Šport in rekreacija

24. 02. 2023

Prednosti sobnega kolesa

Petra M. K.
4 minute

Čeprav se narava počasi prebuja, nas do prave zunanje kolesarske sezone loči še nekaj časa. Sobna kolesa so lahko odlična rešitev za tiste, ki radi kolesarite, a vas mrzel zimski zrak odvrne, da bi iz garaže privlekli svojo specialko, kot tudi za tiste, ki potrebujete priročno vadbo doma.

Sobno kolesarjenje velja za odlično kardio vadbo, ki jo lahko izvajate v udobju svojega doma. Namenjena je vsem, ki želite razmigati telo ali se morda pripraviti na prihajajočo kolesarsko sezono na prostem.

Katere so torej prednosti sobnega kolesa, pozitivni učinki na naše telo in katero sobno kolo sploh izbrati?

Sobno kolo je odlična vadba, ki jo izvajate doma.

Sobno kolo in pozitivni učinki na telo

Kot smo že večkrat zapisali, je kolesarjenje eden najpriljubljenejših športov. Tako jih večina Slovencev komaj čaka na toplejše vreme. Poleg pozitivnih učinkov na telo in sklepe je učinek resnično meditativen. Pa naj bo to kolesarjenje na prostem ali v domači dnevni sobi.

Prednosti sobnega kolesa

Sobna kolesa so bila ustvarjena, da ljubiteljem kolesarjenja tudi v slabem vremenu omogočijo trening. So odlična izbira za popestritev domače fitnes opreme, ki omogoča več časa za trening in manj možnosti za poškodbe, ki se lahko zgodijo na prostem. Če doma nimate veliko prostora, je najbolje, da si omislite zložljivo sobno kolo.

Vsi, ki nestrpno čakate pomlad in novo kolesarsko sezono ter morda razmišljate o nakupu novega kolesa, preberite: Kaj potrebujete za uspešno kolesarjenje?

Pozitivni učinki na telo:

Krepi kardiovaskularni sistem: vadba na sobnem kolesu bo pomagala do boljšega počutja in zdravja. Poleg tega boste zmanjšali tveganje za bolezni srca in ožilja: srčni napadi, kapi in visok krvni tlak.

Krepi srce in pljuča: to pomeni, da pomaga izboljšati srčno-žilno kondicijo, saj poveča srčni utrip in količino krvi, ki jo srce lahko črpa. Z rednim kolesarjenjem boste izboljšali pljučno zmogljivost in dihalno funkcijo.

Krepi mišično maso: okrepili boste predvsem mišice nog, stegen in zadnjice, saj med vadbo te mišice aktivno delujejo. Da pa ob treningu ne boste zanemarjali zgornjega dela telesa, lahko uporabljate ročaje, ki vam bodo pomagali pri krepitvi rok in ramenskega obroča.

Izboljša razpoloženje: sobno kolesarjenje pomaga pri odpravljanju stresa, tesnobe in pripomore k izboljšanju splošnega počutja.

Poveča vzdržljivost: z redno vadbo na sobnem kolesu boste povečali telesno vzdržljivost, kar lahko izboljša kakovost življenja in omogoča aktivnejše življenje.

Skupinska vadba na spinner sobnih kolesih je zelo zabavna.

Katero sobno kolo kupiti?

Pred samim nakupom sobnega kolesa si je treba odgovoriti na nekaj preprostih vprašanj:

– Koliko prostora imate doma?
– Kakšno vadbo si želite?
– Vas morda zanima rehabilitacija po poškodbi ali bolezni ali zgolj kondicijska vadba?
– Koliko ste pripravljeni investirati?

Ker so nova sobna kolesa načeloma precej draga, lahko kupimo tudi rabljenega in tako prihranimo! Pestra izbira enih in drugih sobnih koles vas čaka na bolha.com. Poiščite svojega!

Izbira sobnih koles na trgu je velika. Ko si boste odgovorili na našteta vprašanja, bo nakup vsekakor lažji. Poglejmo nekaj tipov sobnih koles.

Spinner sobno kolo

Je najbolj podobno zunanjemu kolesarjenju, saj omogoča isto držo telesa kot cestno kolo. V žargonu ga pogosto imenujemo dirkalno sobno kolo. Z rednim treningom boste izboljšali:

• telesno kondicijo,
• povečali mišično maso: zadnjica, stegenske mišice in hrbet,
• izboljšali srčno-žilni sistem,
• z usmerjenim treningom porabili večje količine kalorij in posledično lažje izgubili odvečno težo.

Spinner sobno kolo.

Za koga je najbolj primerno?

Spinner sobno kolo ima posebno oblikovan sedež, krmilo, pedalni sistem in običajno nima zaslona. Višino in težavnost brez težav prilagajate glede na svojo velikost in telesno pripravljenost. Primeren je za začetnike, rekreativce, vrhunske športnike in starostnike, ki želijo za svoje telo narediti nekaj dobrega, hkrati pa od sobnega kolesa pričakujejo nekaj več.

Vas morda mika kolesarski trenažer?

Sobno kolesarjenje je od nekdaj veljalo za zelo dolgočasno, saj v udobju svoje dnevne sobe stremiš v steno in vrtiš pedale. Kolesarski trenažerji so z možnostjo interaktivnih aplikacij to miselnost spremenili, zaradi česar je notranja vadba postala zabavna in vse bolj priljubljena.

Kaj sploh je trenažer? To je pravzaprav dodatek, ki ga kombiniramo s svojim kolesom. Je kot nekakšen podstavek, v katerega preprosto vstavimo svoje kolo. Kolesarski trenažer posnema vožnjo v naravi: klance, spuste, upor in nihanje.

Kolesarski trenažer.

Za koga je najbolj primeren?

Odlična izbira za profesionalne kolesarje, ki v zimskih mesecih težje trenirajo na prostem. Seveda so primerni tudi za rekreativne kolesarje, ki si želijo dinamičnega treninga doma.

Ležeče sobno kolo

Ta vrsta sobnega kolesa ima udobnejši sedež, ki je nameščen vodoravno in med vadbo omogoča bolj ergonomično držo. Številni uporabniki ležečih koles menijo, da so ležeča sobna kolesa precej udobnejša kot običajna pokončna sobna kolesa. To se jim še posebej zdi, ko opravljajo daljši trening.

Za koga je najbolj primerno?

Primerno je za rekreativce in njihovo domačo uporabo. Uporablja pa se tudi za rehabilitacijske namene in za osebe, ki se spoprijemajo s težavami pri sedenju na običajnih sobnih kolesih.

Mini sobno kolo

Mini sobno kolo je namenjeno tistim, ki bi radi razmigali noge, a nimajo veliko prostora v domači dnevni sobi, ali pa okrevajo po operaciji in potrebujejo rehabilitacijsko kolo. Prednosti mini sobnega kolesa so, da so praktična in majhna ter ne zavzamejo veliko prostora.

Poleg tega jih lahko uporabljate kjerkoli: na postelji, kavču ali za kuhinjsko mizo. Lahko ga odnesete tudi na dopust.

Za koga je najbolj primerno?

Nad njim se navdušujejo predvsem starejši ljudje, ki bi radi ohranili močne noge, roke in prožna kolena. Z vajami na mini sobnem kolesu lahko izboljšamo prekrvavitev celotnega telesa.

 

Sobno kolo je vsekakor dobra naložba, saj vas bo prisililo, da se boste tudi v mrzlih zimskih dneh rekreirali. Na ta način boste ohranjali kondicijo in pripomogli k boljšemu zdravju.

Pestra ponudba različnih tipov sobnih koles vas čaka tudi na bolha.com, kjer boste zagotovo našli nekaj zase in ob nakupu morda še prihranili!