imenovana BREZ SKRBI, namreč omogoča dostavo in spletno plačilo!

V poletnih mesecih lahko za rekreacijo poskrbite že tako, da se v službo ne odpeljete z avtomobilom, ampak sedete na cestno kolo. Če niste najbolj športne narave, vam priporočamo električni skiro. Ne glede na vašo izbiro – kolo, skiro ali katero drugo prevozno sredstvo, ne pozabite na čelado! In ne glede na to, kateri šport vam je najbolj pri srcu – ne pozabite na zabavo!