Ali ste vedeli?

20. 06. 2022

Najbolj priljubljeni športi v Sloveniji

Petra M. K.
15 minut

Nič ni lepšega kot sončen vikend, šport in dobra družba. To je gotovo nekaj, s čimer se bo strinjala večina Slovencev, saj že od nekdaj veljamo za narod športnih navdušencev. Tujci nas radi označujejo s športnim narodom in prav imajo! Ne samo da je Slovenija na samem vrhu seznama olimpijskih prvakov glede na število prebivalcev, ampak se po zadnjih statistikah dobrih šestdeset odstotkov Slovencev občasno ali redno ukvarja s telesno vadbo.

In kako se ne bi!? Naša zelena dežela zaradi svojih naravnih danosti in majhnosti ponuja neskončne možnosti športnih dejavnosti. Zato je nekaj povsem običajnega, da ne glede na letni čas povprečni Slovenec že sredi tedna navdušeno spremlja vremensko napoved in načrtuje rekreacijo za konec tedna. Ta je skoraj popoln z obiskom bližnjega hriba, krajšim kolesarskim izletom ali zahtevnejšim gorskim podvigom.

Kolesarski izlet po gozdu, v katerem bo zagotovo uživala cela družina.

V nadaljevanju si bomo ogledali, nad katerimi športi se Slovenci navdušujemo in kateri je najprimernejši za vas?

KAZALO:

ŠPORT NA PROSTEM:
Pohodništvo in planinarjenje
Kolesarjenje
Smučanje
Tek
Plavanje
Plezanje

EKIPNI ŠPORTI:
Košarka
Nogomet
Odbojka

DVORANSKI ŠPORTI:
Rokomet
Badminton
Namizni tenis

ŠPORTNE VADBE IN FITNES:
Fitnes
Joga in pilates
Aerobika
CrossFit in HIIT

Šport na prostem

Nič ni lepšega kot preživljanje prostega časa v naravi in gibanju. Zato Slovenci navdušeno kolesarimo na delo, včasih namesto dvigala raje izberemo stopnice in se redno udejstvujemo na različnih športnih tekmovanjih. Gibanje na svežem zraku in redna telesna dejavnost imata številne pozitivne učinke na naše telo, počutje in zdravje.

Med najbolj priljubljene športe na prostem sodijo pohodništvo in planinarjenje, kolesarjenje, smučanje in tek.

• Pohodništvo in planinarjenje

Slovenija je raj za pohodništvo in planinarjenje, saj je prepletena s planinskimi potmi, ki vodijo od morja, skozi zelene doline, reke in vse do alpskih vrhov. Kako ne bi bila, ko pa ovinek ali dva iz mesta že lahko »grizemo« kolena v svoj najljubši hrib.

Hoja v naravi je najbolj naravna oblika gibanja, ki dobro vpliva na zdravje in počutje, je cenovno dostopna ter z nekaj osnovne opreme, veliko dobre volje in parom hitrih nog odlična možnost za preživljanje prostega časa.

Izlet s pohodniškimi palicami v družbi nasmejanih prijateljev je prav posebno doživetje.

Zakaj je pohodništvo tako priljubljeno?

Verjetno zato, ker Slovenci preživljanje prostega časa v naravi radi povežemo z druženjem. Osvajanje bližnjih hribov in gorskih vrhov s prijatelji je lahko prav posebno doživetje in velja za pravi nacionalni šport. Med enega od teh doživetij spada tudi vzpon na Triglav, ki še danes predstavlja simbol Slovenstva in te šele obisk najvišjega velikana pod Alpami okrona za prebivalca naše zelene dežele.

Za koga je pohodništvo primerno?

Primerno je za vse starostne skupine, saj si težavnost izbirate glede na telesno pripravljenost. Tako boste tisti z majhnimi otroki lahko osvajali nižje hribe, bolje pripravljeni pa se boste podali v gore, ki jih pri nas ne primanjkuje.

Obvezna oprema za pohodništvo – pokukajte na bolha.com!

• Kolesarjenje

Veter v laseh, noge na pedalih in pogled na zelene doline. Kolesarjenje je odličen šport, pri katerem pospešite srčni utrip, ne obremenjujete kolen, napolnite pljuča s svežim zrakom in skrbite za telesno pripravljenost. Najbolj priljubljeno ostaja cestno kolesarjenje, a med željnimi adrenalina gorsko športno kolesarjenje ne zaostaja veliko.

Kolesar na cestnem kolesu v popolni kolesarski opremi z veliko hitrostjo drvi po cesti.

Zakaj je kolesarjenje tako priljubljeno?

Kolesarjenje v Sloveniji postaja nacionalni šport, za kar je med drugim zaslužna kolesarska dirka Tour de France, katere najbolj zveneči imeni zadnjih dveh let sta prav slovenska kolesarska asa Primož Roglič, letošnji dobitnik zlate medalje na olimpijskih igrah v Tokiu, in Tadej Pogačar, ki se lahko pohvali z olimpijskim bronom s cestne dirke. Navdušenje nad cestnim kolesarjenjem se je med Slovenci zadnja leta izjemno povečalo, saj se skoraj vsi želijo ukvarjati s tem privlačnim športom.

Za koga je kolesarjenje primerno?

Kolesarjenje je eden od športov, ki najmanj obremenjujejo sklepe, zato se priporoča vsem starostnim skupinam, predvsem tistim, ki jim kolena ne pustijo, da tečejo ali hodijo v hribe. Z njim boste okrepili stegenske mišice in kolenske vezi ter naredili nekaj dobrega za srčno-žilni sistem. Prav tako je primerno za vse, ki želijo izgubiti kilogram ali dva.

Obvezna kolesarska oprema – pokukajte na bolha.com!

• Smučanje

Alpsko smučanje je vsekakor eden najbolj priljubljenih in razširjenih zimskih športov v Sloveniji. Kadar je dovolj snega, so smuči del obvezne zimske opreme in družine konce tedna rade preživljajo na belih strminah. Slovenija ponuja veliko lepo urejenih družinskih smučišč – Cerkno, Kope, Pohorje, Vogel, Kanin, Kranjska Gora in Soriška planina, kjer lahko aktivno preživljate svoj prosti čas.

Smučar uživa v turnem smučanju (downhill), ki je na belih strminah pravo adrenalinsko doživetje.

Zakaj je smučanje tako priljubljeno?

Smučanje je zabavna in odlična telesna dejavnost za vso družino ali družbo prijateljev. Preživljanje prostega časa na svežem gorskem zraku pomeni pravo protistresno terapijo in blagodejno vpliva na vaše zdravje.

Saj se spomnite časov, ko so naši smučarji dobesedno zbirali kolajne? Pravzaprav danes ni nič drugače in še vedno s ponosom povemo, da so Mateja Svet, Bojan Križaj, Jure Košir, Tina Maze, Ilka Štuhec in drugi mojstri belih strmin.

Za koga je smučanje primerno?

Čar smučanja je, da lahko težavnost prilagajate glede na znanje in telesno pripravljenost. Odlični smučarji in adrenalinski navdušenci bodo iskali poti za turno smučanje (downhill), smučarji začetniki pa bodo morda svoje znanje izpopolnili z obiskom smučarske šole. Prav zato je primerno tudi za starejše, ki pa se zadnja leta vse bolj navdušujejo za tek na smučeh.

 

Obvezna smučarska oprema – pokukajte na bolha.com!

• Tek

Tek je najbolj prvinsko gibanje in, ne boste verjeli, še ena izjemno priljubljena, če ne celo najbolj priljubljena, oblika rekreacije med Slovenci. Izvajate jo lahko v vseh letnih časih inje odlična izbira za vse, ki želite živeti zdravo, sproščeno in manj stresno. S tekaškega treninga boste prišli nasmejani do ušes, saj telo med tekom proizvaja hormon sreče.

Pogled na urbane tekače, ki tečejo čez most, po cestah in mestnih ulicah.

Zakaj je tek tako priljubljen?

Zadnja leta se res zdi, da cela Slovenija teče. K temu je zagotovo pripomogel največji tekaški dogodek v Sloveniji – Ljubljanski maraton. Tek predstavlja vrsto druženja, ki združuje tekmovalno noto s skupnim ciljem – preteči maraton, hkrati pa ponuja tudi druženje ob številnih dejavnostih.

Za koga je tek primeren?

Pri teku je pomembno, da začnete postopoma, na primer s hitro hojo in krajšimi razdaljami, da se izognete nepotrebnim poškodbam. Primeren je za vse starostne skupine in vse bolj priljubljen v obliki skupinske vadbe – znotraj tekaških skupin, primernih za začetnike ali prave maratonce. Tek v skupinah je lahko pravi družabni dogodek s skupnim ciljem – živeti zdravo in dosegati cilje v dobri družbi.

Obvezna tekaška oprema – pokukajte na bolha.com!

Če vas zanima kaj več o tekaških supergah, si preberite: Kako pravilno izbrati športno obutev?

• Plavanje

Plavanje velja za najboljšo rekreacijo za telo, telesno pripravljenost in hujšanje. A je še veliko več kot to. Občutek lebdenja v vodi na telo vpliva zelo blagodejno. S treningov plavanja boste tako odšli prijetno utrujeni, nasmejani in polni novih dognanj. Nemalokrat se namreč izkaže, da »žabico« še nekako obvladamo, drugih klasičnih tehnik plavanja (prsno, prosto, hrbtno in delfin) pa ne izvajamo pravilno.

Plavalec v olimpijskem bazenu izvaja prosto tehniko plavanja (kravl).

Zakaj je plavanje tako priljubljeno?

Plavanje dobro vpliva na zdravje: krepi srčno-žilni sistem in mišice, lajša bolečine v telesu, pomaga pri zdravljenju poškodb in zelo dobro vpliva tudi na duševno zdravje, saj zmanjšuje stres in občutek tesnobe. S pravilno tehniko plavanja, ki jo lahko usvojite na plavalnem tečaju, se boste naučili trikov, ki jih do zdaj še niste poznali, plavanje po bo postalo čisti užitek.

Za koga je plavanje primerno?

Za vse, ki vas stik z vodo sprošča in bi radi razgibali celo telo.

Obvezna plavalna oprema – pokukajte na bolha.com!

• Plezanje

Plezanje je naravna oblika gibanja in je v Sloveniji zelo priljubljeno. V osnovi ga delimo na štiri glave panoge: alpinizem ter športno, balvansko in urbano plezanje. Najbolj priljubljeno je športno plezanje, ki ga lahko izvajate na naravnih ali umetnih plezalnih stenah. Pri plezanju krepite mišice celega telesa, predvsem pa sta pomembni pravilna tehnika in moč.

Najbolj znani naravni športni plezališči v Sloveniji sta Črni Kal in Osp z Babno in Mišjo pečjo.

Ženska plezalka visi na robu zahtevnega klifa in se trudi doseči naslednji oprijem.

Zakaj je plezanje tako priljubljeno?

V plezanju bodo uživali tisti, ki hrepenijo po adrenalinu in pustolovščini. Je šport, pri katerem boste trenirali osredotočenost, zbranost in um. Prvine, brez katerih ne gre in so ključ do varnega plezanja. Je odlična dejavnost, pri kateri boste odkrivali skrite razglede, spoznavali nove ljudi in potovali po svetu.

Za koga je plezanje primerno?

Za vse, ki se predvsem ne bojite višine in uživate v adrenalinu.

Obvezna plezalna oprema – pokukajte na bolha.com!

Ekipni športi

Za vse, ki vam ne ustrezajo individualni športi in radi trenirate v skupini, so ekipni športi prava rešitev. Dve ekipi, eno igrišče in pravila, ki jim je treba slediti. V njih boste uživali tisti, ki se morda težje pripravite h gibanju, hkrati pa iščete družbo in motivacijo. Med najbolj priljubljene ekipne športe spadajo košarka, nogomet in odbojka. Redno srečevanje s svojo ekipo in skupinsko gibanje s skupnim ciljem vam bosta prej ali slej zlezla pod kožo, saj imajo ekipni športi prav poseben čar.

• Košarka

To je čudovita igra z žogo, polna hitrih gibov po košarkarskem parketu, tesnih telesnih kontaktov in metanj žoge v nasprotnikov koš. Košarka je dinamična igra, pri kateri se vse odvija hitro in sunkovito. Zmaga tista ekipa, ki ubrani in hkrati zadene največ košev ter si tako pribori največ točk.

Boj dveh košarkarjev pod košem je za gledalce v košarkarski dvorani pravo doživetje.

Zakaj je košarka tako priljubljena?

Luka Dončić in Goran Dragić ter seveda preostala ekipa slovenske košarkarske reprezentance so v zadnjem letu poskrbeli, da smo Slovenci odložili še tako pomembno delo in spremljali napete dvoboje z olimpijskih iger v Tokiu. Slovenska košarkarska šampiona, ki žanjeta svetovno slavo in sta v ponos prav vsakemu Slovencu, sta zagotovo pripomogla, da košarka kot ekipni šport predstavlja velik navdih prav vsem generacijam.

Za koga je košarka primerna?

Košarka je primerna za vse. Dokler sta prisotna dobra volja in ekipni duh, si igro lahko prilagajate glede na želje in motivacijo. Glede na to, da je hitra in polna sunkovitih gibov, je pomembno, da niste poškodovani. Posebno pozornost morate nameniti gležnjem, kolenom in ramenskemu obroču, ki so pri košarki najbolj obremenjeni.

Obvezna košarkarska oprema – pokukajte na bolha.com!

• Nogomet

Kdo bi si mislil, da bo tek za žogo obnorel svet. Nogomet je najbolj priljubljen šport na planetu – nad njim se navdušuje kar polovica svetovnega prebivalstva. Gre za igro dveh moštev, ki štejeta enajst igralcev, cilj vsakega moštva pa je spraviti žogo v nasprotnikov gol. Zmaga ekipa z največ doseženimi zadetki (goli). Da igra teče po pravilih, skrbi glavni sodnik, pomagata pa mu tudi stranska sodnika.

Pogled na poln stadion, nogometno žogo ter dvoboj med modro in rdečo nogometno ekipo.

Zakaj je nogomet tako priljubljen?

Nogomet se lahko igra skoraj povsod: na domačem polju, naravni ali umetni travi, mivki in seveda nogometnem igrišču. Na drugem koncu sveta poznajo tudi ameriški nogomet, v deželi kengurujev pa avstralski nogomet. Pravila pri teh igrah se razlikujejo od klasičnega nogometa, a navdušenje ostaja enako.

Nogometni navijači se združujejo v prava navijaška gibanja ter svoje izbrane klube in nogometaše podpirajo z navijanjem in potovanji po celem svetu.
Prvaki slovenskega nogometa sodobnega časa: Jan Oblak, Zlatko Zahović in Mile Ačimović.

Nekaj najslavnejših imen izbranih enajsteric vseh časov: Lionel Messi in Diego Maradona (Argentina), Cristiano Ronaldo (Portugalska) ter Pelé in Ronaldo (Brazilija).

Za koga je nogomet primeren?

Primeren je za vse, ki se navdušujejo nad nogometom in radi tečejo. Pri nogometu vam bo tekaška pripravljenost še kako koristila. Pomembni so hitrost, gibčnost, odzivnost, natančnost in koordinacija gibov. Nad njim bodo navdušeni otroci in mladinci ter vsi, ki se radi gibajo in so težko pri miru. Počasnejši in tisti bolj umirjene narave boste veselje verjetno iskali pri kakšnem drugem športu.

Obvezna nogometna oprema – pokukajte na bolha.com!

• Odbojka

Odbojka je eden najuspešnejših in najbolj igranih ekipnih športov na svetu. Je hitra, vznemirljiva in vključuje eksplozivne akcije. Pri odbojki igrata dve ekipi. Glavni namen igre je žogo spraviti čez mrežo tako, da v nasprotnikovem polju pade na tla, ter preprečiti, da pade na tla na lastni strani igrišča.

 Odbojka na mivki s prijatelji je odličen družabni šport, ki vam bo popestril poletne počitnice.

Zakaj je odbojka tako priljubljena?

Je še en dinamičen ekipni šport, ki nas nemalokrat priklene pred televizijske ekrane, ko stiskamo pesti za naše vrhunske odbojkarje, kot so Jan Kozamernik, Klemen Čebulj, Dejan Vinčić, Alen Pajenk in drugi uspešni člani slovenske odbojkarske ekipe. Z igranjem odbojke boste poleg odlične telesne vadbe trenirali tudi svoje komunikacijske veščine ter odkrili moč skupnosti, povezanosti in ekipnega dela, brez katerih pri tem športu ne gre.

Za koga je odbojka primerna?

Odbojka je zabavna, preprosta za učenje in primerna za vse starostne skupine. Glede na osebne želje in motivacijo lahko odbojko igrate ljubiteljsko ali pa se pridružite skupini, ki se treningov loteva bolj resno in profesionalno.

Obvezna oprema za odbojko – pokukajte na bolha.com!

 • Odbojkarska žoga
 • Športna obutev
 • Ščitniki
 • Športna oblačila

Dvoranski športi

Jesen in zima prineseta hladnejše vreme, kar pomeni, da se morajo navdušenci nad ekipnimi športi preseliti v dvorane. Čeprav je izvajanje športnih dejavnosti na svežem zraku še vedno boljša izbira, se nekateri športi lažje igrajo v dvorani. Dobra stran dvoranskih športov je tudi ta, da jih je mogoče trenirati celo leto, saj niste odvisni od lepega vremena. Med najbolj priljubljene štejemo rokomet, badminton in namizni tenis.

• Rokomet

Rokomet je razširjen po vsej Evropi, severni Afriki, delno tudi v Aziji in Južni Ameriki. Je hiter, dinamičen in zanimiv šport. V eni tekmi se zgodi veliko golov, obrambnih potez in različnih akcij. Gre za igro dveh ekip s sedmimi igralci, ki igrajo izmenično v obrambi in napadu. Cilj igre je spraviti žogo v nasprotnikov gol, igralci v obrambi pa to poskušajo preprečiti (podobno kot pri košarki). Zmaga ekipa, ki v dveh polčasih po trideset minut zada nasprotniku največ golov.

Detajl mreže rokometnega gola z igro ženske rokometne ekipe v ozadju.

Zakaj je rokomet tako priljubljen?

Je eden najhitrejših ekipnih športov na svetu. Rokomet je dinamičen, sunkovit in velja za grob šport. Igra je zanimiva za gledalce, saj se vse odvija zelo hitro in ohranja adrenalin na igrišču pa tudi v dvorani med navijači na visoki ravni.

Za koga je rokomet primeren?

Rokomet je primeren za starejše od osmih let in vse tiste, ki imate radi hitrost in akcijo ter se kakšnega grobega prijema ali poteze nasprotnika ne ustrašite.

Obvezna rokometna oprema – pokukajte na bolha.com!

 • Rokometna žoga
 • Športna obutev
 • Ščitniki
 • Športna oblačila

• Badminton

Se še spomnite vročih poletnih večerov, ko so sredi kampa po zraku letele peresno lahke žogice? Badminton v rekreativni različici velja za zelo počasnega, a v resnici gre za zelo hiter in dinamičen šport. Igra se z lahkim loparjem na začrtanem igrišču, ki je razdeljeno na dva dela in ločeno z mrežo. Pri igri, ki lahko poteka posamično ali v parih, so potrebni zelo hitro in dinamično gibanje, hitro odzivanje in predvidevanje nasprotnikovih potez.

Dekleti med igro badmintona v dvojicah, ki je odlična rekreacija za krepitev celega telesa.

Zakaj je badminton tako priljubljen?

Badminton je družabna igra, pri kateri se boste veliko smejali, tekli, pospešili srčni utrip, »stopili« kakšen odvečen kilogram in razgibali vsak košček telesa. Igrate ga lahko skoraj povsod – na domačem vrtu, v parku, na zelenicah in v dvorani.

Za koga je badminton primeren?

Primeren je za vse starostne skupine. Za užitek pri igri ne potrebujete posebnih spretnosti in znanj ter jo z lahkoto prilagodite trenutnemu počutju. Lahko jo igrate v pogovornem ritmu in se ob njej povsem sprostite ali pa jo spremenite v hitri dvoboj, ki vam bo pognal kri po žilah in ob katerem se boste dodobra preznojili.

Obvezna oprema za badminton – pokukajte na bolha.com!

• Namizni tenis

Namizni tenis (pingpong) je igra dveh ali več igralcev, ki z loparji za namizni tenis izmenično udarjajo žogico čez mrežo. Igralci morajo žogico odbiti po prvem odboju od mize na njihovi strani in jo poslati na nasprotnikovo. Igranje v tekmovalni obliki je precej zahtevno, saj zahteva veliko zbranosti, predvidevanja in hitrih refleksov.

Dvoboj v namiznem tenisu med prijatelji je odlična družabna igra, ki bo popestrila praznovanja.

Zakaj je namizni tenis tako priljubljen?

Namizni tenis je še ena družabna igra, ki jo radi povezujemo s poletjem, pikniki in druženji na domačem igrišču. V zimskem času ga lahko igrate tudi v dvorani.

Za koga je namizni tenis primeren?

Primeren je za vso družino. Pravila igre so preprosta, zaradi lahkega loparja in žogice pa je primeren tudi za otroke.

Obvezna oprema za namizni tenis – pokukajte na bolha.com!

Športne vadbe in fitnes

Iskanje ravnotežja med uspešno kariero in zdravim načinom življenja je ob današnjem hitrem življenjskem ritmu pravi izziv. Biti »fit« in se počutiti dobro v svojem telesu je nekaj, k čemur stremi vsak od nas. Izbira športnih vadb, ki nas po napornem delovniku sprostijo, je danes res velika.

• Fitnes

Večina ljudi fitnes povezuje z mišicami, dolgočasnim dvigovanjem uteži in uporabo drugih fitnes naprav, a je v resni veliko več kot to. Predvsem gre za redno in načrtno ukvarjanje s telesno vadbo, ki okrepi telo in posamezne sklope mišic. To dosežemo z uporabo uteži, sobnega kolesa, tekalne steze, simulatorjev in druge fitnes opreme. Predvsem pa vadba v fitnesu izboljša telesno pripravljenost in gibalne sposobnosti ter oblikuje telo.

Ženska v fitnesu teče na tekalni stezi, s katero lahko nadomestite tek v naravi.

Zakaj je fitnes tako priljubljen?

Fitnes predstavlja življenjski slog, zato morate v njem zares uživati. Fitnes center je prostor, v katerem se srečujejo posamezniki, ki jih povezujejo skupni cilji – zdravo in lepo oblikovano telo, morda tudi hujšanje ter zdrav način življenja.

Za koga je fitnes primeren?

Za vse individualiste, ki se včasih radi s slušalkami v ušesih odklopijo od okolice. Če si treninge radi prilagajate v svojem ritmu in se v miru posvetite posameznim delom telesa, je fitnes zagotovo prava izbira.

Obvezna fitnes oprema – pokukajte na bolha.com!

 • Športna oblačila
 • Lahke superge
 • Športna ura
 • Za nekatere fitnes prehrana

• Joga in pilates

Verjetno drži, da imajo ljudje, ki se ukvarjajo z jogo in pilatesom, izredno vzdržljivo, močno in gibljivo telo. Glavna razlika med vadbama je v tem, da je gibanje pri pilatesu bolj tekoče, dinamično in osredotočeno na krepitev jedra telesa (core) in hrbtenice, pri jogi pa je bolj statično ter temelji na izvajanju asan (jogijskih položajev), dihanju in meditaciji.

Ženska med izvajanjem joge, v položaju kobre, ene izmed pogostih jogijskih asan.

Zakaj sta joga in pilates tako priljubljeni?

Obe vadbi dajeta velik poudarek telesu in umu (body & mind). Sproščata napetost in dobro vplivata na počutje. Joga je način življenja, filozofija, povezana z osebnostnim razvojem. Pri današnjem hitrem življenjskem ritmu je tudi odlična praksa, ki nas uči, kako se umiriti ter živeti tukaj in zdaj.

Za koga sta joga in pilates primerna?

Pilates in joga sta odlična za vse, ki veliko sedite, imate okorne mišice in slabo gibljivost sklepov, hkrati pa uživate v umirjeni vadbi, sestavljeni iz ponavljajočih se vaj, ki krepijo telo in so vse prej kot lahke, se ne bojite tišine ter radi brskate po svoji glavi in umirjate um.

Obvezna oprema za jogo in pilates – pokukajte na bolha.com!

 • Podloga za jogo
 • Žoga za pilates
 • Elastike
 • Lahka športna oblačila

• Aerobika

Aerobika je skupinska vadba, ki združuje ples s kratkimi koreografijami in se izvaja ob glasbi. Začne se z ogrevanjem in se stopnjuje do glavnih vaj – kombinacija hoje, teka in poskokov, ki temeljijo na krepitvi mišic in vajah za moč. Zaključi se umirjanjem in razteznimi vajami.

Skupinsko izvajanje koreografij na steperjih in živa glasba sta del vsakega treninga aerobike.

Zakaj je aerobika tako priljubljena?

Zaradi skupinske dinamike in vaj ob glasbi dobro vpliva na razpoloženje. Pri vadbi aerobike ne boste samo okrepili telesa, ampak boste domov prišli polni energije in dobre volje.

Za koga je aerobika primerna?

Primerna je za vse. Najbolj boste v njej uživali tisti, ki imate radi plesne koreografije, vadbo v skupini in gibanje ob udarni glasbi.

Obvezna oprema za aerobiko – pokukajte na bolha.com!

• Crossfit in Hiit

CrossFit in HIIT sta visoko intenzivni vadbi. Pri CrossFitu boste vadili z utežmi in delali gimnastične vaje z lastnim telesom, vse v kratkih intervalih po deset minut, pri čemer v vsaki minuti naredite deset ponovitev ene vaje.

HIIT pa združuje aerobne intervale, ki se izvajajo pri visoki hitrosti in z veliko intenzivnostjo. Vaje vključujejo tek, kolesarjenje, skakanje in dvigovanje lastne teže. Gre za kombinacijo visoke aktivnosti z nizko aktivnostjo in umirjanjem.

Moški in ženska izvajata CrossFit vaje na kocki, ki vam bodo dodobra pospešile srčni utrip.

Zakaj sta Crossfit in Hiit tako priljubljeni?

Obe vadbi pospešita srčni utrip, dodobra preznojita telo in »topita« odvečne kilograme. Priljubljeni sta tudi zaradi družabnega dela in prijateljskih vezi, ki se pogosto spletejo pri tovrstnih vadbah.

Za koga sta Crossfit in Hiit primerni?

Primerna sta za vse, ki uživate v dinamični vadbi, ki temelji na hitrosti in izgorevanju maščob. Sta odlični vadbi za krepitev telesne zmogljivosti in dobro vplivata na duševno zdravje.

Obvezna oprema za crossfit in hiit – pokukajte na bolha.com!

 • Lahka športna oblačila
 • Superge
 • Uteži
 • Športna ura

Sklenemo lahko, da smo Slovenci resnično narod športnikov. Uživamo v gibanju in v svoj vsakdan radi vključujemo različne športne dejavnosti. A izbira je zelo individualna ter odvisna od splošnih zanimanj in osebnostnih lastnosti vsakega posameznika. V pestrem naboru športnih vadb, ki so danes na trgu, boste zagotovo našli tisto, ki vam je pisana na kožo. Pomembno je, da se je veselite in v njej uživate,saj bo samo tako lahko postala del vaše vsakodnevne zdrave rutine. Za vso potrebno opremo ter športna oblačila in obutev pa poskrbi Bolha!
Se že ukvarjate s športom in vas zanima kako pravilno izbrati športno obutev?