Dom

06. 10. 2023

Drva, peleti ali kurilno olje: Kaj izbrati, da vam bo zares toplo, zapravili pa boste manj?

Z. Š.
5 min

Hladnejši dnevi so tu, za številne med nami pa se je že začela kurilna sezona. Spet si zastavljamo večno vprašanje – kateri način ogrevanja izbrati, da boste zapravili čim manj denarja, ki ga boste lahko namenili drugim, prav tako pomembnim, rečem?

Peleti, drva in kurilno olje so med najbolj priljubljenimi energenti.

Čeprav je jesen čas, ko se narava ovije v čudovite barve, ulice zadišijo po kostanju, domovi pa po vročem čaju in kakavu, ta letni čas s seboj prinaša tudi skrb, kako bo z ogrevanjem. Zaradi nestabilne gospodarske situacije v zadnjih letih to vprašanje vzbuja še kanček več negotovosti, zato je premislek o tem, kateri energent izbrati, še pomembnejši.

Glede na različne sisteme ogrevanja je treba za topel dom poskrbeti za ustrezen energent, ki ta sistem poganja. Vsak sistem in energent ni primeren za vsako stavbo, treba ga je izbrati glede na potrebe in omejitve. Če so pri vas toplotne izgube velike, je smiselno najprej premisliti o (dodatni) toplotni izolaciji – kot je recimo obnova fasade ali pa menjava oken.

Kaj je trenutno najbolj ekonomično?

Seveda je pri odločitvi o načinu ogrevanja med dejavniki, ki nanjo vplivajo, zelo pomembna cena.

Za najcenejši ogrevalni sistem glede na mesečne stroške trenutno velja kombinacija toplotne črpalke in sončne elektrarne.

Toplotna črpalka je ogrevalni sistem, kjer se toplota pridobiva iz zraka, globin zemlje ali podtalnice. Za njeno delovanje je potrebna tudi elektrika, zato tukaj pomembno vlogo igra kombinacija s sončno elektrarno, ki sončno energijo pretvarja v elektriko, ki toplotno črpalko poganja.

Začetna investicija je sicer nekoliko zajetnejša – za hišo, veliko okoli 150 kvadratnih metrov, bo takšna naložba znašala okoli 20.000 evrov, odvisno od vrste toplotne črpalke. Za toplotno črpalko zrak-voda boste odšteli okoli 7000 evrov, za črpalko voda-voda ali zemlja-voda pa tudi do 15.000 evrov. A pri investiciji v toplotno črpalko velja, da se ta povrne v nekaj manj kot desetih letih, ugotavljajo na spletni strani Primerjam.si.

To je zaenkrat najugodnejša opcija, ker po trenutno veljavni zakonodaji mesečni strošek ogrevanja in elektrike pri takšni kombinaciji znaša zgolj okoli 15 evrov. Začetna investicija je v tem primeru torej višja, so pa mesečni stroški v nadaljnjih letih neprimerljivo nižji v primerjavi z drugimi načini ogrevanja.

Mesečni stroški so najnižji, če si omislite kombinacijo toplotne črpalke in sončne elektrarne.

Kurilno olje izpodriva biomasa

Pred več kot enim letom, ko se je začela vojna v Ukrajini, smo spremljali precejšnja nihanja cen fosilnih goriv, težave je v določenem obdobju predstavljala tudi njihova dobavljivost. Zelo priljubljen iskalni niz je zato postal »kurilno olje cena«.

Mnogi so tudi zato v zadnjem času peč na kurilno olje zamenjali s pečjo na biomaso. Slednja velja za okolju prijazen in učinkovit način ogrevanja, v to skupino energentov pa sodijo peleti, briketi, sekanci in drva.

V Sloveniji je lesna biomasa tisti energent, na katerega se ogreva največ gospodinjstev.

Ogrevanje na drva še vedno med cenovno ugodnejšimi

Zaradi energetske krize, ki je prinesla bojazen pred vrtoglavo visokimi cenami energentov in pomanjkanjem zemeljskega plina, so se lani drastično zvišale predvsem cene peletov. Poleg tega so se pojavile tudi motnje v dobavi peletov, zato je največ ljudi poseglo po ogrevanju na drva, ki je v tej kategoriji energentov še vedno najcenejše. Razlog za to je dokaj enostavna dobavljivost, saj je Slovenija zelena dežela, ki jo kar v okoli 60 odstotkih prekriva gozd.

Ogrevanje na drva je še vedno med cenejšimi opcijami.

Ogrevanje na drva je sicer verjetno eden najzahtevnejših načinov ogrevanja, saj za to potrebujemo kanček več spretnosti in časa. V klasične peči na drva in kamine je drva seveda treba sproti nalagati ročno, zato takšno kurišče zahteva nekaj več uporabnikove pozornosti.

Če želite kuriti na drva, a jih ne želite nalagati tako pogosto, pa si lahko omislite uplinjevalno peč na polena, ki jih je treba naložiti le približno enkrat dnevno.

Peleti, sekanci ali briketi?

Pri peči na pelete je ena glavnih prednosti udobje, ki ga zagotavlja. Omogoča namreč popolnoma samodejno ogrevanje, kar je eleganten način, da se izognite vsakodnevnim opravkom v kotlovnici. Za ta način ogrevanja se običajno odločijo tisti, ki so prej imeli starejšo peč na kurilno olje.

Peči na sekance običajno najdemo v večjih objektih – večjih hišah z gospodarskimi poslopji, kmetijah, poslovnih stavbah in podobno. Tudi sodobne peči na sekance omogočajo povsem samodejno ogrevanje. V tej kategoriji peči, ki stavbe ogrevajo na biomaso, so peči na sekance ena dražjih izbir, a omogočajo največjo mero samodejnega delovanja in udobja.

Briketi so primerni za kurjenje v pečeh, kamor se jih nalaga ročno. Primerni so predvsem kot dodatek pri kurjenju na drva.

Kaj pa elektrika?

Vse bolj priljubljeno je tudi ogrevanje na elektriko. V splošnem sicer velja, da je ogrevanje na elektriko precej drago – predvsem starejši modeli električnih radiatorjev so bili znani po vrtoglavo visoki porabi. Sodobni modeli so varčnejši.

Ogrevanje na elektriko je primerno predvsem za manjše prostore ali počitniške hišice.

V zadnjih letih ste zagotovo že slišali za IR-panele. Gre za grelne plošče, ki slovijo predvsem po tem, da so ekonomičen porabnik električne energije. Njihovo delovanje je specifično – ogrevajo namreč predmete v prostoru, ki nato toploto oddajajo v prostor.

Slaba stran ogrevanja z IR-paneli je, da so učinkoviti predvsem za dogrevanje, medtem ko je predvsem večje prostore na takšen način precej težko ogreti oziroma gre za cenovno precejšen zalogaj. Ogrevanje na elektriko je primerno predvsem v manjših prostorih ali prostorih, ki niso pogosto v uporabi.

Pri odločanju o načinu ogrevanja premislite predvsem o učinkovitosti in stroških, povezanih z izbranim energentom. Dolgoročno je trenutno najugodnejša opcija kombinacija toplotne črpalke in sončne elektrarne, a zahteva precej veliko investicijo. Ker imamo v Sloveniji obilico gozdov, cenovno ugodna možnost ostaja tudi ogrevanje na drva. Izberite premišljeno, da boste prihranjen denar lahko namenili za uživanje v drugih dragocenih trenutkih življenja. Če ste na prihodnost vedno radi pripravljeni, preverite, ali že imate vse za zimo.

Dom

09. 11. 2023

Koristni nasveti za čiščenje pomivalnega stroja

Odkrijte najboljše prakse za vzdrževanje vašega pomivalnega stroja in si zagotovite dolgo življenjsko dobo naprave. Od čiščenja filtrov do pravilne uporabe detergentov, blog pokriva vse ključne nasvete za optimalno delovanje in učinkovitost vašega stroja.
Dom

02. 11. 2023

Kako se znebiti plesni: Čistilo za plesen, rekuperator ali hidroizolacija?

Ste se ravno vselili v stanovanje, pa ste šele nato odkrili, da se v njem skriva plesen? To je neprijetna težava, ki slabo vpliva na zdravje, najbolj pa prizadene dihala. Ste se ravno vselili v stanovanje, pa ste šele nato odkrili, da se v njem skriva plesen? To je neprijeaA ne skrbite, pripravili smo praktične nasvete, s pomočjo katerih se boste znebili trdovratne nadloge! tna težava, ki slabo vpliva na zdravje, najbolj pa prizadene dihala.
Dom

27. 10. 2023

Naj staro pohištvo na novo zaživi: Kaj vse lahko naredite sami?

Prava zakladnica reči, ki potrebujejo le kanček pozornosti, preden vnovič zasijejo, je zagotovo največji spletni oglasnik v Sloveniji! To dokazuje ustvarjalni projekt, v okviru katerega je skupina prijateljev staro pohištvo, kupljeno na bolha.com, preobrazila v moderne kuhinjske omarice!
Dom

14. 09. 2023

Čiščenje žara – po korakih

Žar sezona se počasi izteka in čas je za temeljito čiščenje in pospravljanje žara. S pravilnim pristopom bomo žar ohranili v brezhibnem stanju do naslednje sezone in zagotovili zares okusno peko na žaru! Vodimo vas skozi postopek pravilnega čiščenja različnih vrst žarov.