Turizem

18. 08. 2022

Zakaj je glamping tako priljubljen?

Petra M. K.
7 minut

Bivanje v luksuznih šotorih, glamuroznih kočah in pravljičnih hišicah na drevesih, ki ga poznamo kot glamping, je danes vse bolj priljubljena oblika dopustovanja. Gre za nekakšno »ljubezensko razmerje« med klasičnim kampiranjem in luksuzom, ki se je razvilo iz vse višjih pričakovanj glede preživljanja počitnic in potovanj.

Nad glamuroznim kampiranjem se navdušujejo malce bolj zahtevni gostje, tisti, ki dopuste radi preživljajo v objemu narave, a se ob tem ne želijo odpovedati udobju domačega doma.

V nadaljevanju bomo pogledali:

Kaj sploh je glamping in zakaj je tako priljubljen?
10 razlik med kampiranjem in glamping nastanitvijo
Za koga je glamping primeren in kako se nanj pripravimo?
Glamping v Sloveniji in na Hrvaškem

Pogled na razkošen glamping šotor, poln ambientalnih luči, pisanih preprog in blazin.

Kaj sploh je glamping in zakaj je vse bolj priljubljen?

»GLAM«orous + camp»PING« = GLAMPING

Glamping je kombinacija besed, »glamurozno« in »kampiranje« in opisuje stil kampiranja, ki vključuje luksuz in udobje domačega doma. Glamping je postal še posebej priljubljen pri turistih 21. stoletja, ki svoj mir iščejo v objemu narave, a si oddiha ne predstavljajo brez luksuza, ki ga nudijo hotelske nastanitve. Sem sodijo udobna postelja, kopalnica, omare in dobra hrana, za katere so pripravljeni tudi plačati.

Beseda glamping se je prvič pojavila v Združenem kraljestvu leta 2005 in je bila leta 2016 dodana v angleški slovar Oxford. Beseda je sicer nova, koncept bivanja v luksuznih šotorih pa ne. Ta sega daleč nazaj v preteklost, natančneje v 16. stoletje, ko je škotski grof Atholl za kralja Jamesa V. in njegovo mater pripravil razkošno doživetje v visokogorju, kjer ju je gostil v luksuznih šotorih in jih napolnil z vsemi živili svoje domače palače. (vir: Wikipedia)

Glamping šotor z mehko posteljo in preprogo nudi udobje v objemu narave.

Zakaj je glamping vse bolj priljubljen?

Mislili bi si, da so razlogi za iskanje luksuza v naravi zgolj neke vrste razvajenost sodobnega človeka, ki si življenja v naravi ne predstavlja več brez domačega udobja in vseh »kapric,« ki sodijo zraven. In če smo pošteni, na nek način tudi je. A odgovor se skriva še nekje globlje.

Navkljub iskanju udobja pod milim nebom je eden izmed glavnih razlogov, da glamping postaja vse bolj priljubljen, ta, da gre za okolju prijaznejši način preživljanja počitnic. Če ljudje udobje iščejo v svoji domovini, je ogljični odtis manjši, kot bi bil, če bi potovali z letalom. Z naraščanjem globalnega segrevanja se tako vedno več ljudi odloča za bolj »zelene,« okolju prijaznejše nastanitve.

10 razlik med kampiranjem in glamping nastanitvijo

Ste ljubitelj klasičnega kampiranja v naravi in vam »robinzonski« način preživljanja počitnic predstavlja pravi adrenalin ali se vidite v bolj sofisticirani obliki kampiranja, ki jo ponuja glamping?

Kakšna mora torej biti ponudba, da jo lahko imenujemo glamping, in kako se razlikuje od navadnega kampiranja?

KJE IN KAKO? KAMPIRANJE GLAMPING
1 BIVANJE Postavili boste svoj šotor ali prikolico. Mogoče spali v avtomobilu? Bivali boste v luksuznih hiškah, šotorih ali lesenih hiškah na drevesih.
2 SPANJE Spali boste v šotoru ali prikolici, za vse željne zlitja z naravo pa na tleh pod zvezdnatim nebom. Spali boste v luksuznih in sodobno opremljenih šotorih, na udobnih in mehkih posteljah.
3 KUHANJE Na odprtem ognju, gorilniku ali prenosnem žaru, ki ga prinesete s seboj. V kuhinji, ki je lahko del luksuzne nastanitve in ima vse kuhinjske pripomočke, ali v bližnji restavraciji.
4 UMIVANJE V skupnih sanitarijah, če kampirate v kampu. V funkcionalni kopalnici s tušem in vsemi potrebnimi dodatki.
5 TEMPERATURA V primeru vročine boste šotor ali prikolico odprli in zračili, da se shladi. Ne glede na letni čas boste temperaturo prilagajali s klimo ali z grelcem.
6 VODA V vsakem kampu imate vodne postaje, kjer lahko natočite vodo, poleg tega tudi v prostorih, kjer se pomiva posoda. Večina glamping nastanitev ima svoj vir vode, da se lahko v miru tuširate in kuhate. Voda je pogosto filtrirana in pitna.
7 SHRANJEVANJE Stvari lahko pustite v avtu ali nahrbtniku, ki ga imate v šotoru. Vse stvari zložite v omare, ki jih glamping nastanitev ponuja.
8 JUTRANJA KAVICA Kavico si skuhate na gorilniku in uživate na tleh pred šotorom. Jutranjo kavico vam včasih postrežejo kar na terasi vaše glamping hišice.
9 VEČERJA Kuhanje najpogosteje vključuje gorilnik ali odprti ogenj. Hrano shranjujete v hladilnih torbah ali kupujete sproti. Kuhanje je zelo enostavno, saj večina glampingov ponuja kuhinjo, zunanji žar, pečico in hladilnik, v katerem lahko shranjujete večje količine živil.
10 DRUŽENJE Kadar šotor postavite na jaso, stran od ostalih šotorov v tišino, bodo vaši najljubši sosedje živali. ;) Glamping hišice sicer nudijo veliko zasebnosti, a vas hkrati ne odtrgajo od sosedov in morebitnega druženja.

Glamping razvajanje ob kozarcu vina in narezku je del luksuznih počitnic.

Za koga je glamping primeren in kako se nanj pripravimo?

Čeprav kampiranje mogoče ni za vsakogar, vas bo glamping z vsem svojim udobjem zagotovo navdušil. Pa poglejmo, za koga je najbolj primeren, kako se nanj pripravite in katere so tiste osnovne stvari, ki jih morate vedeti, preden se odločite za takšen tip dopusta.

Za koga je primeren?

Glamping ponudba je tako raznovrstna, da je primerna prav za vsakogar. Za mlade pare, ki si želijo malce romantike in miru. Za vse tiste, ki hrepenijo po avanturističnem življenju v divjini in iščejo mir sredi narave. V njem bodo uživale tudi družine, saj večina glamping resortov ponuja tudi dodatne aktivnosti za otroke.

Par uživa na terasi glamping šotora s čudovitim pogledom na morje.

Izberite primerno lokacijo

Če se za glamping odločate prvič, je dobro, da razmislite, na kakšni lokaciji si želite preživeti počitnice. Kakšna pokrajina vam je najbolj všeč: so to gore, jezera, reke, morje ali bolj eksotične lokacije sredi divjine? Kako daleč je do prvega mesta, lokalnih trgovin in infrastrukture? Če bi počitnice radi preživeli ob slovenski obali, lahko morda raziščete glamping Primorska.

Razkošen pogled na morje – glamping nastanitev tik ob morju je pravi luksuz.

Naredite načrt

Ko ste se enkrat odločili za lokacijo in naredili rezervacijo, je prav, da razmislite in raziščete, katere aktivnosti so možne in kako boste preživljali vsak dan, predvsem če se na dopust odpravljate z otroki.

Naj vas beseda glamping ne zavede, saj gre še vedno za malce udobnejše kampiranje sredi narave, ki pa je vseeno nekoliko oddaljeno od infrastrukture, sploh kadar se odločate za bolj avanturistične možnosti.

Na kaj ne smemo pozabiti? Preden se odpravimo na tak dopust, se moramo pozanimati, kje točno se lokacija nahaja, koliko časa bomo potrebovali do najbližje trgovine, bolnišnice in policijske postaje, če bi potrebovali katero od teh storitev. Poleg tega se moramo za življenje v naravi dobro opremiti. Ne pozabite na svetilke, dodatne baterije, polnilce za telefone in pomembne telefonske številke, ki vam bodo v primeru kakršnikoli vprašanj in težav prišle še kako prav.

Glamping v Sloveniji in na Hrvaškem

Glamping Slovenija – ponuja vse, kar si zaželite, in ga najdete prav v vsakem kotičku Slovenije. Če sodite med popotnike in turiste, ki jih motijo velika turistična naselja, polni hotelski kompleksi in apartmaji, so luksuzne mobilne hiške več kot prava izbira. Oddih v objemu narave, daleč stran od ponorelega sveta, kjer se boste spočili in naužili svežega zraka, hkrati pa ob tem občutili vseeno malce razkošja, danes najdemo na različnih koncih Slovenije in Hrvaške.

Mobilne hiške Slovenija – Chocolate Village by the River, Maribor.

Predstavljamo vam nekaj najbolj priljubljenih glamping nastanitev, ki bi jih morali obiskati vsaj enkrat v življenju.

IME KRAJ LOKACIJA TIP CENA/NOČ
Garden Village Bled Slovenija, Bled. Blizu Blejskega jezera. Hišice na drevesih. Od 240 evrov naprej.
Chocolate Village by the River Slovenija, Maribor. Ob reki Dravi. Mobilne hiške. Od 180 do 280 evrov.
Herbal Glamping Resort Slovenija, Ljubno. V naravi med hribi. Glamping šotori. Od 250 do 350 evrov.
Theodosius Forest Village Slovenija, Vipava. Gozdna vasica. Lesene hiške med drevesi. Od 180 do 260 evrov.
Arena One 99 Glamping Hrvaška, Pulj. Ob morju. Glamping šotori. Od 92 do 234 evrov.
Mobile homes Azzurro Hrvaška, Rovinj. Ob morju. Mobilne hiške. Od 118 do 330 evrov.
Campsite Porton Biondi Mobile Homes Mediteran Hrvaška, Rovinj. Ob morju, zraven znamenite Porton Bondi plaže. Glamping hiške. Od 88 do 205 evrov.
Plitvice Holiday Resort Hrvaška, Grabovac. Blizu narodnega parka Plitvička jezera. Lesene hiške, obkrožene z borovci in kotanjami. Od 74 do 106 evrov.

 

Za vse ljubitelje narave in kampiranja je glamping oddih res nekaj edinstvenega, nekaj, kar enostavno morate doživeti. Je res, da cene niso primerljive s cenami klasičnega kampiranja, a so predvsem na Hrvaškem izven sezone zelo podobne cenam apartmajev. V zgornji tabeli je predstavljenih le nekaj najbolj priljubljenih turističnih glampingov, zaradi česar so tudi dražji.

Glamping ponudba v Sloveniji in na Hrvaškem je zelo pestra in ponuja oddih za vse okuse, ki si ga boste lahko privoščili ne glede na debelino vaše denarnice. Pokukajte na kuponi.bolha.com, kjer vas čaka pestra ponudba različnih turističnih nastanitev.

Za vse tiste, ki že načrtujete poletne počitnice, pa nekaj nasvetov, kako: Načrtujete svoj sanjski dopust.