Šport in rekreacija

23. 09. 2022

Pet najbolj priljubljenih športov

Petra M. K.
3 minute

Šport in rekreacija spodbujata ustvarjalnost, tekmovalnost in nas navdihujeta na vseh področjih vsakdanjega življenja. Redna telesna aktivnost je nekaj najboljšega, kar lahko naredite za svoje telo in zdravje. Ne glede na to, katero športno vadbo si boste izbrali, je pomembno, da jo izvajate vsaj dvakrat tedensko. Z aktivacijo mišic celotnega telesa in dvigom srčne frekvence boste izboljšali splošno počutje in ostali vitalni. Športna oprema pa naj bo kakovostna in udobna, da se boste med aktivnostjo kar se da dobro počutili.

Veliki športni kolaž - kolesarjenje, nogomet, košarka in vsi ostali športi.

1. Kolesarjenje

Kolesarjenje postaja vse bolj priljubljen način rekreacije za vse generacije. Je odličen šport, ki spodbuja vztrajnost, krepi stegenske mišice in dobro vpliva na srčno-žilni sistem. Pogoji za izvajanje te športne aktivnosti so zaradi raznolike pokrajine naše zelene dežele več kot odlični. Med premagovanjem hribov in dolin bodo vaše misli 'odjadrale' v prijetno meditacijo, občutek svobode in čudoviti razgledi pa vas bodo vedno znova spomnili, zakaj radi sedete na kolo.

Nasmejana ženska z električnim kolesom, na katerem je košara s psom.

Vedno več ljudi za vožnjo do delovnega mesta, sobotni obisk tržnice in druge opravke po mestu uporablja mestno kolo. Tisti, ki si želijo hitrejše možnosti, ga raje zamenjajo za električno kolo. Vožnja s kolesom je okolju prijazna, z njo pa boste prihranili veliko časa in denarja.

Električna kolesa na spletni strani bolha.com!

2. Plavanje

Zdi se, kot da dnevne skrbi v bazenu izginejo. Ko enkrat zaplavate in glavo potopite pod vodo, vaše telo preplavi neprecenljiv občutek lahkotnosti. Počutite se bolj sproščeni in manj pod stresom.

Plavalec pod vodo se odriva od roba bazena.

Redno plavanje bo izboljšalo vaše duševno zdravje, saj sprošča 'hormon sreče', ki dokazano zmanjšuje anksioznost in depresijo. To pa še ni vse! Z rednimi treningi plavanja boste izboljšali mišični tonus in vzdržljivost telesa, povečali pljučno zmogljivost, zbistrili um ter zmanjšali tveganje za različne kronične bolezni: bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen tipa 2 in možgansko kap.

3. Tek

Se še spomnite Cooperjevega testa, kjer je bilo pri uri športne vzgoje treba preteči 2400 metrov? Nekaj, kar rekreativni tekači pretečejo za šalo, je takrat večini učencev predstavljalo najdaljšo uro telovadbe.

Misel o polurnem teku brez postanka je za marsikoga zastrašujoča. Zato je pomembno, da začnete postopoma – s tremi minutami pogovornega teka, ki ga prekinete z minuto hoje. Počasi boste začutili, da pridobivate moč in zmorete vedno več. Z rednim tekom boste izboljšali kondicijo, imunski sistem in mišično maso.

Tekači v skupini tečejo po mestnih ulicah.

Motivacija je ključ do uspeha! Če vam je primanjkuje, se lahko pridružite tekaški skupini. Tek pod vodstvom usposobljenega strokovnjaka je zagotovo učinkovitejši. Ko enkrat začutite lahkotnost in moč, da zmorete, postane tek del vašega vsakdanjika. Tako vas 'skok' v tekaške superge navdaja z veseljem.

4. Smučanje

Alpsko smučanje še vedno velja za slovenski nacionalni šport. Čakanje na zimo in prve snežinke nadobudnim rekreativnim smučarjem predstavlja pravo veselje. S smučanjem po zasneženih strminah boste temeljito razmigali telo ter ob tem okrepili kosti, sklepe in stegenske mišice.

Ženska sedi v savni in skozi okno opazuje zasnežene gore.

Zato je pomembno, da poskrbite tudi za regeneracijo mišic. Če zimske počitnice preživljate s prijatelji v gorski koči, je odgovor na dlani. Smučarski dan je naravnost popoln, če ga imate možnost zaključiti z obiskom zunanje savne ali jakuzzija. Tako boste mišice sprostili in jih pripravili na nov športni dan.

Po savni pa si s prijatelji privoščite kozarec hladnega piva in odigrajte igro biljarda ali namiznega tenisa.

5. Fitnes

Če bi radi okrepili določeno skupino mišic ali pa samo povečali mišično maso, je fitnes odlična izbira. V tedensko športno rutino je poleg aerobne vadbe (tek, plavanje, kolesarjenje …) primerno vključiti tudi vaje za moč in gibljivost telesa. Med dvajsetim in osemdesetim letom človek namreč izgubi kar dvajset odstotkov mišične mase, kar pomeni, da za ohranitev potrebujete dobro strukturiran trening.

Moški in ženska izvajata fitnes vajo z žogami.

Danes ima vsak fitnes svoje vaditelje, ki vam bodo na podlagi želja in telesne pripravljenosti pripravili kombinacijo zanimivih vaj. Te boste lahko izvajali na tekalnih stezah, trenažerjih, steperjih z utežmi in na drugi fitnes opremi. Poleg tega je pomembno, da vaje izvajate pravilno, saj tako ne bo neželenih poškodb.

Zagotovo imate neko športno aktivnost, ob kateri se po delovnem dnevu sprostite. Tudi če ni ena od zgoraj naštetih, je najbolj pomembno, da v njej uživate. Na spletni strani bolha.com vas čaka več kot 41.000 aktivnih oglasov za različno novo in rabljeno športno opremo in obutev. Pokukajte in najdite nekaj zase!