Šport in rekreacija

15. 09. 2023

Rolanje ali kotalkanje: razumevanje ključnih razlik in izbira prave opreme

Z. Š.
5 min

Jesen je idealen čas za šport na prostem. Ko se ozračje nekoliko ohladi in ni več razgreto od pripekajočega poletnega sonca, kaj hitro dobimo občutek, da se lažje diha. Če je vreme lepo, pa bi bila zares škoda, če zadnjih trenutkov pred mrzlo zimo ne bi preživeli zunaj, kajne?

Ali vi in vaši otroci obožujete športe, kjer je ključnega pomena lovljenje ravnotežja? Kako se odločiti – je prava izbira za vašo družino rolanje ali kotalkanje? Kakšno opremo izbrati? Odgovore boste zagotovo našli v tem prispevku!

Rolanje ali kotalkanje, kaj je prava izbira za vas?

Tako rolanje kot kotalkanje sta priljubljeni obliki vadbe predvsem zato, ker sta v prvi vrsti zabavni! Oboje je zelo učinkovita oblika vadbe, saj tovrstno gibanje pozitivno vpliva na povišan srčni utrip, kar krepi srčno-žilni sistem.

Rolerji in kotalke se razlikujejo predvsem po:

  • številu kolesc in njihovi razporeditvi,
  • zavornem sistemu,
  • občutku stabilnosti in
  • primernosti za premagovanje daljših razdalj.

Nazaj k osnovam: Bistvo je očem vidno

Začnimo na začetku. Pri obliki. V tem primeru rek Bistvo je očem nevidno ne velja. Bistvene razlike med športoma seveda izhajajo iz različne razporeditve koles pri rolerjih in kotalkah.

Pri kotalkah je spodnji del obuvala, ki ga pokrivajo kolesa, precej kratek – štiri kolesa segajo približno od prstov na nogi do pete. Zaradi njihove postavitve pa je v primerjavi s postavitvijo pri rolerjih nekoliko več možnosti, da se ob kotalkanju zapletemo in pademo. Kotalke imajo vedno štiri kolesca, rolerji jih imajo lahko celo šest.

Pri učenju kotalkanja je tako zelo pomembno, da imamo v mislih, da je treba med nogama ohranjati dovolj veliko razdaljo, ki bo preprečila zapletanje in padec, kar pa je lahko predvsem za mlajše otroke precejšen izziv. Nekoliko zahtevnejše je tudi 'srečevanje' drobnih kamnov ob kotalkanju na prostem. Koleščki na kotalkah se namreč zlahka obrnejo, kar lahko hitro povzroči izgubo ravnotežja.

Pri rolerjih kolesa segajo naprej od prstov na eni in od pete na drugi strani stopala, zaradi česar pri premikanju zagotavljajo boljšo stabilnost. pri počasnejšem premikanju pa so zaradi simetrične pozicije dveh parov koles kotalke stabilnejše. Na nek način so torej podobne čevlju in nam ni treba že takoj, ko jih nadenemo, loviti ravnotežja.

Nekaj več vaje pri učenju zaustavljanja je običajno potrebne pri kotalkah. Te imajo zavoro na sprednji strani, med tem ko je ta pri rolerjih zadaj.

Pri rolanju se je ustavljanja običajno lažje naučiti.

Premagovanje razdalj, ekipni šport ali izvajanje trikov?

Številni se sprašujejo, kateri šport je enostavnejši, a odgovor ni preprost. V grobem velja, da je na začetku ravnotežje lažje loviti na kotalkah, a večina ljudi hitreje postane spretnejša na rolerjih.

Rolerji so primernejši za premagovanje daljših razdalj, saj omogočajo hitrejše premikanje. Kotalke so primernejše za mlajše otroke, saj na začetku učenja kotalkanja nudijo večjo stabilnost, medtem ko je pri rolanju treba na začetku več pozornosti posvetiti lovljenju ravnotežja - ščitniki za rolanje so torej obvezna oprema! Otroški rolerji naj bodo zato dovolj kakovostni, da se bo vaš malček počutil čim bolj stabilno.

Skupinski športi obstajajo pri obojem – če vam je všeč rolanje, se lahko odločite za hokej na rolerjih, če pa prisegate na kotalke, je prava izbira šport, imenovan roller derby, o katerem bomo več zapisali v nadaljevanju.

Tako rolerji kot kotalke zahtevajo precejšnjo mero vztrajnosti, saj se je treba priučiti, kako ujeti ravnotežje, to pa zahteva precej moči v trupu in nogah.

Odločitev, ali izbrati rolerje ali kotalke, je v resnici precej povezana s tem, kaj v življenju radi počnete. Počakajte trenutek – kako to mislite, kaj radi počnemo? Ja, tako enostavno je. Poiščite, kateri od spodnjih opisov se najbolj ujema z vašimi željami, in našli boste odgovor.

Odločitev za rolerje ali kotalke sprejmite na podlagi tega, kaj radi počnete.

  • Želim biti fit

Z dovolj vztrajnosti in vloženega truda vas tako rolanje kot kotalkanje lahko pripeljeta do želenih rezultatov v smislu telesne pripravljenosti. Vseeno pa rolanje omogoča hitrejše premagovanje daljših razdalj, zato je v tem primeru to boljša izbira.

  • Obožujem ekipne športe

Če uživate v ekipnih športih, lahko tako pri rolanju kot kotalkanju najdete nekaj zase. Inline hokej oziroma hokej na rolerjih je igra, pri kateri, tako kot pri hokeju, igralci poskušajo s ploščkom čim večkrat zatresti nasprotnikovo mrežo.

Lahko pa se odločite za roller derby, ekipni šport na kotalkah. Čeprav je za številne kotalkanje nostalgična vrnitev v preteklost, je v resnici tudi med odraslimi precej priljubljeno še danes. Roller derby je priljubljen tudi v Sloveniji. Gre za kotalkanje po krožni stezi, pravila igre pa so precej zapletena. V osnovi je cilj, da napadalec s prehitevanjem blokerja nasprotne ekipe svoji ekipi priigra čim več točk.

Primerna oprema je ključnega pomena.

  • Živim za hitrost

Je tisto, kar vam zares požene kri po žilah, hitrost? Potem se odločite za rolanje, ki zaradi bolj aerodinamične oblike kolesc omogoča hitrejše premagovanje daljših razdalj.

  • Želim se samo zabavati

Zabava je pri izbiri športa, s katerim se nameravate ukvarjati, najpomembnejša, saj boste le tako z njim tudi vztrajali. Če si želite biti del pisane druščine posameznikov, ki na tekmi delujejo kot eno, izberite kotalkanje. Bodite pripravljeni na modrice, ki so v roller derby skupnosti nekaj povsem običajnega, dekleta, ki v tem športu prevladujejo, pa so na 'pošteno prislužene' modrice pravzaprav celo ponosne.

  • Obožujem trike

Seveda v osnovi trike lahko izvajate tako na kotalkah kot na rolerjih. Običajno so za to sicer bolj primerni rolerji, in sicer zaradi tega, ker je sposobnost manevriranja pri rolanju boljša, na trgu pa je pestra izbira rolerjev, ki so namenjeni tovrstni uporabi.

Kotalke za otroke ali rolerji za otroke pa vas čakajo na največjem slovenskem spletnem oglasniku bolha.com! Tisto, kar boste zagotovo potrebovali, so ščitniki za kolena, na vašem seznamu pa naj se znajde tudi čelada za otroke! Ne pozabite: Pri ukvarjanju s športi, povezanimi z rolanjem ali kotalkanjem, ne bo odveč ščitnik za zobe, ki so pri kontaktnih športih lahko pogosto 'na udaru'.

Tako rolanje kot kotalkanje predstavljata intenzivno in zabavno vadbo. Rolerji in kotalke se razlikujejo predvsem po številu in razporeditvi kolesc, prvi ponujajo boljšo stabilnost in so primernejši za daljše razdalje, medtem ko so kotalke odlične za mlajše otroke, ki začenjajo z učenjem. Če še vedno niste prepričani, kaj bi preizkusili vi ali vaši otroci, preizkusite oboje! Zabave ni nikoli preveč, kajne?