Turizem

20. 06. 2022

Najlepše slovenske turistične kmetije

Petra M. K.
8 minut

Ali tudi vi razmišljate, da bi počitnice ob morju za spremembo preživeli na turistični kmetiji? In morsko vodo zamenjali za oddih ob vrhunski domači hrani in pijači, ki je pridelana lokalno in jo na krožnik dobite naravnost z vrta. Uživali v aktivnostih v naravi, doživeli pristen stik z domačimi živalmi in kmečkimi opravili, nad katerimi bodo navdušeni predvsem najmlajši družinski člani. In dolge večerne sprehode ob obmorski promenadi zamenjali za druženje pod zvezdnatim nebom, ob ognju v družbi gostoljubnih domačinov? Oh, sliši se pravljično in tudi je.

Pogled na obloženo mizo polno svežega sadja in domačih jedi: grozdja, češenj, sirov, jagod in potice.

V nadaljevanju bomo pogledali, kaj ponujajo najlepše slovenske turistične kmetije, in vam pomagali, da se boste med pestro ponudbo lažje znašli.

Kaj nam ponujajo turistične kmetije?

Oddih v objemu narave, daleč stran od mestnega vrveža, postaja vse bolj priljubljen način preživljanja počitnic. Bogastvo slovenske podeželske idile vas bo naravnost očaralo. Prostor, kjer boste umirili misli in začutili mogočnost narave. Kaj je torej tisto, kar vas bo zagotovo navdušilo?

Lokalno pridelana domača hrana: mesnine in mlečni izdelki, so del vsake turistične kmetije.
 • Okusna domača hrana

Z obiskom turistične kmetije boste uživali v domači in lokalno pridelani hrani: sirih in mesninah, enolončnicah, starodavnih kmečkih jedeh in okusnih sladicah. Vaše brbončice bodo znova okusile polnost okusov sadja in zelenjave, ki je pridelana na domačem vrtu in okoliških poljih. Poleg tega boste lahko uživali v okušanju lokalnih vin in žganih pijač.

Vsi ljubitelji domačega kruha in peciva se boste lahko preizkusili v peki kruha in kuhanju tradicionalnih kmečkih jedi, ki se prenašajo iz roda v rod in nastajajo izpod rok izkušenih kmečkih gospodinj.

Pogled na tradicionalno spalnico, opremljeno z lepim rustikalnim pohištvom.
 • Prenočišča malo drugače

Vsak kmečki turizem poleg odlične hrane ponuja tudi spanje v udobnih apartmajih ali kmečkih sobah, ki so opremljene s tradicionalnim lesenim pohištvom in udobnimi ležišči. Za tiste bolj pogumne, ki si želijo pristne izkušnje kmečkega življenja naših prednikov, pa se pogosto ponuja možnost spanja na seniku pod zvezdami ali v šotoru v bližini kmetije.

Pogled na tri otroke, ki zadovoljno jahajo ponije na kmečkih počitnicah v Alpah.
 • Aktivnosti v objemu narave

Slovensko podeželje ponuja neskončne možnosti rekreacije: kolesarske izlete, sprehode po bližnjih travnikih, gozdovih, peš poteh, ki jih najdete v okolici turistične kmetije. Za vse, ki imate radi daljše pohode in gore, bo obisk turistične kmetije v alpskem svetu več kot odlična izbira, ki jo lahko popestrite s kopanjem v Blejskem ali Bohinjskem jezeru.

Zakaj je bivanje na turističnih kmetijah še posebej priljubljeno pri družinah, kakšne so prednosti za otroke?

Načrtovanje počitnic z otroki vedno vključuje tudi razmislek o aktivnostih, ki jih turistična nastanitev ponuja. Prednosti obiska turistične kmetije so ravno kmečke aktivnosti, ki bodo poskrbele, da otrokom ne bo dolgčas, vi pa si boste brez skrbi vzeli kakšno minuto zase.

Nasmejana bratec in sestrica sedita na bali sena in se igrata s slamo.

Otroci, katerih dedki in babice živijo na podeželju, namreč dobro vedo, da so počitnice na kmetiji edinstveno doživetje. Ves čas se nekaj dogaja, saj narava na vsakem koraku ponuja nekaj zanimivega. To je čas, ko mestne ulice in zaslone zamenjajo za svež zrak ter umazani in prašni od zemlje »letajo« naokrog.

 • Pomoč pri kmečkih opravilih

Otroci bodo spoznali, kako poteka življenje na kmetiji in kaj vse obsegajo kmečka opravila. Sodelovali bodo lahko pri pobiranju sena, zalivanju rastlin na domačem vrtu in njivi, hlevskih opravilih in še kaj.

Pogled na zadovoljno deklico, ki na turistični kmetiji hrani kozo.
 • Stik z domačimi živalmi

Vsaka turistična kmetija ima tudi domače živali. Otroci bodo zelo ponosni, če bodo lahko nahranili kužka ali mucko, natrosili koruzo kokoškam in zjutraj pobrali njihova jajca, jahali konje in opazovali, kaj pravzaprav živali počnejo čez dan.

Škatla, polna različnih sort doma pridelanega paradižnika, je del ekoturizma.
 • Uživanje domače hrane

Svežo, domačo in nepredelano hrano ponuja vsaka turistična kmetija. Številne turistične kmetije ponujajo delavnice, kjer otrokom predstavijo različne postopke pridelave tradicionalne hrane: kaj vse se zgodi s krompirjem, mlekom, sirom, domačo zelenjavo in drugimi domačimi jedmi, preden pridejo na naš krožnik. Najlepši način, da jim predstavite, kje in kako rastejo češnje, jagode, jabolka in hruške, je, da jim to pokažete.

 • Gibanje na svežem zraku

Sankanje po senu, skrivanje v koruzi, plezanje po drevesih, tekanje po travnikih in njivah je vse, kar otroci potrebujejo. V naravi po navadi pozabijo na vse igrače, ki jih imajo doma, saj te zamenjajo palice, kamni, zemlja in drevesa. Svet, kjer otroška domišljija ne pozna meja.

Na kaj moramo biti pozorni pri iskanju namestitve?

Ko iščete nastanitev na turistični kmetiji, bodite pozorni na naslednje: na tip turistične nastanitve in kategorijo kmetije ter aktivnosti, ki jih turistična kmetija ponuja. Tako se boste lažje odločili in izoblikovali dopust po svoji meri.

Nekatere turistične kmetije ponujajo degustacijo domačih, vrhunskih vin.

 

Tip turistične nastanitve:

 • Kmetija z nastanitvijo
 • Turistična kmetija z bazenom
 • Izletniška kmetija (odprta petek, sobota, nedelja): tople in hladne jedi in pijača.
 • Vinotoč (odprti petek, sobota, nedelja): hladni prigrizki, vino in brezalkoholne pijače.
 • Osmica (odprte največ dvakrat na leto po največ 10 dni, najpogosteje spomladi in jeseni): tradicionalne jedi, hladni prigrizki, brezalkoholne pijače, pecivo, vino.
 • Prostor za kampiranje: prostor za kampiranje je navadno v bližini kmetije.

      (Vir: STO in Združenje turističnih kmetij Slovenije, 2020)

Kategorija kmetij z nastanitvijo in aktivnosti:

Na turističnih kmetijah lahko pričakujete vse od zelo preprosto opremljenih sob s skupno kopalnico in WC-jem do sob, ki so udobno opremljene z vsem, kar potrebujete in imajo lastno kopalnico ter WC. Običajno je v nastanitev vključena še odlična hrana in aktivnosti, ki popestrijo bivanje in animirajo otroke.

Aktivnosti na kmetiji: kolesarjenje, kopanje v jezeru ali reki, lokostrelstvo, konjeništvo, veslanje, namizni tenis, padalstvo, ribolov, otroško igrišče, savna, kopanje v bazenu, smučanje, tek na smučeh in še mnoge druge.

Nekatere turistične kmetije ponujajo tudi glamping nastanitve, ki predstavljajo luksuzno bivanje v naravi. Če vam je takšen način preživljanja počitnic blizu, si preberite: Zakaj je glamping tako priljubljen?

Turistične kmetije v Sloveniji in na Hrvaškem

Ko boste iskali najbolj priljubljene turistične kmetije Slovenije, je dobro, da se najprej vprašate, kakšne aktivnosti imate najraje, kaj najraje jeste in kateri tip pokrajine vas v Sloveniji najbolj privlači. Potem bo odločitev lažja.

POKRAJINE GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI TRADICIONALNA KULINARIČNA PONUDBA AKTIVNOSTI
Turistične kmetije
GORENJSKA
Alpsko hribovje, Triglavski narodni park, gore, gozdovi, jezera in kristalne reke. Ajdovi in koruzni žganci, kranjska klobasa, kislo mleko, zelje, repa, obara, golaž, potica, blejska kremšnita. Pohodništvo, gorsko kolesarjenje, kopanje v jezerih in rekah, smučanje, tek na smučeh.
Turistične kmetije
ŠTAJERSKA
Reka Drava, Pohorje, smučišča, hribovske poti, vinske poti. Pohorska omleta, pohorska gibanica, pražene gobe z jajci, obara, lokalna vina. Obisk vinskih kleti, kolesarjenje, smučanje, nabiranje: robidnic, gob in kostanja. Raziskovanje gradov.
Turistične kmetije
PREKMURJE
Neskončna ravnina, gričevja, termalne vode, umirjena regija, kjer se »ustavi čas«. Gobova juha s krompirjem, dödoli, bograč, ajdova zlivanka, prekmurska gibanica, bujta repa. Kolesarjenje, sprehodi, uživanje v miru, kopanje v termalnih vodah.
Turistične kmetije
KOROŠKA
Prvinska gorska narava, s temnimi in gostimi gozdovi, pohodniškimi potmi in razpršenimi naselji. Kvočevi nudelni, koroški kruhov hren, skutni zvitek, mežerli, koroška skuta s čebulo in bučnim oljem, lokalna vina. Pohodništvo, gorsko kolesarjenje, plezanje, raziskovanje rudarskega podzemlja Pece.
Turistične kmetije
NOTRANJSKA
Visoke notranjske planote z bujnim gozdom, kraške jame, presihajoča jezera. Ščuka s fižolom, enolončnica iz kolerabe, fižola in krompirja, polšja obara. Obisk Cerkniškega jezera, kolesarjenje, sprehodi, obisk kraških jam, pohodništvo.
Turistične kmetije
PRIMORSKA
Od morja do kamnitega Krasa, Brkinov, Vipavske doline, drobne vasice primorskih gričev. V severnem delu, reka Soča in adrenalinske priložnosti v njeni bližini. Obala: kalamari, fritaje, mineštre, pašta, istrska jota. Kras: kraški pršut, kraška jota, šelinka. Vipavska dolina: fižolova mineštra, nanoški sir. Dolina reke Soče: soška postrv v koruzni moki. Vrhunska ponudba vin. Plavanje, kraška in obalna pokrajina z vasicami, oljkami in borovci je popolna za kolesarjenje, adrenalinski športi na reki Soči.
Turistične kmetije
DOLENJSKA
Prisojna, skrbno obdelana gričevja, vinogradi, termalni vrelci. Matevž, poprtnik, pečena gos ali raca z rdečim zeljem in mlinci, repa s fižolom, cviček. Kolesarjenje, obisk starodavnih gradov, kopanje v termalnih vodah, reka Krka in Kolpa nudita: kopanje, supanje in veslanje.

Vsi tisti, ki bi radi obiskali sosede in vas mika obisk turističnih kmetij na Hrvaškem, se te hitro razvijajo, zlasti v Istri in Dalmaciji. Vsaka regija ponuja edinstven način življenja, običaje in kulinariko. Zasebne družinske hiše in kmetije se v večini nahajajo na podeželju, obdane z dišečim mediteranskih rastlinjem.

Kmečki turizmi poleg nastanitve ponujajo tradicionalne kmečke dejavnosti, kot so: obiranje oljk, fig, sadja in zelenjave, kuhanja tradicionalnih jedi, skrb za živali in še kaj. Prav tako vam ne uidejo aktivnosti: plavanje, supanje, pohodništvo, degustacija vin, jahanje konjev, kolesarjenje in različni adrenalinski športi.

Če sodite med tiste turiste, ki iščejo mir, podpirajo zeleni turizem, uživajo v neokrnjeni naravi in lokalno pridelani hrani, je obisk turistične kmetije nekaj, kar si resnično morate privoščiti. Pa naj si bo v Sloveniji ali na Hrvaškem, počitnice na kmetiji postajajo vse bolj iskan način preživljanja dopusta, saj nudijo pravo doživetje, za katero vam bodo še posebej hvaležni otroci.

Za vse tiste, ki že načrtujete poletne počitnice, pa nekaj nasvetov, kako: Načrtujete svoj sanjski dopust. Na bolha.com vas čaka pestra turistična ponudba, ki je ne smete zamuditi.