Šport in rekreacija

05. 12. 2022

Zima in njene radosti

Petra M. K.
3 minute

Ali nam bo zima letos namenila sneg, je težko ugibati. Čeprav v mestih pomislimo na razmočene ceste in plundro, je treba priznati, da je pogled na snežno belo odejo, ki se razgrne nad polji in dolinami, nekaj posebnega. To vedo predvsem otroci, ki se prvih snežink iskreno razveselijo.

Da boste na prvo pošiljko snega kar se da dobro pripravljeni, vas spomnimo, katere zimske aktivnosti lahko izvajate in kakšno športno opremo potrebujete, da vam bo na snegu prijetno in toplo.

Sankanje

Vesela družina na sankanju.

Oh, tista spokojna tišina, ki nastane, ko snežinke nežno padajo na tla, otroci pa skozi okno neučakano opazujejo, kdaj bo snežna odeja dovolj debela, da v kleti poiščejo sanke in odhitijo na najbližji hribček. Sankanje je zabavno in povezuje ljudi vseh starosti. Ni lepše kot brezskrbno drsenje na saneh, bobu ali lopatkah za sankanje.

Drsanje

Par drsa na zaledenelem jezeru.

Mogoče najprej ni najbolj enostavno, a za vse, ki so preizkusili rolanje, je drsanje mala malica. Kar potrebujete, so klasične drsalke in topla zimska oblačila. Ko zunanja temperatura pade pod ledišče in zaledenijo tudi manjša jezera, je drsanje nekaj posebnega. Obisk umetnega drsališča sredi mesta in vroča čokolada kar kličeta po romantičnem zmenku v dvoje.

Snežaki, igluji in snežni gradovi

Otroci se kepajo in delajo sneženega moža.

Otroci vam bodo naravnost hvaležni, če boste z njimi zgradili iglu, snežni grad in snežaka. Zelo prijetne zimske radosti, kjer pustite domišljiji prosto pot.

Ne pozabite na:

toplo zimsko obutev,
otroški kombinezon,
• rokavice, kapo in šal.

Ko vam bo hladno, lahko priredite tekmovanje v kepanju, ki bo poskrbelo, da vam bo znova toplo.

Smučanje in tek na smučeh

Med najbolj priljubljenimi zimskimi športi na snegu je med Slovenci zagotovo smučanje. Vsako leto pa vse bolj navdušuje tudi tek na smučeh. Slovenija je s svojimi naravnimi danostmi odlična izbira za izvajanje teh čudovitih zimskih športov.

Najbolj priljubljena družinska smučišča so Cerkno, Kope, Pohorje, Vogel, Kanin, Kranjska Gora in Soriška planina.

Urejene proge za tek na smučeh boste našli v večini slovenskih krajev, a najbolj priljubljene so zagotovo Pokljuka, Bohinj, Kranjska Gora, Pohorje, Logarska dolina, Jezersko in Velika planina.

Nasmejana družina na smučanju.

 

Na spletni strani bolha.com vas čaka pestra izbira moških, ženskih in otroških smučarskih čevljev. Poleg tega najdete tudi:

smučarska očala,
smučarske čelade,
smučarske palice.

Snowboardanje

Ženska skače s snowboardom.

Deskanje na snegu ali snowboarding je način življenja. Večina ljubiteljev ta lepi zimski šport poleti zamenja za surfanje. To je kombinacija smučanja, deskanja in rolkanja, ki razgiba telo in med spustom po zasneženih strminah postreže z lepimi razgledi.

Pri deskanju na snegu ravnotežje lovite s celim telesom, saj nimate palic, s katerimi si pomagate pri smučanju. Oprema so pravzaprav deska in snowboard čevlji, ki se razlikujejo glede na vašo višino, težo in slog vožnje.

Sprehod po snegu

Družina na sprehodu po zasneženem gozdu.

Sprehod po zasneženi gozdni poti, ko ti pod nogami 'škripa' sveže zapadli sneg, je res meditativen. Ko se vsak korak izgubi v tišini gozda in oseba pridobi občutek močne vezi z naravo, je nekaj, kar preprosto morate doživeti.

Hoja je najpreprostejši in vedno dostopen način, da ohranjate mobilnost sklepov, krvni obtok in ostajate aktivni. Ob tem ne pozabite, da so kakovostni pohodni čevlji ključni del opreme, da vam bo na sprehodu toplo.

Če pa sodite med navdušene pohodnike, ki ob obilju zapadlega snega iščejo neshojene gorske poti v višjih legah, boste za varen in nedrseč korak potrebovali dereze.

Savnanje

Vroča finska savna.

Prihaja zimski čas, ko se zunanje temperature spustijo pod ničlo in nas zjutraj pogosto zebe do kosti. Poleg tega je pred vrati veseli december, ki poleg veselja prinese stresne službene zabave, zaključke projektov ob koncu poslovnega leta in nakup prazničnih daril.

Obisk savne vas bo ne samo pogrel in iz vas 'odplaknil' ves stres, ki ga doživljate na vsakodnevni ravni, poskrbel bo tudi za sprostitev mišic, pospešil krvni obtok in vam pomagal, da iz telesa izločite odvečne toksine.

Če pozimi radi smučate, je najlepše, če savno in topel jacuzzi obiščete s prijatelji. Za popoln zaključek dneva pa si po savni privoščite kozarec dobrega vina ter odigrajte igro biljarda.

Zdaj ste seznanjeni z zimskimi radostmi, ki vas čakajo v prihodnjih mesecih, če bomo le imeli srečo in nas kmalu obišče pošiljka snega.

Ob tem naj vas spomnimo, da smo na spletni strani bolha.com samo za vas pripravili še vedno aktualno kategorijo Vse za zimo, ki vam bo pomagala, da se boste na zimske radosti kar se da dobro pripravili.