Šport in rekreacija

02. 12. 2019

Gremo na bele strmine!

Ekipa bolha.com
4 minute

Ogrevanje je že na maksimum, stopinje na minimum, deke so že oprane, okna »dihtajo«, gume zamenjane … Jaaa, kmalu bo zima! Ljubitelji smučanja so se vsaj za en dan že odpravili na bele strmine, drugi pa čakamo dopust, denar, več snega, čas, pogum … Kakorkoli že, šli bomo!

Pogled na zimsko pravljico zasneženega smučišča, polnega smučarjev, in sedežnico.

Kdaj je najboljši čas za rezervacijo zimskih počitnic?

Znižane »last minute« ponudbe niso vedno najboljše, se pa strinjamo, da smo trenutno v tem lepem novembrskem obdobju, kjer se popusti kar večajo, cene pa padajo, zato se splača spremljati dnevne novičnike in ugotavljati, kam bi se letos odpravili.

Kaj je novega na smučarskem trgu?

V Val d’Iseru v Franciji, recimo, so začeli s Coin de Val projektom, med katerim bodo v renovacijo vložili kar 170 milijonov funtov v naslednjih petih letih. Ustvarili bodo nove proge, podzemne poti za odmikanje iz smučišč, z njimi bodo povezali tudi proge z osrčjem mesta, zgradili bodo nov nakupovalni center, restavracije, apartmaje, hotele, avtobusno postajo …

Novi začetki se odvijajo tudi na, prav tako francoski, pisti La Grave, kjer bodo otvorili prvo sezono na smučišču, na katerem nova infrastruktura ne bo preveč in negativno vplivala na »divjo« naravo okoli belih strmin.

Najboljši smučarski hoteli

V Alpah se dogaja. Odprli so nastanitve za vsak žep in okus – od uglajenih hotelov v Les Menuires do poceni hostlov, v katerem si sobo deli deset ljudi ali več. Bogatejše so za dvozvezdično Michelinovo restavracijo in luksuzen spa center. Stare hotele so renovirali v stilske, romantično obarvane zgradbe z vrhunskimi restavracijami in božanskimi razgledi na ledeno pokrajino, ki jo opazujemo skozi okno tople sobe, v kateri prijetno diši po domačem kaminu.

Vam malo zmanjka za najem omenjenih hotelov? Preverite apartmaje in sobe!

Smučanje na lepo zasneženem smučišču je pravi užitek.

Najboljše proge za začetnike

Organizacija prvega smučarskega potovanja je lahko zelo izčrpajoče, zato svetujemo, da se v ta »projekt« odpravite z nekom, ki zadeve obvlada. Pravijo da je čarobna Oberperfuss proga v Avstriji odlična za začetnike, hkrati pa ugodna tako s prevozi, namestitvami in smučarsko karto.

Ste že kdaj razmišljali, da bi se na smučanje odpravili kar v Bolgarijo? V kraju Pamporovo v omenjeni državi lahko en teden smučate po zares smešni ceni. V kolikor imate več časa in več denarja, se odpeljite v Colorado, saj ponuja proge za začetnike iz učbenikov. Nekatere poti so tam veliko bolje označene od evropskih, ni jezikovnih barier, nekatere od njih so celo brezplačne … In iz Londona lahko do Denverja potujete kar z direktnim letom za res nizko vsoto.

Najboljše smučarske počitnice za družine

Nekateri so mnenja, da je najboljša zimska pravljica prav tista, ki je preživeta z družino. Strinjamo se, da je za takšne počitnice potrebno globoko seči v žep, a po kratkem raziskovanju opazimo, da se da smučati tudi za nižje vsote.

Nekatere francoske agencije ponujajo celo brezplačne smučarske karte za otroke do 18 let, v kolikor se odločite za posamezne hotele, ki so del hotelskih verig po celem svetu. V švicarski Faleri tako ponujajo lesene izolirane hiške z dostopom do skupnih kopalnic in restavracije za znižano ceno.

Najboljše proge za »foodije«

Smučarji na dan porabijo tudi do tri tisoč kalorij, zato je pomembno, da to energijo nazaj dobijo z okusno hrano. In da, tako je, kritiki smučišč so naredili celo posebno kategorijo temu v namen, saj se zavedajo, kako ključna je skrb za zdravo ter uravnoteženo prehrano. V Franciji so tako odprli restavracijo, kjer gosti individualno najamejo tudi najboljše kuharje na svetu, zato si je s tem prislužila Michelinovo zvezdico.

Najboljše proge, ki to niso

Tu mislimo na »divje«, neobljudene proge, ki imajo najvišjo vrednost v svetu smučarjev. Britanski Independent je kot tako opisal celo Kranjsko Goro, ki v Evropi še vedno velja za poceni destinacijo – pravi, da je najcenejša destinacija na tej celini.

Najboljše destinacije 2018

In potem imamo destinacije, ki so same po sebi najboljše od najboljših. Te so naslednje:

 1. Les Gets, Francija.
  Meji s Švico in je omenjeno kot idealna proga tako za začetnike kot za strokovnjake.
 2. Tromso, Norveška.
  Izgubite se v arktičnih brzinah. Tromso je odličen za smučarje in za tiste, ki si želijo uživati nordijsko nebo ter zvezde. Ste že videli Auroro Borealis? Mogoče je čas, da se zapeljete na sever in preizkusite srečo.
 3. Avoriaz, Francija.
  Kraj je okronan za odličen kraj za vso družino, tudi za babice in dedke, ki lahko skupaj z vami uživajo, ali pa jim predate otroke, da se bojo počutili koristne.
 4. Salzburg, Avstrija.
  Mozartovo mesto je pravljičen v času zime. Poglejte si evropski najstarejši božični sejem in uživajte med smučanjem, sankanjem, bordanjem itd.
 5. Kronplatz, Italija
  Kronplaz je ravno pravšnji za pobeg v Dolomite. Ne le proge, tudi narava je vrhunska in raznolika, zato verjamemo, da se za vsakega nekaj najde.

Zdaj ste pa vi na vrsti – kako na smučišču ostati varni?

Vedno uporabljajte pravo smučarsko opremo – smučarske čevlje, rokavice, čelado, toplo kapo. Ne zaupajte sumljivim artiklom, za kvalitetne pa si lahko ogledate bolha.com oglase.

S seboj vedno pripravite primerne stvari – hrano, pijačo, telefonski aparat in telefonsko številko za nujne primere v slučaju, da ste v tujini in se v navalu panike številke klicnega centra sploh ne morete spomniti. Potrebujete dodaten prostor, kam bi lahko pospravili vso potrebno navlako? Nahrbtnik!

Ne pozabite na sončno kremo, ki mora imeti dovolj visok faktor, da vam opekline ne uničijo dopusta. Boste prišli domov z odtisi očal na obrazu? Jih sploh imate?

Bodite pozorni na vremensko napoved in preventivno vedno raje ostanite doma, v kolikor vidite, da je odhod na smučišče lahko nevaren. A zdaj ne veste, kaj bi počeli na tako lep zimski dan? Kaj pravite na masažo in obisk spaja, ki tako izredno sede na mrzel dan?

Kjerkoli boste že uživali v belih strminah, pazite nase. Preverite apartmaje in sobe!