Dom

20. 06. 2022

Kako poceni prenoviti kopalnico?

Petra M. K.
5 minut

Najintimnejši prostor, v katerem preživimo najmanj časa in smo resnično sami s seboj, je vsekakor domača kopalnica. Prostoru, ki je bil včasih kar nekoliko odmaknjen, hladen in brez neke povezave s preostalim stanovanjem, danes namenjamo vse več pozornosti. In prav je tako! S tem se bodo zagotovo strinjali ljubitelji dolgih večernih kopeli, ko se ob svečah in dobri knjigi kopalnice spremenijo v oazo miru in sprostitve.

KAZALO:

Kako se lotimo prenove kopalnice?
Kaj vam v kopalnici ni všeč? Bi radi samo osvežili prvotno kopalniško opremo ali želite kupiti novo?
Manjša slogovna preobrazba kopalnice – brez gradbenih del

Če spadate med tiste, ki večji del pozornosti namenijo prenovi kuhinje, dnevne sobe in spalnice, kopalnica pa ostane nekje v ozadju, s starimi elementi iz časov naših babic, je čas, da zavihate rokave!

Branje knjige v peneči kopeli je lahko prav posebno doživetje, ki kopalnico spremeni v oazo miru.

Predstavljamo nekaj preprostih in poceni trikov, ki bodo vašo staro kopalnico osvežili in slogovno spremenili v neprepoznaven prostor. Vse, kar potrebujete, je malo domišljije in nekaj pridnih rok. Pa začnimo!

Kako se lotimo prenove kopalnice?

»Pa saj je še v redu!« si pogosto rečemo, ko se nečesa ne želimo lotiti. Kdaj je pravzaprav pravi čas za prenovo kopalnice? Verjetno takrat, ko se v njej počutite neprijetno ter vam pogled na staro in dotrajano opremo vzbuja nelagodje. Ali ko omarice postanejo pretesne, kopalnica pa založena s stvarmi, ki kar naenkrat nimajo več svojega mesta. To je vsekakor pravi čas, da stvari vzamete v svoje roke!

Prenova kopalnice je lahko zamudna in draga, a je predvsem odvisna od vaših želja in finančnih zmožnosti, zato brez panike. Celoten postopek načrtovanja in odločanja je lahko zelo neprijeten in stresen, če ne veste, kje začeti, kolikšen znesek vložiti in kako izbrati pravo opremo.

Skica s svinčnikom prikazuje postavitev straniščne školjke, vrat in drugih kopalniških dodatkov.

Kaj vam v kopalnici ni všeč? Bi radi samo osvežili prvotno kopalniško opremo ali želite kupiti novo?

Opremljanje kopalnic je postal pravi hit na Instagramu. Z malo domišljije in ročnih spretnosti se lahko naredi marsikaj. Če vam stara kopalniška oprema ni več všeč, jo lahko osvežite že s tem, da jo prebarvate. Vedno lahko kupite tudi novo, a ima prenova stare prav poseben čar.

Na bolha.com boste našli pravo zakladnico stare kopalniške opreme, z rustikalnimi komodami, masivnimi omaricami in starinskimi ogledali, ki se bodo zelo lepo povezali s starimi elementi v kopalnici, a ji hkrati dali tisti trendovski zaključek, ki je trenutno zelo priljubljen. Pokukajte, mogoče najdete prav tisti kos, ki ga že dolgo iščete!

Manjša slogovna preobrazba kopalnice – brez gradbenih del

Staro kopalnico lahko osvežite že z nekaj lepotnimi popravki. Da bo videti kar se da sodobno in privlačno, potrebujete samo barvo (s trenutno modernimi pasteli ne boste zgrešili) čopič in kakšen poseben kos kopalniškega pohištva.

Ploščice za kopalnico in fuge lahko pobarvate!

Trenutno zelo moderne bele ploščice za kopalnico (subway) podolgovatih ali kockastih oblik najdete še v marsikateri stari kopalnici. Ker ostajajo trendovske, menjava ni potrebna. Veliko boste naredili že, če boste očistili in osvežili fuge (odstranitev prahu in umazanije) in jih pobarvali na želeni odtenek. Boste videli, kopalnica bo kar zasijala!

Če se odločite za barvanje ploščic ali samo nekaj njih, morate vedeti, kateri materiali se lahko barvajo in kakšen je postopek. Nič lažjega, a natančnost in previdnost ne bosta odveč.

Barvanje ploščic je podobno kot barvanje preostalega pohištva za dom. Vse, kar potrebujete, so posoda za barvo, barva za keramične ploščice, čopič in valjček.

Postopek barvanja:

1. Ploščice zbrusite (abrazivno sredstvo in krožna brusilka).
2. Odstranite morebitno plesen.
3. Ploščice očistite prahu!
4. Barvo nanašajte z valjčkom,najbolje v dveh slojih. Prvi sloj mora biti popolnoma suh, preden nanesete drugega.

 

Ploščice za kopalnico, pobarvane v rumeno pastelno barvo, bodo popestrile prostor.

OGLASI ZA KERAMIČNE PLOŠČICE ZA KOPALNICO

Pobarvajte stene in strop ali dodajte tapete!

Strop in stene kopalnice lahko preprosto osvežite že z novo barvo. Trenutno zelo moderni pastelni odtenki (peščena, siva, zelena, roza) bodo kopalnico popestrili in poživili. Zagotovite, da se bo barva skladala s ploščicami, a se ne bojte nenavadnih kontrastov, ki so vedno lahko zanimivi.

Pogled na pastelno modro steno s kopalniškimi policami in samostoječo kadjo bo prava osvežitev.

Če vam barvanje sten ni blizu in vas mikajo drznejše poteze, jih lahko okrasite tudi s tapetami. Izbira je zelo pestra in vas bo navdušila. Pazite samo pri izbiri materiala, saj mora biti ta primeren za vlažne prostore.

Osvežite kopalniško pohištvo!

Obstoječe kopalniško pohištvo lahko osvežite tako, da ga pobarvate. Najbolje bodo delovali leseni kosi, ki jih lahko potopite v kredaste pastelne barve. Ali pa morda zamenjate samo nekaj elementov kopalniškega pohištva, kar vas ne bo stalo veliko. Zamenjate lahko:

umivalnik,
kopalniške pipe,
• zaveso za tuš,
• držalo za toaletni papir ali
straniščno školjko, ki bo zasijala že z zamenjavo deske, ki se lahko barvno ujema z ročaji na pohištvu ali barvo ploščic.

Starinska komoda s prenovljenimi in modernimi ročaji bo v kopalnico vnesla spomine vaših babic.
OGLASI ZA KOPALNIŠKO POHIŠTVO

Zamenjajte ročaje na omaricah!

Včasih je potrebno zelo malo, da stvari dobijo novo, bolj svežo podobo. Veliko spremembo boste dosegli že z zamenjavo ročajev na omaricah. Izbira na trgu je velika: od preprostih črnih do kovinskih in lesenih ročajev, s katerimi omarico z lahkoto zapeljete v bolj sodoben, minimalističen ali retro slog.

Kopalniški dodatki malo drugače!

Včasih je treba razmišljati zunaj okvirov in v kopalnico postaviti stvari, ki na prvi pogled ne sodijo tja. Pri tem mislimo na perzijsko preprogo, sliko, staro komodo, rastline, baročni lestenec, zofo, knjižno polico itn. Seveda je vse odvisno od velikosti kopalnice, vendar je cilj, da kopalnica postane prostor, v katerem se radi zadržujete in uživate svojih pet minut.

Bohemski slog kopalnice, v kateri kraljujejo rastline, lestenec, preproga, stol in ogromno ogledalo.

Izberite zanesljivega izvajalca

Pri temeljiti prenovi je prav, da izberete dobrega in zanesljivega izvajalca. To naj bo izkušen in ne najcenejši mojster na svojem področju, pa naj gre za vodovodne ali električne napeljave ali polaganje ploščic. Če želite, da bo prenova kopalnice kakovostna, ne sprejmite najcenejše ponudbe. Samo s kakovostno in vrhunsko storitvijo se vam bo vložek v prenovo obrestoval še leta.

Sklenemo lahko, da ima nekoč nekoliko pozabljen prostor doma danes povsem nov pomen. Postal je pomemben del notranje opreme, ki skupaj s preostalim stanovanjem sestavlja celoto.

Zato ne glede na to, ali se boste odločili zgolj za osvežitev kopalnice in pri tem obnovili staro kopalniško pohištvo ter prebudili svojo spečo ustvarjalno žilico ali pa se prenove kopalnice lotili celostno, naj bo to projekt, pri katerem boste uživali in se naučili nečesa novega.

Razmišljate o prenovi kuhinje in ne veste, kje začeti? Vas zanima, kakšne možnosti imate pri prenovi kuhinje? V članku bomo raziskali tri vrste prenove, morda vas katera prepriča!