Turizem

20. 06. 2022

Načrtujte svoj sanjski dopust

Petra M. K.
14 minut

Po dolgih dveh letih pandemije novega koronavirusa se turizem po vsem svetu končno spet prebuja. Ljudje so željni potovanj in z navdušenjem načrtujejo res težko pričakovane počitnice.

Ko slišimo besede sanjski dopust, si večina med nami pred oči pričara turkizno morje, ki se bohoti ob dolgi peščeni plaži, obdani s palmami. Za nekatere verjetno res sanjska destinacija, za druge niti ne. Predstava o sanjskem dopustu je odvisna od osebnih značilnosti, ki vplivajo na način preživljanja prostega časa. Naj gre za poležavanje na plaži ali uživanje med gorami, pomembno je, da se načrtovanja dopusta lotimo pravočasno in sistematično.

V nadaljevanju podajamo deset nasvetov, ki jih je dobro upoštevati in vam bodo pomagali pri načrtovanju sanjskega dopusta, in predstavljamo, katere vrste nastanitev ponuja slovenski turizem.

KAZALO:

Kdaj je pravi čas za načrtovanje dopusta in kako se ga lotiti?
Deset nasvetov, kako načrtovati sanjski dopust

1. Destinacija
2. Čas dopusta
3. Dokumenti in finance
4. Nastanitev – mobilna hiška ob morju ali najem apartmaja med gorami?
5. Aktivne počitnice
6. Wellness oddih
7. Turizem in kultura
8. Družina
9. Hišni ljubljenčki
10. Razmere zaradi covida-19

Turizem v Sloveniji: različne vrste turističnih nastanitev

Apartmaji in sobe
Hoteli
Kampiranje
Glamping
Mobilne hiške
Turistične kmetije
Toplice

Del sanjskega dopusta je za mnoge tudi počitek v viseči mreži s pogledom na morje.

Kdaj je pravi čas za načrtovanje dopusta in kako se ga lotiti?

Načrtovanje sanjskega dopusta naj bi bilo polno pričakovanj in veselja, vendar je resničnost navadno drugačna. Usklajevanje prostega časa, različnih želja, nastanitev in financ je vse prej kot prijetno opravilo. Načrtovanje poletnega oddiha sredi zime danes velja za nekaj povsem običajnega. Ne samo da boste s pravočasnim načrtovanjem prihranili živčnost in slabo voljo, izbirali boste med najboljšimi ponudbami in lažje odkljukali svoj seznam želja.

Kaj bi pravzaprav radi počeli na sanjskem dopustu? Predstavljamo deset zlatih nasvetov, ki jih je dobro upoštevati pri načrtovanju sanjskega dopusta.

Deset nasvetov, kako načrtovati sanjski dopust

1. Destinacija

Najprej se morate vprašati, kje želite preživeti svoj sanjski dopust. Kaj je tisto, kar vas najbolj osrečuje? Potrebujete počitek in vas misel na morje, plavanje in poležavanje na plaži z najljubšo knjigo navda z veseljem? Ali spadate med tiste, ki sanjajo o aktivnih počitnicah na svežem zraku in jim srce zaigra med hribi, gorskimi jezeri in pašniki?

Slovenski turizem ponuja nešteto možnosti za preživljanje sanjskih počitnic. Raznolika in pestra pokrajina, ki se razprostira od Jadranskega morja na jugozahodu in vse do Panonske nižine na severovzhodu, vas bo naravnost navdušila. Pri izboru destinacije morate upoštevati tudi to, ali se na dopust odpravljate s partnerjem, sami ali načrtujete družinske počitnice.

Za skrbno načrtovanje sanjskega dopusta potrebujete zemljevid, svinčnik in beležnico.

2. Čas dopusta

Med Slovenci še vedno velja, da glavni dopust večinoma radi preživljamo v poletnih mesecih. Na vrhuncu poletne sezone, približno med julijem in septembrom, lahko zaradi večjega povpraševanja pričakujete tudi višje cene nastanitev. Če bi radi izognili se preveliki gneči, povečanemu prometu na cestah in vročini, je bolje, da dopust načrtujete na začetku poletne sezone, torej junija, ali na koncu septembra.

3. Dokumenti in finance

Vsako potovanje, dopust ali oddih za konec tedna zahteva načrtovanje financ. Koliko denarja boste namenili za dopust, je odvisno od vaših želja, nastanitev in nasploh načina življenja. Da vas po koncu dopusta ne bi preplavila slaba volja in presenetila prevelika luknja v denarnici, je pametno, da za počitnice varčujete čez celo leto.

Poleg denarja je treba preveriti še veljavnost bančnih kartic in osebnih dokumentov. Prav tako ne pozabite na zdravstveno zavarovanje za primer bolezni ali nezgod, ki je danes zaradi epidemioloških razmer še toliko bolj pomembno.

Na vsak dopust morate s seboj vzeti osebne dokumente, bančne kartice, potni list in denar.

4. Namestitev - mobilna hiška ob morju ali najem apartmaja med gorami?

Kje se počutite najbolj udobno? Če se radi razvajate in na dopustu ne želite kuhati, boste izbrali hotel. Če ste radi obdani z ljudmi in vam je blizu »robinzonski« način dopustovanja, boste izbrali kampiranje. Najem prikolice v kampu med slovenskimi turisti še vedno velja za najbolj priljubljen način preživljanja poletnih počitnic. Prav tako vas ne bo razočarala mobilna hiška ob morju, ki vas bo razvajala s čudovitimi sončnimi zahodi.

Ponudba za mobilne hiške in apartmaje na obali in v gorskem svetu je zelo pestra in še vedno najbolj priljubljena med tistimi, ki imate na dopustu radi mir in svoj prostor.

5. Aktivne počitnice

Aktivne počitnice si z malo domišljije lahko ustvarite povsod. Počitnikovanje ob morju lahko popestrite z različnimi aktivnostmi, med katere vsekakor spada najem čolna, s katerim lahko raziščete bližnje in daljne skrite otočke.

Gibanje na svežem zraku kar kliče po dogodivščinah. Za vse, ki se odločate za preživljanje počitnic v alpskem svetu, so kolesarjenje, pohodništvo in obisk adrenalinskega parka skorajda obvezni.

Kolesarjenje ob obali je lahko prav prijeten način preživljanja aktivnih počitnic ob morju.

Oglejte si oglase za športne rekvizite in pripomočke na bolha.com!

6. Wellness oddih

Krajši ali daljši wellness oddih postaja vse bolj priljubljena izbira za dopust. Če si sanjski dopust predstavljate kot počitek in odklop od vsakodnevnega stresa, je wellness odlična izbira. Za boljše počutje in svežo energijo bodo poskrbeli skrbno izbrani meniji zdrave hrane, meditacija, joga, sprehodi v naravi in čas za branje knjig.

Ponudba wellness storitev v Sloveniji je zelo pestra in jo najdete povsod – na slovenski Obali (Portorož, Piran, Strunjan), v gorah, na turističnih kmetijah in v naravi(Gorenjska, Štajerska, Logarska dolina).

Pogled na žensko, ki sedi ob jezeru in se sprošča z meditacijo.

Oglejte si oglase za toplice na kuponi.bolha.com!

7. Turizem in kultura

Če dopust preživljate ob morju ali v gorskem svetu, je oddaljenost od glavnih mestnih središč in zanimivih vasic zanemarljiva. Bogastvo slovenske kulturne dediščine lahko zlahka vključite v dopustter podrobneje spoznate umetnost, kulturne festivale, prireditve, kulinariko in življenjski slog lokalnih prebivalcev. Da boste spomine lahko zabeležili, ne pozabite na fotoaparat!

Pogled na Robbov vodnjak, ki stoji sredi stare Ljubljane, navdušuje mimoidoče turiste.

8. Družina

Se z dopusta pogosto vrnete utrujeni? Načrtovanje družinskih počitnic je vse prej kot preprosto. Mirno prebiranje knjig, poležavanje na plaži in dolgo jutranje spanje so želje vsakega starša, ki se odpravlja na dopust. Za otroke nič kaj sanjsko! Žal ne moremo spregledati, da otroci potrebujejo veliko gibanja. Zato ne pozabite na napihljive blazine, sup, žoge in druge pripomočke za otroške dejavnosti, ki jih bodo zamotile. Otroci vam bodo neskončno hvaležni, vi pa boste lahko v miru spili kavo in prebrali nekaj strani svoje najljubše knjige.

Pogled na razigrane otroke, ki prosti čas ob morju preživljajo ob igranju odbojke na mivki.

Oglejte si oglase za vodne športe na bolha.com!

9. Hišni ljubljenčki

Je dopust s psom v Sloveniji sploh mogoč? Najprej lahko pri izbrani nastanitvi preverite, ali so hišni ljubljenčki sploh dobrodošli. Če niso, razmislite, kdo bi vam lahko priskočil na pomoč in v času vašega dopusta poskrbel za vašega ljubljenčka. Ena od možnosti je tudi hotel za male živali.

 Lastniki hišnih ljubljenčkov v svoj potovalni kovček spakirajo tudi pasjo hrano in opremo.

Oglejte si oglase za živalim prijazne nastanitve na kuponi.bolha.com!

10. Razmere zaradi covida-19

V Sloveniji in drugod po svetu zaradi epidemije covida-19 veljajo varnostne omejitve in pravila, ki jih je treba upoštevati. Ti so v turistično-gostinski dejavnosti, pri obiskovanju javnih prostorov, javnem prevozu in drugih dejavnostih, pri katerih se lahko zadržuje večje število ljudi, še toliko bolj pomembni.

Brez evropskega digitalnega covidnega potrdila skoraj ne morete več nikamor. Zato je pomembno, da pred odhodom na dopust uredite vse potrebne dokumente in dokazila, ki jih boste potrebovali.

Digitalno covidno potrdilo na mobilnem telefonu vam bo na dopustu prišlo zelo prav.

Turizem v Sloveniji: različne vrste turističnih nastanitev

Epidemija covida-19 je močno vplivala na turizem po celem svetu. Zaradi strogih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa in odpovedi letov se je večina Slovencev zadnji dve leti odpovedala večjim potovanjem in se raje odločila za preživljanje počitnic doma.

Pa si sanjski dopust lahko pričarate tudi v Sloveniji? Odgovor je seveda DA! Slovenija z vsemi naravnimi danostmi ponuja nešteto možnosti za preživljanje letnega dopusta. Slovenski turizem cveti in vsako leto privablja na tisoče turistov iz celega sveta.

Ponudba turističnih nastanitev v Sloveniji je zelo pestra. Na izbiro imate luksuzne hotele, glamping, turistične kmetije, kampiranje, apartmaje in mobilne hiške. Katera vrsta nastanitve vam najbolj ustreza in predstavlja popoln oddih, je seveda izbira vsakega posameznika.

Nasmejano dekle s klobukom in rdečim nahrbtnikom stoji na razgledni točki pri cerkvi sv. Jurija nad Piranom.

Oglejmo si, med katerimi vrstami nastanitev lahko izbirate:

• Apartmaji in sobe

Apartmaji in sobe veljajo za priljubljeno turistično nastanitev, ki je po navadi cenejša od hotela. Pestro ponudbo boste našli prav v vsakem kotičku naše zelene Slovenije. Za najem apartmaja se običajno odločajo tisti, ki imajo radi udobno nastanitev z velikimi sobami, ki spominjajo na dom,hkrati pa si želijo malo več razkošja in miru, ki ga v kampu ne najdejo.

Dobri apartmaji imajo kopalnico, polno opremljeno kuhinjo, opremljene sobe in ležišča, teraso ali balkon, televizijo in internetno povezavo. Pri najemu sobe pa se boste morali zadovoljiti z osnovno opremo, torej ležiščem ter skupno rabo kuhinje in kopalnice.

Apartmaje na slovenski Obali boste našli v Izoli, Piranu, Portorožu, Luciji, Ankaranu itn. Če spadate med tiste, ki si morski oddih predstavljajo nekaj korakov od morja, so apartmaji ob morju z lastno plažo daleč najboljša izbira.
Apartmaje na Gorenjskem najdete v večjih turističnih mestih, kot so Bled, Bohinj in priljubljena Kranjska Gora.

Zajtrk v apartmaju s pogledom na morje je nekaj, kar si na dopustu morate privoščiti.

Oglejte si oglase za apartmaje in sobe na bolha.com!

 • Za koga so primerni apartmaji in sobe?

Apartmaji so odlična izbira za večje skupine ljudi, prijatelje in družine. Za najem sobe pa se večinoma odločajo mladi popotniki in pari, ki želijo prihraniti kakšen evro in se radi premikajo iz kraja v kraj.

 • Katere aktivnosti ponujajo apartmaji in sobe?

Odvisno, na katerem koncu Slovenije so. Možnosti za sprehode, kolesarjenje, tek in pohodništvo, bližnje zgodovinske poti ter druge naravne in kulturne znamenitosti vam ne uidejo skoraj nikjer.

• Hoteli

Najboljše in najudobnejše nastanitve ponujajo hoteli v vseh večjih in manjših slovenskih mestih ter turističnih središčih. Čeprav preživljanje počitnic v hotelu še vedno velja za luksuz, je treba vedeti, da se tudi turistične ponudbe v hotelih med seboj razlikujejo. Luksuzni ali butični hoteli z izbrano ponudbo in razkošno opremljenimi sobami seveda spadajo med dražje, a to še ne pomeni, da cenejše in prav tako dobre hotelske nastanitve ne obstajajo.

5-zvezdična doživetja na Obali ponujajo: Grand Hotel Bernardin, Kempinski Palace Portorož, Mind Hotel, Slovenija* in drugi.

Luksuzni oddih v objemu Alp si lahko privoščite v Grand Hotelu Toplice na Bledu in Vili Planiki na Jezerskem. Prestolnica pa se lahko pohvali s hotelom Intercontinental Ljubljana in na novo obnovljenim butičnim hotelom Zlata ladjica, v katerem boste v vsaki sobi začutili delček zgodovine.

Ženska s potovalnim kovčkom stoji poleg postlane postelje in zre skozi veliko hotelsko okno.

Oglejte si oglase za ugodne nastanitve v hotelih na kuponi.bolha.com!

 • Za koga so primerni hoteli?

Če imate radi, da je na dopustu za vse poskrbljeno ter da vam ni treba kuhati in pospravljati sobe, je hotel prava izbira. Hoteli so primerni za vse: družine, pare in popotnike. Hotelska ponudba je tako bogata, da se za vsakega najde nekaj.

 • Katere aktivnosti ponujajo hoteli?

V hotelu vam ne bo dolgčas, saj večina ponuja raznorazne aktivnosti skozi celo leto, od fitnesa, joge in vodne aerobike do otroških aktivnosti, ki vam bodo omogočile nekaj dragocenih minut zase. Potem so tukaj še večerni koncerti, diskoteke in druge družabne dejavnosti.

• Kampiranje

Kampiranje zagotavlja prav posebno doživetje, ki vas bo povezalo z naravo in poneslo nazaj h koreninam. Bivanje v naravi ima številne blagodejne učinke in nas spomni, kako prijetno je zajtrkovati med drevesi na travi, dihati svež zrak in zaspati pod milim nebom.

Kampiranje med Slovenci še vedno velja za enega najbolj priljubljenih načinov preživljanja počitnic. In če je pred leti veljalo za eno cenejših turističnih nastanitev, danes ni več tako. Cene v kampih so včasih primerljive s cenami za najem apartmajev in sob. Lahko bi rekli, da tudi kampiranje postaja neke vrste luksuz, saj si danes vedno več ljudi želi oddiha v objemu narave.

Kampe najdete povsod: na podeželju, na obrobju mest, ob jezerih in rekah, v gorah in ob morju. Na parcelah za prenočevanje lahko parkirate svoj avtodom, postavite šotor ali prikolico. Vse več kampov ponuja tudi druge nastanitve, kot so mobilne hiške in glamping. Za najem prikolice v kampu pa se odločajo tisti, ki nimajo svoje, a jih bivanje v njej navdaja z resničnim veseljem.

Par sedi pred prikolico in uživa v romantičnem večeru ob pivu.

 • Za koga je primerno kampiranje?

Primerno za vse, ki ste radi v stiku z naravo. Kampiranje je v veliko veselje prav najmlajšim, saj si zaradi večjega števila otrok na enem mestu zlahka najdejo družbo.

Poleg naštetega vam mora biti blizu: uporaba skupnih sanitarnih prostorov, tušev, prenašanje in pranje posode, malček dlje kot nekaj korakov, občasen hrup in veliko smeha.

 • Katere aktivnosti ponuja kampiranje?

V kampu vam nikoli ne bo dolgčas. Otroci se bodo navduševali nad otroškimi delavnicami in mini diskoteko, za starejše pa bodo poskrbeli jutranja joga, vodna telovadba, aerobika, večerni koncerti in druge zanimive aktivnosti.

• Glamping

Zadnjih nekaj let veliko poslušamo o glampingu, ki je nekakšna mešanica kampiranja in luksuznega bivanja. Glamping je kampiranje v posebnih arhitekturno dodelanih hišicah, ki spominjajo na lesene šotore, v katerih se skrivata dodelano pohištvo in mehka postelja. Na zasebni terasi, na kateri vam pogosto postrežejo z zajtrkom, vas lahko razveseljuje tudi jacuzzi ali manjši bazen.

V Sloveniji imamo bogato ponudbo glamping bivališč, saj lahko spite v gozdu, med krošnjami in na travnikih s pogledom na gore. Gre za posebno izkušnjo, ki sicer šteje za luksuz, vendar je po svoje zelo prvinska. Glamping Slovenija ponuja nešteto pravljičnih kotičkov, ki kar kličejo po tovrstnih nastanitvah.

Vas zanima kaj več o luksuznem kampiranju? Odgovore najdete v članku: Zakaj je glamping tako priljubljen?

Košček razkošja sredi narave boste tako okusili v glampingih Garden Village na Bledu, Chateau Ramšak v Mariboru, Herbal Glamping v Ljubnem, Theodosius Forest Village v Vipavi in še kje.

Chocholate village v Mariboru je priljubljena luksuzna glamping nastanitev v osrčju narave.

 • Za koga je primeren glamping?

Naj vas beseda luksuz ne zavede. Glamping je primeren za vse, tudi za družine, saj je cenovni razpon paketov dovolj širok, da se za vsak okus nekaj najde. V njem bodo uživali tisti, ki imajo radi kampiranje, a ne marajo spanja v šotoru, jih gneča v kampih spravlja v slabo voljo in iščejo mir. Poleg tega pogrešajo zasebnost in udobje sodobnega sveta: bazen, klima in internet.

 • Katere aktivnosti ponuja glamping?

Možnosti za aktivnosti so neskončne in odvisne od kraja glampinga. Pogosto vključujejo okušanje lokalne hrane in vin, wellness s savno, najem koles, pohodništvo, otroško igrišče, trampolin, odprto ognjišče, namizni tenis, odbojko na mivki, najem čolna in še bi lahko naštevali.

• Mobilne hiške

Mobilne hiške postajajo vse bolj priljubljena izbira za preživljanje družinskega dopusta in rastejo kot »gobe po dežju« v prav vseh kampih v Sloveniji in na Hrvaškem. Najem mobilne hiške vam podobno kot glamping ponuja več udobja ter polno opremljeno kuhinjo in kopalnico. Vse mobilne hiške so klimatizirane ter ponujajo brezplačen dostop do interneta in polno opremljeno teraso, na kateri boste uživali ob večerih.

Cene so odvisne od velikosti mobilne hiške, časa turistične sezone in lokacije. Za najem mobilne hiške ob obali boste plačali več, a boste nagrajeni z bližino morja in čudovitimi sončnimi zahodi.

Mobilne hiške na slovenski Obali boste našli v kampu Adria Ankaran Hotel Resort in v kampu Lucija v Portorožu. Če radi spite nad vodo, vam bodo všeč tudi luksuzne plavajoče mobilne hiške Bonaca v neposredni bližini.

Med pohodniki pa so zelo priljubljene tudi mobilne hiške River Camping Bled in tiste, ki jih lahko najamete v Kampu Špik – Gozd Martuljek.

Mobilne hiške ob morju so priljubljena izbira turistične nastanitve.

Oglejte si oglase za mobilne hiške na bolha.com!

 • Za koga so primerne mobilne hiške?

Primerne so za vse, ki imajo radi mir, zasebnost, več udobja in sodobno opremljene prostore.

 • Katere aktivnosti ponujajo mobilne hiške?

Večina mobilnih hišk je v kampih, zato je ponudba aktivnosti enaka kot tam. Sem spadajo aerobika, joga, vodna telovadba, namizni tenis, odbojka, otroške aktivnosti in delavnice, večerni koncerti in še več.

• Turistične kmetije

Za vse ljubitelje podeželja, odlične hrane in neokrnjene narave je obisk turistične kmetije pravi užitek. Sprehodi med sadovnjaki in vinogradi, sveža zelenjava z domačega vrta in druge domače dobrote so samo delček tega, kar ponuja nastanitev na kmetiji. Bivanje v starih in lepo opremljenih sobah ali hiškah v neposredni bližini kmetije zagotavlja vse udobje, ki ga potrebujete. Sobe so običajno opremljene z doma izdelanim lesenim pohištvom in dajejo poseben občutek domačnosti.

Obisk turistične kmetije je med drugim tudi poučen, saj boste izvedeli, kako so živeli naši predniki, in spoznali stare ljudske običaje, ki so na podeželju še kako živi.

Turistične kmetije boste našli po celi Sloveniji: Turistična kmetija Marjanca v bližini Rogaške Slatine, Turistična Kmetija Breg v Goriških brdih, Ekološka turistična Kmetija Tončevi nad Vipavsko dolino in mnoge druge.

Zajtrk na turistični kmetiji je nekaj posebnega in običajno vključuje domača jajca, sveže pečen kruh in mleko.

 • Za koga so primerne turistične kmetije?

Za vse, ki jih zanimajo podeželje, lokalna skupnost, stari običaji in neokrnjena narava,hkrati pa radi uživajo v domači, lokalno pridelani hrani in drugih dobrotah.

 • Katere aktivnosti ponujajo turistične kmetije?

Na voljo so obisk naravnih in kulturnih znamenitosti v okolici kmetij, peka domačega kruha, hranjenje domačih živali, ogled starih običajev, okušanje domačih specialitet in vin, najem kolesa, sprehodi, wellness s savno in druge športne aktivnosti.

• Toplice

Narava je Slovenijo poleg zelenih površin in gozdov obdarila tudi z zdravilno termalno vodo, ki blagodejno vpliva na naše zdravje in telo.

Če je včasih veljalo, da so toplice namenjene upokojencem, je danes povsem drugače. Slovenska naravna zdravilišča so zasnovana tako, da s svojo bogato ponudbo poskrbijo prav za vse okuse: pare, družine in starejše. Obiščete jih lahko v vseh letnih časih in ob vsakem vremenu.

Termalna zdravilišča ležijo na različnih koncih Slovenije in ponujajo različne vrste nastanitev, kot so kampi, hotelske sobe, apartmaji, mobilne hiške in apartmajske vasi. Med zelo priljubljene štejemo Terme Bohinj, ki najmlajše navdušujejo z vodnim parkom, Terme Zreče, Terme Snovik, Terme Dobrna, Thermana Laško in mnoge druge.

Moški in ženska uživata v wellness programu, ki ga lahko koristite pri obisku toplic.

Oglejte si oglase za toplice na kuponi.bolha.com!

 • Za koga so primerne toplice?

Toplice so primerne za vse starostne skupine. So odlična izbira za oddih v dvoje ob koncu tedna, počitnice z družino ali rehabilitacijo po športnih poškodbah in operacijah.

 • Katere aktivnosti ponujajo toplice?

Na voljo so plavanje v termalnih bazenih, vodni park s tobogani za najmlajše, masaže, wellness tretmaji, zeliščne savne, animacije, likovne delavnice in druge zanimive dejavnosti. V bližini termalnega kompleksa pa lahko izbirate med sprehodi, kolesarjenjem, pohodništvom in drugimi športnimi aktivnostmi.

Slovenija vas s svojo bogato turistično ponudbo res ne bo razočarala. Še več, je odlična izbira za preživljanje sanjskega dopusta za vso družino. Neskončne možnosti bivanja v neokrnjeni naravi, športne aktivnosti in različni wellness programi bodo poskrbeli, da se boste domov vrnili spočiti in polni energije. Vaš naslednji sanjski dopust pa lahko poiščete in rezervirate kar na turizem.bolha.com!