Dom

20. 06. 2022

Pohištvo, primerno za opremo vašega doma

Petra M. K.
15 minut

Vikend »izlet« v trgovino s pohištvom in nakupovanje notranje opreme za dom postaja prava slovenska folklora. Sprehajanje med dobro premišljenimi in stilsko dovršenimi dnevnimi sobami, kopalnicami in spalnicami vas preprosto posrka. Stavku »Saj gremo samo po en stol!« pogosto sledi brezglavo nakupovanje najrazličnejših kosov pohištva, ki se niti stilsko niti barvno ne skladajo z opremo vašega doma.

Da bi se takšnim situacijam izognili in svoj dom opremili s stilom, je dobro, da opremljanje dobro načrtujete. Predstavljamo vam nekaj trikov, ki vam bodo pomagali pri opremljanju prostorov, izbiri pravega pohištva in stila, ki vam je pisan na kožo. Pa poglejmo!

KAZALO:

Izberimo svoj stil
Kako se lotimo opremljanja svojega doma?
Kako privarčevati pri nakupu pohištva?
Novo, rabljeno ali vintage pohištvo?
Vodič po opremljanju prostorov
Nasveti za hitro in ugodno popestritev vašega doma

Pogled na stilsko dovršeno dnevno sobo, kjer se miza, omarica in sedežna garnitura barvno ujemajo.

Izberimo svoj stil

Notranja oprema stanovanja veliko pove o lastniku in je pravzaprav odsev njegove osebnosti, ki se odraža skozi barve, teksture in materiale. Predstavljamo vam 5 različnih stilov notranje opreme, ki vam bodo pomagali najti svojega.

1. Minimalistični stil

Urejena dnevna soba s TV-ekranom na steni in taburejem, opremljena v minimalističnem slogu.

Mnogim se zdi minimalistični stil notranje opreme stanovanja izredno dolgočasen. Zanj je značilna izbira preprostega pohištva, čistih linij in oblik. Barvna paleta je nevtralna in zračna, da prostor lahko diha. Za izdelavo pohištva se pogosto uporabljajo materiali, ki vključujejo kovino, steklo in železo. Gre za sodoben in preprost dizajn, ki je hkrati zelo eleganten. V njem ne boste našli nepotrebnih dodatkov in razkošja, vsak predmet ima tako rekoč svoje mesto.

2. Industrijski stil

Industrijski stil dnevne sobe z visokim stropom, lesenimi tramovi, velikimi okni in opečnato steno.

Industrijski stil navdih išče v starih skladiščih, tovarnah in urbanem življenju. Značilna je kombinacija surovega materiala, opeke, lesa in kovine z bolj dovršenimi kosi pohištva - moderne luči s starinskimi žarnicami. Prostori so zelo odprti, brez odvečnih vmesnih sten, krasijo jih ogromna tovarniška okna in cevi. Visok strop z lesenimi tramovi kar kliče po postavitvi spalnice ali otroške sobe v višje lege, kar je še posebej zanimivo.

3. Bohemski stil

Bohemski stil spalnice s pisanimi odejami, slamnatimi klobuki na steni in udobnim stolom.

Zelo sproščen stil, ki narekuje udobje in hedonizem. Kombinacije stare preproge in razkošnega lestenca so nekaj povsem običajnega. V bohemskem stanovanju boste tako našli zanimive kose pohištva, kot so vintage omarice, ki ste jih morda našli na bolšjem trgu, ali okrasni predmeti, prineseni z vaših najljubših potovanj. Barvna paleta nima meja in vključuje pisane blazine, udobne zofe in viseče mreže, ki bi lahko sodile med vrtno pohištvo.

4. Skandinavski stil

Zračen prostor in pisani detajli pohištva - stol, preproga in tabure so značilni za skandinavski dizajn.

Skandinavski stil je zelo priljubljen, za kar je zasluženo že prej omenjeno švedsko podjetje Ikea, ki velja za največjega prodajalca pohištva na svetu. Lahko bi rekli, da gre za neke vrste mešanico minimalizma, skrbno izbranih barv, tekstur in naravnih materialov. Osnovna barva je bela, kombinirana z odtenki nežnih pastelnih barv. Pohištvo je preprosto in elegantno izdelano iz naravnega in svetlega lesa, aluminija in jekla.

Torej eleganca, preprostost, toplina in prečiščenost, ki jo na prefinjen način »razbijejo« skrbno izbrane okrasne blazine, vaze, preproge in luči živih barv.

5. Baročni stil

 Baročni stil pohištva - zofe in stoli so polni krivulj, pozlat in razkošnih materialov.

Če bi opremljali veliko kopalnico in se odločili za baročni stil, bi bila kopalniška oprema videti kar se da razkošno. Na steni bi našli ogromno ogledalo z lesenim ročno rezljanim pozlačenim robom, samostoječo banjo, kristalnim lestencem in baročno omarico iz temnega lesa, polno krivulj in drobnih detajlov. Baročni stil je azkošen, kraljevski, poln zaobljenih krivulj, pozlat in velikih vzorcev.

Kako se lotimo opremljanja svojega doma?

Si želite, da bi bila notranja oprema vašega stanovanja videti lepo in v stilu? Ko se lotite opremljanja novega stanovanja ali zgolj osvežitve starega doma, je dobro, da naredite načrt. Če boste upoštevali spodnjih 5 nasvetov, vam zagotavljamo, da bo izbiranje pohištva prijetno in brez nepotrebnega stresa.

1. Naredite načrt

Opremljanje doma zahteva natančen načrt, za kar potrebujete svinčnik, papir in ravnilo.

Kot vsako večjo stvar v življenju je tudi opremljanje stanovanja pametno načrtovati. Sem sodita načrtovanje tlorisa stanovanja, dimenzij sob in temeljit razmislek, kaj si sploh želimo. Ni ga lepšega kot stilsko dovršeno stanovanje, kjer ima vsak kos pohištva svoj prostor in namen.

Ena boljših rešitev je pohištvo po meri, ki vam omogoči, da se prostor kar se da izkoristi. Slovenija ima veliko dobrih mizarjev, ki znajo prisluhniti vašim željam in izdelujejo kakovostno pohištvo. Izdelava po meri je sicer dražja, a imejte v mislih, da s tem ko podprete lokalno mizarstvo, naredite tudi nekaj dobrega za slovensko obrt.

2. Načrtujte finance

Kakšen privarčevan evro v domačem »prašičku« vam pri opremljanju doma vsekakor pride prav.

Izbira notranje opreme je danes zelo bogata in cenovno dostopna. To ne pomeni, da boste za nižjo ceno dobili tudi slabo kakovost. Zato je dobro, da določite znesek, ki ste ga pripravljeni nameniti notranji opremi, saj boste na ta način hitro videli, v katerem cenovnem razredu boste izbirali.

3. Pomoč strokovnjaka

Na vsakem oddelku boste našli strokovnjake, ki vam bodo znali svetovati pri nakupu prave vzmetnice, spalnice, kuhinje, postelje, sedežne garniture itn. Zelo na mestu je najem notranjega oblikovalca, ki vam bo svetoval, kako prostor kar se da izkoristiti, kam kaj od pohištva postaviti in kako vse skupaj stilsko povezati. Če spadate med tiste, ki se v notranji opremi ne znajdete najbolje, je pomoč arhitekta zelo dobrodošla.

4. Izberite svoj stil

Masivna lesena miza z vazo in okvirjem za sliko, v ozadju betonska stena.

V prejšnjem poglavju smo vam predstavili nekaj stilov, ki vam bodo pomagali pri opremljanju stanovanja. Tisti pogumnejši s smislom za opremljanje prostorov boste z veseljem združili različne stile, zaradi česar bo stanovanje posebno in drugačno. A če ne sodite v to skupino, je dobro, da se držite enega stila. To pomeni, da razmislite o barvah, ki so vam všeč, vzorcih, tistih malih detajlih, ki dajo prostoru piko na i. Zakladnica idej je na Pinterestu in Instagramu, kjer najdete odlične kombinacije pohištva in notranje opreme.

5. Razmislite, kako živite

Pri načrtovanju opremljanja doma imejte v mislih celoto. Kje se najraje zadržujete in kam boste stvari pospravljali? Ker si vsak izmed nas želi urejen in pospravljen dom, je dobro, da razmislite, kako v stanovanju živite, na katero mesto odlagate stvari in kakšne omare in pohištvo bi si želeli, da bo vse na svojem mestu.

Načrtujte police znotraj omar, knjižne police, škatle za otroške igrače in druga odlagališča. Razmislite, kako bi bila videti vaša popolna spalnica, kje bi stali postelja in nočna omarica, kaj potrebuje kuhinja, da bo kuhanje užitek, in kje v dnevni sobi bo postavljena udobna sedežna garnitura, ki vas bo po napornem delovniku razveseljevala.

Kako privarčevati pri nakupu pohištva?

Kadar opremljate svoj dom, je seznam stvari, ki jih potrebujete, lahko zelo dolg. Dolg seznam pa ne pomeni samo obiskovanja različnih pohištvenih salonov, usklajevanja in čakanja na proizvode, temveč na žalost tudi tanjšo denarnico. Ali je pri nakupovanju pohištva sploh možno varčevati? Odgovor je da.

Pred vami je 5 nasvetov, ki jih je vredno upoštevati, da boste kupovali poceni pohištvo in ob tem privarčevali, a vseeno zaradi tega ne boste žrtvovali kakovosti in lepega videza.

Trgovina s pohištvom - pogled na polne police okrasnih izdelkov za dom.

1. Kupujte neposredno pri proizvajalcu

Ena izmed možnosti je, da pohištvo kupite neposredno od proizvajalca. Če vam je všeč prav določena znamka, lahko pogledate, kje vse imajo prodajna mesta, in se odpeljete tja. Poleg tega lahko poiščete tovarniške trgovine, ki so po navadi videti kot neurejena skladišča, a polna enakih kosov pohištva, ki jih najdete v urejenih pohištvenih salonih. Tam boste kupovali po veleprodajnih cenah in seveda prihranili. Če v vaši okolici ni ne ene ne druge možnosti, je tukaj še vedno svetovni splet. Preko interneta lahko naročite marsikaj in navkljub stroškom pošiljanja prihranite.

Ženska v trgovini z notranjo opremo izbira primerno pohištvo za svoj dom.

2. Razprodaje pohištva

Počakajte na razprodaje pohištva ali praznjenje skladišč. Naročite se na spletne kataloge, mogoče za kratek čas na nabiralnik nalepite znak in s tem obvestite poštarja, da boste veseli reklamnega materiala. :) Na ta način boste na tekočem, kaj se prodaja in kdaj se obetajo večji popusti.

Mama in hči, ki v roki drži majhno omarico, izbirata pravo pohištvo za svoj dom.

3. Imejte kartico ugodnosti

Danes ima vsaka trgovina svojo kartico ugodnosti. Če ste redni obiskovalec določene trgovine s pohištvom, vam bo kartica ugodnosti vsekakor koristila. S pridnim zbiranjem točk boste ob večjem nakupu: kuhinje, sedežne garniture in spalnice, lahko prihranili kar nekaj denarja ali pa si mogoče privoščili masivno pohištvo, ki res ni poceni.

Moški izdeluje leseno mizo - projekt, pri katerem se lahko veliko naučite.

4. Mogoče se izdelave pisalne mize lotite kar sami?

Radi ustvarjate z rokami in vam izdelava domačeon pisalne mize ali računalniške mize predstavlja izziv? Za vse tiste, ki vam je to v užitek ali pa imate doma partnerje, ki radi poprimejo za orodje, je takšna naloga več kot na mestu. Razmislite, če se kdo med prijatelji in znanci ukvarja z lesom in bi vam bil pripravljen priskočiti na pomoč. Potrebujete namreč delavnico, stroje in orodje. »Lušten« projekt, kjer se lahko kaj novega naučite in v svoj dom umestite unikaten kos pohištva, ki ga nima vsak!

5. Kupujte poceni pohištvo - na bolha.com!

Na bolha.com boste našli pravo zakladnico tako novega kot rabljenega pohištva. Pohvali se lahko s široko ponudbo vintage omaric, posebnih vitrin, skrinj in druge opreme za dom, ki je ne najdete nikjer drugje in je resnično nekaj posebnega. Ali ste vedeli, da rabljeno pohištvo lahko osvežite že s tem, da ga oblečete v samolepilne tapete za pohištvo?

Še en razlog za nakup poceni pohištva, ki še vedno služi svojemu namenu, vi pa v njem vidite novo, svežo podobo! Morda se med oglasi skriva ravno takšna omara, ki je v trgovinah ne najdete, in s tem v svoje stanovanje vnesete malo zgodbe in zgodovine.

Novo, rabljeno ali vintage pohištvo?

Ko se lotimo opremljanja stanovanja, je dobro, da naredimo seznam pohištva, ki ga bomo obdržali, in seznam manjkajočih kosov, ki jih moramo kupiti na novo. Pravilo, da se mora notranja oprema stilsko ujemati, je že zdavnaj preživeto, a občutek za ravnotežje barv in tekstur ne bo odveč.

Vsekakor je združevanje novih modernih elementov in starinskega pohištva v vašem domu več kot dobrodošlo, saj bo prostor naredilo zanimiv in unikaten. Kakšno pohištvo torej kupiti?

Sprehod po trgovini z rabljenim in vintage pohištvom je lahko pravi užitek.

• Novo ali rabljeno pohištvo?

Ko opremljamo novo stanovanje, samodejno razmišljamo tudi o novem pohištvu. Pa je res tako, je novo pohištvo res edina prava izbira? Mogoče je dobro, če v kose notranje opreme, kot so: postelje, jedilne mize, kuhinje, sedežne garniture in kopalnice, ki jih vsakodnevno uporabljamo, vložimo več, kar se nam bo na dolgi rok vsekakor obrestovalo. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da je poceni rabljeno pohištvo, predvsem tisto starejših datumov, ravno tako kakovostno, včasih bolj, kot si mislimo.

Rabljeno pohištvo lahko z malo domišljije tudi obnovimo/osvežimo tako, da ga:

  • pobrusimo in očistimo,
  • prebarvamo v moderne pastelne tone,
  • mogoče prelepimo s samolepilnimi tapetami za pohištvo, ki jih najdemo v različnih vzorcih in barvah,
  • na omaricah zamenjamo fronte in ročaje.
Vintage lesena omarica, polna zanimivih vaz, suhega cvetja, kipcev in drugih okraskov.

• Starinsko pohištvo

Starinsko pohištvo se vrača v naše domove in v kombinaciji z modernimi elementi popestri vsako stanovanje. Lesene vintage omarice in vitrine, masivne skrinje, rabljene kuhinje, kuhinjske mize, ki so jih uporabljale naše babice ali raje prababice, še danes veljajo za prava umetniška dela.

Kje je torej meja med rabljenim in vintage pohištvom? Govorimo o unikatnih kosih pohištva iz prejšnjega stoletja, ki so ročno izdelani in zaradi svoje estetske vrednosti vse bolj zaželeni in vse prej kot poceni.

Staro, nošeno, rabljeno … je preprosto kul. Vintage pohištvo je modno in v sodobnem oblikovanju notranjih prostorov vse bolj priljubljeno. Poleg tega nosi močno sporočilo o pomembnosti krožnega gospodarstva, ki je edini način, da se zoperstavimo masovni proizvodnji na vseh področjih svojih življenj in skušamo živeti bolj trajnostno.

Vodič po opremljanju prostorov

Opremljanje doma - pisan načrt postavite prostorov in notranje opreme.

V vsak dom stopimo skozi vrata in se znajdemo v še kako pomembnem prostoru, ki sliši na ime predsoba! Tam slečemo oblačila/plašče, odložimo torbe in sezujemo čevlje. Za vse našteto potrebujemo skrbno urejene:

Ko si obujemo copate, ne moremo mimo kopalnice, kjer se po napornem dnevu osvežimo. Ker se danes v kopalnici radi zadržimo dlje časa, je pomembno, da je oprema za kopalnico udobna, prijetna in uporabna.

Pogled na moderno kopalnico z visečimi brisačami, preprogo in drugim kopalniškim dekorjem.

Osrednji prostor vsakega doma je dnevna soba, in če imamo srečo s prostorom, je velika in zračna. V njej preživimo največ časa, zato je prav, da pohištvu namenimo več pozornosti in razmišljamo o udobju:

Kuhinja, katere del je tudi jedilnica, je lahko povezana z dnevno sobo ali povsem ločen prostor vašega doma. Je središče doma, kjer diši, se kuha, dobro jé in razpravlja dolgo v noč. V njej ne sme manjkati:

Če živite v hiši, bosta spalnica in otroška soba od dnevnega dogajanja odmaknjeni v zgornje nadstropje, kjer si lahko pričaramo miren prostor brez nepotrebnih motilcev. In zaspimo v udobju izbranega pohištva:

Del skrbno urejenega vrta je tudi vrtna garnitura z gugalnikom ter bogatim rastlinjem.

Imate svoj vrt? Kdo bi se ga branil! Če sodite med srečneže, ki v toplem vremenu lahko posedajo na vrtu, vrtnarijo in v poletnih mesecih organizirajo piknike, ne pozabite na nekaj kosov obvezne vrtne opreme:

Nasveti za hitro in ugodno popestritev vašega doma

Se vam dogaja, da se v svojem domu kar naenkrat ne počutite dobro? Vas nekaj moti, pa niti ne veste točno, kaj? Verjetno je čas, da malček prevetrite prostore, zamenjate kakšen kos pohištva ali popestrite staro. Na srečo obstaja kar nekaj trikov, s katerimi boste naredili veliko razliko in notranje prostore osvežili, ne da bi ob tem zapravili veliko časa in denarja.

Predstavljamo vam 7 nasvetov za ugodno popestritev stanovanja, zaradi katerih se boste v svoj dom znova zaljubili.

1. Dodajte blazine

Pisane vzglavne blazine različnih barv, vzorcev in tekstur bodo popestrile vaše bivalne prostore.

Vzglavne blazine so kot nekakšna ličila vaše dnevne sobe. Sedežna garnitura ali udobna zofa preprosto kliče po njih. Menjate jih lahko glede na letne čase in razpoloženje. Če je vaša dnevna soba malček dolgočasna, je prav, da ji dodate nekaj blazin v živih barvah, zanimivih vzorcih in teksturah. S tem boste v prostor vnesli življenje in povsem nove vibracije.

2. Okrasite tla z novo preprogo

Pisana preproga bo v prostor vnesla svežino.

Preproge imajo moč, da v dom vnesejo toplino in domačnost ter hkrati povežejo elemente v prostoru. Če želite prostor prilagoditi blazinam, ki krasijo sedežno garnituro, in ga na novo opredeliti, to lahko storite z menjavo preproge. Na trgu boste našli pestro ponudbo vseh možnih oblik, barv in vzorcev. Med najbolj priljubljene vsekakor sodijo skandinavske preproge minimalističnih vzorcev in pisane perzijske, ki so resnično nekaj posebnega.

3. Uporabite stenske nalepke

 Stenske nalepke v obliki pik so kot nalašč za popestritev otroške sobe.

Izberite si eno steno v stanovanju in jo okrasite! To lahko storite tako, da jo »oblečete« v stenske nalepke, ki jih boste našli v vsaki bolj založeni pohištveni trgovini. Stena v novi barvi ali zanimivem vzorcu bo prostor oživila. Dodate ji lahko zanimive poličke, slike, svoje najljubše fotografije in oblikujete nekakšen galerijski kotiček, ki vas bo vedno znova razveseljeval.

4. Prebarvajte kuhinjske omarice

Nasmejana ženska uživa med barvanjem omarice, ki bo krasila dom.

Se vam vaša kuhinja zdi stara? Če dobro pomislite, lahko z nekaj triki kuhinjske omarice povsem spremenite. To lahko storite tako, da pustite ogrodje in zamenjate zgolj fronte omar in predalov. Druga in cenejša možnost pa je, da vrata omaric in predalov pobrusite, očistite in prebarvate s kakšnim zanimivim pastelnim odtenkom. Ti so trenutno zelo in. Za tisti »vav« učinek jim dodajte še nove ročaje in kuhinja bo videti kot nova!

5. Zelena oaza sredi doma

Zelene rastline in različne lončnice bodo polepšale vsak prostor.

Vsak dom potrebuje rastline, zato razmislite, kam vse jih lahko namestite. Ne glede na to, ali jih boste postavili na okenske police, z njimi okrasili stene ali strop, s katerega bo visel vaš najljubši cvetlični lonček, je važno, da imajo dovolj dnevne svetlobe. Zanimiva rešitev so lahko tudi stojala za rože različnih višin, ki v prostor vnesejo dinamiko in vam hkrati služijo kot nekakšna zelena pregradna stena.

6. Pisana posteljnina v vaši spalnici

Odeje različnih barv in tekstur bodo popestrile posteljo in celotno spalnico.

Postelja je središče vaše spalnice, in če želite v prostor vnesti malo življenja, je čas za nakup nove posteljnine. Podobno kot vzglavne blazine je tudi posteljnina tisti del dekorja, ki ga lahko mile volje menjate glede na letne čase. Morda se odločite za okrasno pregrinjalo ali odeje različnih barv, vzorcev in tekstur. Verjemite, spalnica vam bo hvaležna!

7. Povabite svetlobo in namestite LED-luči

Svetel dom je ključ do dobrega počutja. Zato odgrnite zavese in v dom povabite naravno svetlobo. Premislite, kje potrebujete največ svetlobe, in tam namestite LED-luči, ki bodo poskrbele, da bo prostor dobro osvetljen, tudi ko bo sonce že zdavnaj zašlo. Prijetna popestritev prostora so manjše okrasne luči, ki s svojo svetlobo pričarajo prav poseben ambient.

Kot smo videli, je opremljanje prostorov prava umetnost. Kakšno notranjo opremo boste izbrali, je vaša osebna odločitev, ki pove veliko o tem, kdo ste, kakšne navade imate, kaj vam je všeč in kako preživljate prosti čas. Zato ni prave in napačne izbire, je samo vaša! Torej, poslušajte sebe in svoj notranji glas skušajte približati izbiri na trgu.

Če opremljate svoj dom in iščete notranjo opremo, pokukajte na bolha.com, kjer vas čaka več kot 76.000 aktualnih oglasov, med katerimi boste zagotovo našli zanimive kose pohištva, ki bodo polepšali vaš dom.

Tudi kopalnico lahko »osvežite« le z nekaj popravki in bo videti kot nova. Več o cenovno dostopni prenovi kopalnice si lahko preberete: Kako poceni prenoviti kopalnico?