Dom

07. 09. 2023

Izdelajte modne in uporabne kose pohištva iz lesenih palet

Ekipa bolha.com
7 min

V svetu, kjer je trajnostna moda vse bolj v ospredju, se mnogi obračamo k inovativnim rešitvam za preoblikovanje vsakdanjih predmetov v estetsko dovršene in funkcionalne kose.

Lesene palete, pogosto zanemarjene in odvržene, so v zadnjem času pridobile priznanje kot izjemno prilagodljiv in okolju prijazen material za izdelavo pohištva. Tako lahko ubijemo dve muhi na en mah – ustvarimo nov kos pohištva, hkrati pa se znebimo odvečne krame v garaži!

Možnosti so neskončne, lahko ustvarite posamezen kos, kot je kavč iz palet, ali celovito vrtno pohištvo iz lesenih palet. V današnji objavi vam bomo predstavili, kako lahko te preproste gradbene komponente preoblikujete v modne in uporabne kose pohištva, ki bodo dodali značaj vašemu domu, hkrati pa vas ne bodo stali premoženja.

Dobrodošli v svet ustvarjalnosti z lesenimi paletami!

Lesene palete lahko uporabimo na različne načine.

V prispevku bomo podrobneje preučili:

Priprave na sestavljanje pohištva iz lesenih palet
Načrt za posteljo iz lesenih palet
Načrt za pisalno mizo iz lesenih palet
Načrt za stol iz lesenih palet
Načrt za regal iz lesenih palet
Načrt za vrtni dvosed iz lesenih palet

Priprave na sestavljanje pohištva iz lesenih palet

Preden se lotite same izdelave, se je pomembno pravilno pripraviti in načrtovati projekt. Dobre priprave so že pol opravljene naloge, pravijo, in drži – bolj natančni, kot boste pri razmisleku o samem procesu in cilju dela, manj težav boste imeli kasneje.

1. Zbiranje materialov in orodij:

Čeprav za sestavo pohištva iz lesenih palet ne potrebujete veliko težkega orodja, boste nujno potrebovali vsaj gradbeni material in nekaj pripomočkov.

Materiali:

  • Lesene palete: Izberite palete, ki so v dobrem stanju in niso bile izpostavljene kemikalijam.
  • Vijaki ali žeblji za les.
  • Zaščitno sredstvo za les (lak, olje, barva, impregnacija).

Orodja:

  • merilni trak
  • vodna tehtnica
  • kladivo ali vijačnik
  • brusilnik ali brusni papir
  • žaga (ročna ali električna)
  • odstranjevalec vijakov

2. Načrtovanje:

Odločite se, kateri kos pohištva želite izdelati (miza, kavč, postelja, stol, police itd.). Dobro si oglejte načrt za sestavljanje, pomembno je, da razumete sam potek dela.

Natančno izmerite prostor, kjer bo stal kos pohištva, da boste zgradili pohištvo ustrezne velikosti. Tudi palete si med seboj niso vse enake, praviloma so izdelane v različnih standardnih dimenzijah:

• 1200 × 800 mm
• 1114 × 960 mm
• 1000 x 1000 mm
• 800 × 800 mm
• 800 × 600 mm

Standardna velikost euro palete je 1200 × 800 mm. Pri svojem načrtu upoštevajte mere palet in vaše potrebe.

Euro palete so priljubljena izbira za vrtno pohištvo.

3. Priprava palet:

Čiščenje: Preden začnete z delom, palete temeljito očistite. Uporabite čistilno sredstvo in krtačo za odstranitev umazanije, prahu ali olj.

Ocena stanja palet: Preverite palete za morebitne poškodbe, izbokline ali razpoke.

Odstranjevanje nepotrebnih delov: Če načrtujete, da ne boste uporabili celotne palete, odstranite nepotrebne deske z odstranjevalcem žebljev ali žago.

Brušenje: Z brusilnikom ali brusnim papirjem obrusite palete, da odstranite grobe površine, robove in razcepljena območja. Brušenje bo tudi pomagalo pripraviti les za lakiranje ali barvanje.

4. Razporeditev delovnega prostora:

Poiščite primeren delovni prostor, kjer boste imeli dovolj prostora za delo in kjer lahko udobno shranite vse svoje orodje in material. Ta prostor naj bo tudi dobro prezračen, če boste uporabljali lake, barve ali druga sredstva, ki oddajajo hlape.

5. Varnost:

Nosite zaščitno opremo, kot so delovne rokavice, zaščitna očala in maska, še posebej, če delate v zaprtem prostoru ali uporabljate barve in lake. Vedno uporabljajte orodje v skladu z navodili in poskrbite, da je varno shranjeno, ko ni v uporabi.

Načrt za posteljo iz lesenih palet

Pri sestavi postelje iz palet razmislite, kako veliko posteljo želite. Za običajno velikost postelje bosta zadostovali dve paleti, če gradite posteljo za dva, boste potrebovali vsaj štiri.

Odločite se, kako želite postaviti palete. Dve paleti postavljeni vzdolžno, bosta praviloma ustvarili posteljo za eno osebo, medtem ko bodo štiri palete, postavljene v kvadrat, ustvarile večjo posteljo.

Ko ste zadovoljni z zasnovo, palete pritrdite skupaj z vijaki ali žeblji, da zagotovite stabilnost. Če želite višjo posteljo, lahko dodate še eno plast palet ali pa pod posteljo namestite lesene kocke ali izdelate noge.

Ko je postelja iz palet sestavljena, uporabite zaščitno sredstvo za les (kot je lak, olje ali barva), da palete zaščitite in jim daste končni videz. Ko se zaščitna obloga posuši, postavite vzmetnico na vrh palete. Če želite, lahko posteljo tudi dodatno okrasite s svetilkami, blazinami ali drugimi dekorativnimi predmeti.

Klop iz palet je enostavna rešitev za vaš vrt.

Načrt za pisalno mizo iz lesenih palet

Pri sestavi pisalne mize razmislite, kako veliko mizo želite. Za običajno velikost pisalne mize boste
potrebovali dve do štiri lesene palete, odvisno od želene velikosti in oblike mize.

Ali želite, da ima vaša miza zgolj zgornjo ploščo iz palet ali želite dodati tudi spodnjo polico za shranjevanje? Če je potrebno, uporabite žago, da palete prilagodite želeni velikosti.

Za osnovno mizo položite eno paleto navpično na tla kot osnovno ploščo. Drugo paleto postavite na vrh kot delovno površino. Obe paleti pritrdite skupaj z vijaki ali žeblji. Če želite mizi dodati noge, lahko uporabite dele palet ali druge lesene bloke kot noge.

Še enkrat pobrusite delovno površino mize, da zagotovite gladko in udobno delovno območje. Uporabite zaščitno sredstvo za les (kot je lak, olje ali barva) na vaši novi pisalni mizi, da zaščitite les in daste mizi končni videz.

Načrt za stol iz lesenih palet

Pri sestavi stola razmislite, kako velike stole želite in koliko njih. Za običajno velikost stola boste
potrebovali eno do dve leseni paleti, odvisno od želene velikosti in oblike stola.

Uporabite žago, da palete razrežete na manjše kose, ki jih boste potrebovali. Za sedež stola lahko uporabite celo paleto ali pa jo prilagodite velikosti. Rezanje bo potrebno tudi za naslonjalo in ročaje stola.

Postavite paleto (ali del palete, odvisno od želene velikosti) kot osnovo za sedež stola. Za noge stola lahko uporabite večje lesene bloke ali druge kose palete. Noge pritrdite na osnovo s pomočjo lesenih ali kovinskih vijakov.

Izrežite primeren del palete za naslonjalo stola. Ta del pritrdite na zadnji del sedeža stola. Če želite stolu dodati ročaje, uporabite kose palete in jih pritrdite na vsako stran stola.

Preden zaključite, ponovno pobrusite vse dele stola, da zagotovite gladkost in odstranite vse ostre robove.

Vrtno pohištvo iz palet je vzdržljivo in enostavno za vzdrževanje.

Načrt za regal iz lesenih palet

Odločite se za obliko in velikost regala. Razmislite o tem, koliko polic želite ter o skupni višini in širini regala. Za regal boste potrebovali od dve do štiri palete, če bo regal večji, tudi več.

Če je potrebno, uporabite žago, da palete prilagodite želeni velikosti. Začnite z izdelavo osnovne strukture regala v obliki okvirja. Za police lahko uporabite prečne deske iz drugih palet. Prilagodite jih po dolžini in jih pritrdite v želene razdalje na osnovno strukturo regala.

Ko je regal sestavljen, ponovno pobrusite vse površine, da zagotovite, da so gladke in prijetne na otip. Nanesite zaščitno sredstvo za les (lak, olje ali barva), da regal zaščitite in mu daste končni, dodelan videz.

Načrt za vrtni dvosed iz lesenih palet

Izdelava vrtnega dvoseda iz lesenih palet je odličen način, da ustvarite udobno in estetsko privlačno sedežno mesto za vaš vrt ali teraso. Odvisno od velikosti dvoseda, boste potrebovali tri do štiri palete.

Razmislite o želeni velikosti in obliki dvoseda. To vam bo pomagalo določiti, kako boste palete razrezali in sestavili. Če je potrebno, prilagodite palete želeni velikosti z uporabo žage.

Postavite dve paleti vzporedno drug ob drugem na tla. To bo osnova vašega dvoseda. Po potrebi pritrdite skupaj z vijaki.

Vzemi še eno paleto in jo postavi pokončno za sedežem, da služi kot naslonjalo. Prav tako jo pritrdite z vijaki na osnovno strukturo. Če želite dvosed narediti bolj stabilen, lahko dodate dodatne lesene podpore ali prečke iz ostankov palet.

Ko je dvosed sestavljen, ga temeljito obrusite, da odstranite morebitne ostri robove in površine.

Nanesite zaščitno sredstvo za les (lak, olje ali barva) na dvosed, da ga zaščitite pred vremenskimi vplivi in mu dodate končni videz. Za dodatno udobje postavite blazine na sedež in naslonjalo. Uporabite vodoodporne blazine, če nameravate pustiti dvosed na prostem.

Če vam gre delo z lesenimi paleti dobro od roka, lahko ustvarite celotno vrtno pohištvo iz lesenih palet – dvosedu dodate še klubske mize ali klop iz palet.

Klubske mize lahko ustvarimo velike ali male.

Različne tehnike za sestavo pohištva iz lesenih palet:

1. Razstavljanje palet:

Uporaba ročne žage: To omogoča natančnejše rezanje in je idealno za odstranjevanje
trdovratnih žebljev.
Uporaba vzvoda: Z lomilko ali kladivom lahko previdno razstavite paleto, da pridobite posamezne deske.

2. Čiščenje in priprava palet:

Odstranjevanje žebljev: Uporabite klešče ali kladivo, da odstranite vse žeblje iz palet.
Brušenje: Z brusilnikom ali brusnim papirjem obdelajte les, da odstranite morebitne ostružke in dosežete gladko površino.

3. Povezovanje:

Leseni vijaki: So robustni in idealni za povezovanje težjih kosov.
Lepilo za les: Za dodatno trdnost lahko lesene dele združite z lepilom in vijaki.

4. Konstrukcijske tehnike:

Uporaba okvirjev: Gradite z uporabo osnovnih okvirjev, ki jih nato oblečete z deskami iz palet.
Slojenje: Zlaganje palet druga na drugo, da se doseže želena višina ali debelina.

5. Končni videz in estetika:

Uporaba naravnih premazov: Olja in voski ohranjajo rustikalni videz, hkrati pa ščitijo les.
Barvanje: Če želite spremeniti barvo, lahko uporabite barvo na vodni osnovi ali madež, ki ga nato premažete z zaščitnim lakom.

6. Dekoracija, dodatki in detajli:

Noge in podstavki: Uporabite kose lesa ali kovinske noge za dvig pohištva od tal.
Ročaji in kljuke: Dodajte rustikalne ročaje ali kljuke za estetski dotik in funkcionalnost.

7. Zaključek:

Zaščitno sredstvo: Uporabite lase, olje ali voske, da zaščitite svoje pohištvo pred zunanjimi dejavniki in obrabo.
Uporaba blazin in tkanin: Za dodatno udobje in estetiko lahko dodate blazine, vzglavnike ali druge tekstilne dodatke svojemu pohištvu iz palet.

Pred barvanjem je treba lesene palete nujno dobro pobrusiti.

Če ste začetnik ali že izkušen mojster, upamo, da vam je ta blog prinesel novo inspiracijo in vas spodbudil k ustvarjanju in prenovi. Ne podcenjujte moči starih palet; z malo domišljije in truda jih lahko preoblikujemo v čudovit kos pohištva, ki bo dolga leta služil vašemu domu.

Lesene palete, orodje, barve, blazine in druge dodatke za vaše pohištvo iz lesenih palet lahko poiščete na portalu bolha, ki je prava zakladnica pripomočkov za gradnjo in ustvarjanje!