Dom

25. 08. 2023

Kako pospraviti montažni bazen in zagotoviti njegovo uporabo tudi v naslednji sezoni?

Ekipa bolha.com
5 min

Ko se poletje počasi poslavlja in z njim tudi dolgi dnevi, preživeti ob vodi, se soočamo z novim izzivom: kako pravilno pospraviti montažni bazen.

Ne glede na to, ali je vaš bazen majhen in preprost za postavitev ali večji in zahtevnejši za vzdrževanje, je pravilno shranjevanje bazena v hladnejših mesecih ključnega pomena za njegovo dolgo življenjsko dobo. V tem blogu vam bomo ponudili navodila korak za korakom, kako pospraviti montažni bazen in kako zagotoviti, da boste v njem lahko uživali še mnogo naslednjih sezon.

Čista voda v bazenu bo izboljšala vašo izkušnjo kopanja.

Pripravite se na kopico koristnih nasvetov, trikov in priporočil! Obravnavali bomo tematike:

Pravilno odstranjevanje vode

Vzdrževanje bazena ni omejeno le na čiščenje površine ali dodajanje tablet s klorom. Ena od ključnih komponent je pravilno odstranjevanje vode.

Čeprav se morda zdi odstranjevanje vode preprost postopek, je pomembno, da se izvaja preudarno in sistematično. Neposredno izpustitev vode v bližnje kanale ali še huje, naravne vodotoke, lahko povzroči ekološke motnje, saj kemikalije, uporabljene za čiščenje bazena, niso primerne za naravne ekosisteme.

Poleg tega nepravilno odstranjevanje vode lahko poškoduje bazensko opremo in strukturo. Zato je priporočljivo, da se pred izpustom vode kemikalije razgradijo, voda pa se postopoma sprosti na območja, kjer ne bo povzročala škode ali erozije.

Pravilno odstranjevanje vode je tako bistveno ne le za dobro vzdrževanje bazena, temveč tudi za ohranjanje okolja.

Čiščenje bazenskega dna in sten

Ena izmed vitalnih nalog, ki zagotavljajo čisto in zdravo vodno okolje, je redno čiščenje dna in sten bazena. Na dnu in stenah se namreč pogosto nabirajo nečistoče, kot so listi, prah, pesek in alge, ki lahko postanejo gojišče za bakterije in druge mikroorganizme.

Redno ščetkanje sten preprečuje, da bi se alge trdno zasidrale, medtem ko sesanje dna bazena odstrani težje nečistoče, ki se lahko usedejo na dno. Za to potrebujete poseben sesalec za bazen.

Če zanemarjate ta pomemben del vzdrževanja, se lahko kakovost vode hitro poslabša, kar povzroča zamegljenost vode in neprijetne vonjave. Zato je redno čiščenje sten in dna ne le ključno za estetski izgled bazena, temveč tudi za zdravje in udobje kopalcev.

Ko se poletna sezona izteka, je čiščenje dna in sten bazena še posebej pomembno, saj priprava bazena na zimski počitek zagotavlja, da bo ob ponovni uporabi v naslednji sezoni v optimalnem stanju.

Alge, listje in druge nečistoče se lahko, če jih pustimo v bazenu, v hladnejših mesecih trdno zasidrajo, kar otežuje njihovo odstranjevanje spomladi, zato je priporočljivo temeljito poščetkati stene in posesati dno bazena. Tako zagotovimo, da bo bazen ob ponovni postavitvi čist in pripravljen za uporabo, brez dodatnih naporov s sanacijo morebitnih težav.

Tudi pripomočke za bazen dobro očistite.

Sušenje in pospravljanje bazena

Sušenje bazena je korak vzdrževanja, ki se pogosto spregleda, vendar je nujen za ohranjanje bazena v dobrem stanju, zlasti če ga nameravate pospraviti za daljše obdobje. Voda, ki ostane v gubah ali na površinah bazena, lahko povzroči nastanek plesni, alg ali celo poškoduje material bazena.

Po izpraznitvi bazena je pomembno, da ga temeljito obrišete z mehko krpo ali brisačo in ga pustite, da se popolnoma posuši na zraku. To še posebej velja za napihljive ali montažne bazene, kjer lahko zadrževanje vlage povzroči nepopravljive poškodbe.

Pospravite lahko le popolnoma suh bazen, v nasprotnem primeru bo bazen namreč splesnel. Enako velja tudi za manjše bazene, kot je otroški bazen – prepričajte se, da je popolnoma suh, preden ga zložite!

Pravilno sušenje bazena ne zagotavlja le njegove daljše življenjske dobe, temveč tudi preprečuje morebitne zdravstvene težave zaradi plesni ali bakterij v naslednji sezoni.

Vzdrževanje filtrov in črpalk

Vzdrževanje filtrov in črpalk je ena izmed najpomembnejših nalog pri skrbi za bazen, saj ti elementi zagotavljajo kroženje in čiščenje vode ter s tem ohranjajo njeno čistočo in kakovost.

Filtri zadržujejo nečistoče, kot so listi, lasje in prah, medtem ko črpalka omogoča, da voda neprestano kroži, kar preprečuje nastanek alg in stagnacijo. Zamašeni filtri ali okvarjena črpalka lahko hitro vodita do motne vode ali razvoja bakterij.

Redna menjava filtrskih vložkov in občasno mazanje črpalk prav tako prispeva k dolgi življenjski dobi opreme. Skrb za filtre in črpalko tako ne zagotavlja le čistejše vode, temveč tudi dolgoročne prihranke s preprečevanjem dragih popravil ali zamenjav.

Ob koncu sezone je priporočljivo temeljito očistiti filtre in odstraniti vse nabrane nečistoče, ki so se kopičile čez poletje. Filtrirne vložke je treba temeljito sprati ali celo zamenjati, če so močno obrabljeni.

Tudi iz črpalke odstranimo vso vodo, preverimo njene dele in po potrebi očistimo ali podmažemo. Ob tem je pomembno preveriti tudi tesnila in morebitne znake obrabe. Za dodatno zaščito je priporočljivo shraniti črpalko in filtrski sistem na suhem mestu, kjer ju ne bosta dosegli zmrzal ali vlaga.

S temi koraki ne samo podaljšate življenjsko dobo svoje opreme, temveč tudi zagotovite nemoten zagon sistema, ko se temperature spet dvignejo.

Čiščenje bazena je ključno za dolgo obstojnost vašega bazena.

Zaščita bazena pozimi

Zimsko pokrivalo za bazen preprečuje vdor listov, smeti, snega in druge umazanije v bazen, hkrati pa zmanjšuje izhlapevanje vode in preprečujejo razvoj alg v času, ko bazena ne čistimo.

Poleg tega zagotavlja dodatno zaščito pred zmrzaljo, ki lahko poškoduje bazenske stene ali ploščice. Pri izbiri pokrivala za bazen je pomembno, da je iz kakovostnega, nepropustnega materiala in da se prilega obliki in velikosti vašega bazena, da zagotovi optimalno zaščito.

Pravilno nameščeno in zavarovano pokrivalo za bazen zagotavlja, da bo vaš bazen čez zimo ostal čist in zaščiten pred vremenskimi vplivi, kar pripomore k zmanjšanju vzdrževalnih del in stroškov ob začetku naslednje kopalne sezone.

Zaključek

Skrbno in premišljeno pospravljanje montažnega bazena ob koncu sezone je naložba v njegovo prihodnost. Ne samo, da ohranja kakovost vašega bazena, temveč tudi zagotavlja, da bo pripravljen na brezhibno uporabo ob prihodu novih toplih dni.

Vsak korak, od pravilnega odstranjevanja vode, čiščenja do zaščite s pokrivali, igra svojo vlogo pri ohranjanju bazena v dobrem stanju in preprečevanju nepotrebnih stroškov ter težav v prihodnosti. Ko pride naslednje poletje, boste hvaležni za vložen čas in trud ter se boste lahko sprostili ob misli, da ste svojemu bazenu zagotovili najboljšo možno oskrbo.

Pričakajte naslednjo kopalno sezono brez skrbi in težav, zahvaljujoč temeljitemu čiščenju in pravilnemu shranjevanju ob koncu prejšnje sezone!

Več montažnih bazenov in pripomočkov za vzdrževanje bazenov poiščite na bolha.com in si oglejte našo široko ponudbo!