Dom

20. 06. 2022

Kakšne možnosti imate pri prenovi kuhinje?

Petra M. K.
5 minut

Srce vašega doma je zagotovo kuhinja. Je prostor, v katerem spijemo prvo jutranjo kavo, uživamo v dobri hrani in preizkušamo nove recepte. Je pa tudi veliko več – v njej gostimo prijatelje, praznujemo rojstne dneve in uživamo v dolgih večernih pogovorih ob kozarcu dobrega vina.

Vam v najljubšem prostoru doma vseeno nekaj manjka? Razmišljate o prenovi kuhinje in ne veste, kje začeti?

V nadaljevanju vam predstavljamo tri vrste prenove, ki so odvisne od vaših želja in finančnih zmožnosti. Ne glede na to, za katero se boste odločili, bo vaša kuhinja zagotovo zasijala v vsej svoji lepoti in se boste v njej »sukali« še raje kot po navadi.

Načrt prenove kuhinje in ženski roki, ki uokvirjata pogled, kako bo bila videti nova kuhinja.

Zakaj želite prenoviti kuhinjo?

Še preden se lotite prenove kuhinje, je dobro, da si kot del načrtovanja odgovorite na nekaj osnovnih vprašanj, ki vam bodo pomagala pri končni odločitvi.

Najpogostejši razlogi za prenovo kuhinje so običajno naslednji:

Kuhinja je stara in v njej se ne počutite dobro.
Kuhinja je premajhna in si želite večjo.
Kuhinjske omarice so stare in uničene, poleg tega pa se ne zapirajo več dobro.
Premalo prostora za shranjevanje posode in živil.
Premalo delovne površine.
Kuhinjo bi radi zamenjali, ker ne ustreza vašemu slogu.
Ker prodajate stanovanje, bi s prenovo kuhinje lahko zahtevali višjo ceno.

Obložena kuhinjska miza, polna okusnih jedi in veselih prijateljev, ki skupaj večerjajo.

Kot vidimo, so razlogi za prenovo kuhinje različni. Vsak od nas jo uporablja na svoj način. Nekateri zelo radi kuhajo, drugi pa se pri kuhanju ne znajdejo najbolje, a v svoji kuhinji izredno radi gostijo prijatelje. Zato je zelo pomembno, da se pred prenovo iskreno vprašate: Kaj je tisto, kar vas pri vaši obstoječi kuhinji moti, in kako je pravzaprav videti vaša sanjska kuhinja?

Da vam bo lažje, se sprehodite po njej in na list papirja napišite, kaj vam je všeč in kaj ne ter kaj bi želeli spremeniti. Zelo pomembno je razumeti, zakaj sploh prenavljate, saj boste samo tako oblikovali lepo in funkcionalno kuhinjo, v kateri boste z veseljem kuhali.

Tri vrste prenove kuhinje

1. Lepotni popravki kuhinje

Ko govorimo o lepotnih popravkih, mislimo na neke vrste poceni osvežitev kuhinje, ki jo zelo preprosto dosežemo že z menjavo zgolj nekaj osnovnih kuhinjskih elementov. Menjava kuhinjske pipe in novo kuhinjsko korito sta zagotovo dva elementa, ki ju v kuhinji nujno potrebujete. Na trgu lahko izbirate med različnimi oblikami in materiali pip, ki v kombinaciji s keramičnimi kuhinjskimi koriti delujejo zelo sveže in sodobno.

 

Zanimiv dizajn kuhinjske pipe, ki krasi kuhinjsko korito in lesen pult, obdan s kuhinjskimi pripomočki.

Osrednji element kuhinje predstavlja kuhinjska miza, ki jo lahko popestrite z zanimivimi stoli in pisanimi blazinami. Če imate veliko obiskov, je dobro, da je miza velika ali raztegljiva in tako primerna za večje število ljudi.

Za vse kuharje po duši, ki radi uživajo v dobri hrani, se bo odlično obrestoval tudi večji štedilnik s petimi kuhalnimi polji, ki vam bo omogočil kuhanje več jedi hkrati. Če je prezračevanje v kuhinji slabo, razmislite o namestitvi kakovostne kuhinjske nape, ki bo odstranila neprijetne vonjave.

Največji lepotni popravek, ki je tudi najbolj očiten, je menjava celotne kuhinje. Če pa je to za vas prevelik strošek, lahko »osvežite« zgolj vrata kuhinjskih omar. To lahko naredite na tri načine:

Lahko jih zbrusite, očistite in pobarvate v svoj priljubljen barvni odtenek.
Lahko jih zamenjate z novimi, ki vam jih po meri izdela mizar.
Lahko jih prelepite s samolepilnimi nalepkami za pohištvo.

Lesena kuhinjska miza, obdana s štirimi kuhinjskimi stoli, je del stilsko dovršenega skandinavskega koncepta kuhinje.
Vsak prostor svojega doma lahko polepšate z majhnimi »zvijačami« in veliko dobre volje. Če morda razmišljate o prenovi kopalnice, lahko preberete članek: Kako poceni prenoviti kopalnico.

2. Odstranite in namestite na novo

Ko večino kuhinjskega pohištva odstranimo in ga nadomestimo z novim, lahko govorimo o celostni prenovi kuhinje. To je vsekakor projekt, ki zahteva veliko načrtovanja in višji finančni vložek. Sem spadajo gradbena dela, ki vključujejo:

kuhinjske ploščice: odstranjevanje in polaganje na novo;
beljenje kuhinjskih sten;
• novo električno in vodovodno napeljavo;
odstranjevanje starih in polaganje novih talnih ploščic, parketa ali laminata;
nakup in namestitev nove kuhinje in drugega kuhinjskega pohištva.

3. Kuhinje po meri

Načrtovanje kuhinje po meri je pravi užitek, saj lahko domišljiji pustite prosto pot in ste resnično ustvarjalni. Tudi če imate stisko s prostorom in vaša prvotna kuhinja ni velika, bi vam izdelava kuhinje po meri ali dobro premišljen kuhinjski blok moral rešiti marsikatero prostorsko težavo in izboljšati samo delovanje kuhinje.

Najpogosteje težava nastane, ko želite v kuhinjo umestiti večje kuhinjske elemente in belo tehniko, med katero spadajo hladilnik, štedilnik in pomivalni stroj.

Z natančnim izrisom kuhinje in pametnim načrtovanjem, pri katerem vam lahko pomaga dober arhitekt, boste zagotovo našli najboljše rešitve. Tako se boste morda namesto običajnega štedilnika odločili za vgradni štedilnik in na mestu, kjer lahko uporabite višino, namesto običajnega hladilnika namestili višji in večji hladilnik z zamrzovalnikom.

Pogled na poln hladilnik zelenjave in drugih živil, ki se stilsko sklada z ostalimi kuhinjskimi elementi.

Pri načrtovanju prenove kuhinje imejte poleg zunanjega videza v mislih tudi njeno funkcionalnost. Nihče od nas si namreč ne želi zgolj lepe kuhinje, ki ga bo zaradi nepremišljene postavitve ves čas spravljala v slabo voljo.

Prednosti kuhinje po meri:

• Omogočajo vam najboljši izkoristek prostora.
Izdelane so iz kakovostnih materialov in zdržijo dlje od kuhinj na zalogi, zato imajo daljšo življenjsko dobo.
• Kuhinjske elemente lahko prilagodite svojim željam in potrebam.
So unikatne.
Ceno prilagodite svojim pričakovanjem in finančnim zmožnostim.
• Izbirate lahko med kakovostnimi materiali, barvami in nenavadnimi postavitvami.

Da bo osrednji prostor doma, v katerem zadiši po vaši najljubši jedi in v katerem se vsaj enkrat na dan srečate z vsaj še enim članom družine, kar se da prijeten, je prav, da se načrtovanja prenove kuhinje lotite preudarno. Naj vas zato še enkrat spomnimo na pomembno vprašanje, ki si ga morate zastaviti na samem začetku načrtovanja: »Zakaj ste se odločili za prenovo kuhinje?« Temeljit razmislek vas zelo hitro pripeljal do odgovorov in vaše sanjske kuhinje.

Da bo pot lažja, lahko pokukate na bolha.com, kjer vas čaka več kot 12.000 aktualnih oglasov za različne vrste kuhinj in kuhinjske opreme. Zagotovo boste našli nekaj zase.

Če se prenove doma lotevate bolj celostno in vas zanimajo različni slogi notranje opreme, preberite članek: Pohištvo, primerno za opremo vašega doma