Šport in rekreacija

04. 05. 2023

Kaj potrebujete za varno plezanje

Petra M. K.
6 min

Športno plezanje je polno adrenalina, premagovanja ovir in izzivanja samega sebe ter lastnih sposobnosti. Zahteva veliko zbranosti in pametne presoje, zato pogosto slišimo, da je treba za varno plezanje v steni lasten ego pustiti v dolini.

Vsekakor gre za zdrav, cenovno dostopen in priljubljen šport na vseh celinah, ki zahteva kombinacijo telesne pripravljenosti, tehničnih spretnosti in dobrega predvidevanja.

Silhueta plezalca, ki se po plezalni vrvi spušča s pečine.

Za varno plezanje potrebujete ustrezno plezalno opremo. Obiščite spletno stran bolha.com, kjer vas čaka pestra ponudba oglasov, najboljše pri vsem tem pa je, da lahko od sedaj naprej kupujete in prodajate kar iz udobja svojega naslonjača, kar vam omogoča nova storitev BREZ SKRBI.

Od tebe do mene, od mene do tebe, BREZ SKRBI.

Plezalke

Plezalni čevlji, plezalke ali plezalniki - vsi izrazi pomenijo isto, se pa med seboj razlikujejo po obliki, materialu in vrsti. Katere plezalne čevlje boste izbrali, je odvisno od tega, po kakšnem terenu plezate in ali gre za športno, balvansko ali alpinistično plezanje.

Plezalni čevlji.

Vrsta plezalk:

• Plezalniki z ravnim podplatom

Plezalke z ravnim podplatom imajo trši podplat in so primerne za daljše vzpone. Nad njimi bodo navdušeni predvsem začetniki, saj omogočajo dober oprijem in več udobja.

• Plezalniki z ukrivljenim podplatom

Plezalke z ukrivljenim podplatom so namenjene nekoliko bolj izkušenim plezalcem, saj omogočajo plezanje v vseh možnih smereh in se dobro prilegajo tudi tistim izredno majhnim razpokam. Dodatna guma na prstnem in petnem predelu omogoča, da lahko z njimi plezamo najtežje smeri in balvane.

Plezalna oprema – plezalna čelada, karabini, plezalna vrv in plezalni pas.

Plezalna čelada

Vsekakor najbolj pomemben del plezalne opreme, ki vas med plezanjem ščiti pri morebitnih padcih in udarcih v glavo. Kaj morate upoštevati pri izbiri dobre plezalne čelade:

• Material: plezalna čelada mora biti narejena iz trdega materiala, npr. iz polikarbonata ali plastike ABS, ki absorbirata sile pri padcu in zmanjšata tveganje za poškodbe glave. Pomembno je tudi, da čelada pokriva celotno glavo in je dobro oblazinjena.

• Udobje in prilagodljivost: plezalna čelada se mora dobro prilegati vaši glavi. Izbira prave velikosti je ključna, saj vam lahko prevelika čelada pade z glave, premajhna pa vas neudobno tišči.

• Nastavljiv sistem prilagajanja: ta omogoča, da se čelada popolnoma prilagodi vaši obliki glave, saj se pogosto dogaja, da se zaradi pogoste uporabe in različnih temperatur čelada nekoliko raztegne in obrabi.

• Teža: glede na to, da vam mora biti med plezanjem kar se da udobno, vam bo pretežka čelada vsekakor v napoto. Tako je pomembno, da najdete pravo razmerje med težo, udobjem in varnostjo.

• Certifikat varnosti: pri nakupu plezalne čelade bodite pozorni na certifikate varnosti, kot sta CE in UIAA, ki pomenijo, da so čelade preizkušene in certificirane v skladu z varnostnimi standardi.

Plezalka pleza po zunanji steni za balvansko plezanje.

Plezalni pas in karabin za plezanje

Plezalni pas je del osnovne varovalne opreme, poleg tega nudi oporo in omogoča pritrditev različnih vrst varnostne opreme. Poznamo več vrst:

  • Sedežni plezalni pas: je najpogosteje uporabljena vrsta plezalnega pasu pri plezanju, gorništvu in alpinizmu. Je enostaven, udoben in omogoča dobro gibljivost.
  • Enodelni in dvodelni plezalni pas (sedežni + prsni del): ergonomsko oblikovana in udobna ter primerna kadar plezamo z velikim nahrbtnikom in bi nas pri padcu v previsni steni lahko obrnilo na glavo.

Izbira vrste pasu je odvisna od vas samih in vaših izkušenj. V trgovinah lahko izbirate med različnimi modeli in blagovnimi znamkami.

NE POZABITE! Pred nakupom morate plezalni pas obvezno preizkusiti, le tako boste vedeli, kateri vam najbolj ustreza.

Karabin za plezanje je vsestranska plezalna oprema, ki jo potrebujemo pri skoraj vseh slogih plezanja in drugih gorniških športih. Pri plezanju ga uporabljamo za vpenjanje v najrazličnejše zanke, ali praktično pripenjanje različnih pripomočkov na pas ali nahrbtnik.

Izdelani so iz različnih materialov, imajo različno nosilnost, velikost in način zapiranja: poznamo karabine z matico in karabine brez matice.

Rokavice za plezanje in magnezij

Brez ustreznih rokavic za plezanje je vsakršna plezalna oprema preprosto nepopolna. Na voljo so vam:

• Rokavice za plezanje z delno pokritimi prsti: segajo do členkov prstov
• Rokavice za plezanje s pokritimi prsti: zaščitijo celotne prste

Vsak plezalec ve, da brez magnezija v plezalni steni ne gre. Magnezij za plezanje je namenjen preprečevanju potenja dlani in omogoča boljši oprijem. Zelo praktičen dodatek je magnezijeva vrečka, ki jo lahko zlahka pripnete na plezalni pas.

Plezalec z varovalno vrvjo pleza po navpični steni.

Blazina za plezanje

Pri plezanju po skalah in nižjih naravnih balvanih, kjer obstaja nevarnost padca, je blazina za plezanje zelo dobrodošla, saj ob padcu obvaruje pred hujšimi poškodbami ter poskrbi, da pristanek na tleh ne bo preveč boleč.

Nekaj napotkov, ki jih morate upoštevati v plezalni steni

1. Tehnično znanje: razumeti morate načela plezanja, vključno s tem, kako uporabljati opremo in upravljati vrvi - zaviranje in spuščanje.

2. Telesna pripravljenost: plezanje zahteva moč, vzdržljivost in prožnost. Biti morate v dobri formi, da lahko plezate varno in ob tem še vedno uživate.

3. Izkušnje: praksa in izkušnje so glavni pogoj za dobrega in izkušenega plezalca. Začnite z lažjimi plezalnimi smermi in se postopoma prebijajte do bolj zahtevnih.

4. Varnostni ukrepi: vedno uporabljajte ustrezne varnostne tehnike in postopke, kot so preverjanje dvojnih vozlov in opreme, uporaba varnostne rezerve in jasno komuniciranje s svojim plezalnim partnerjem.

5. Dobra presoja: poznajte svoje meje in se ne izpostavljajte nepotrebnim tveganjem. Sprejemajte pametne odločitve in ne tvegajte za vsako ceno, saj vas nespametne poteze lahko stanejo poškodbe ali celo življenja.

6. Spoštovanje okolja: tudi plezanje ima vpliv na okolje, zato je pomembno, da spoštujete naravo in se držite načela "ne puščaj sledi".

Sezona plezanja se počasi začenja, zato je čas, da preverite svojo plezalno opremo. Obiščite spletno stran bolha.com, kjer vas čaka pestra izbira izdelkov za alpinizem in ostalo, nova storitev BREZ SKRBI pa bo poskrbela, da boste želene izdelke lahko naročili kar iz domačega naslonjača.