Šport in rekreacija

28. 10. 2022

Za obisk gora sta dobra priprava in ustrezna oprema ključni

Ekipa bolha.com
5 minut

Brez dvoma velja, da smo Slovenci narod pohodnikov in ljubiteljev gora, k čemer prispevata čudovito okolje in lega Slovenije. Obdana z gozdovi, planinami, hribi in višjimi gorami, ki se ponekod raztezajo v pravo gorsko verigo – Alpe, omogoča odlično izhodišče za aktivno preživljanje prostega časa v naravi.

Ljubitelji pohodništva, planinarjenja in gorništva ste ne glede na višino vrhov vedno nagrajeni z neopisljivim zadovoljstvom – tako med hojo kot ob osvojenem vrhu, poleg tega pa hoja, svež zrak in narava pozitivno vplivajo na vaše psihično in fizično počutje.

Raznolika pokrajina, širok izbor gora in dostopnost do izhodiščne točke omogočajo, da se lahko pohodništva loti prav vsakdo, vendar kljub temu cilj izleta v hribe ali gore vedno prilagodite glede na starost – otrok in odraslih, izkušnje in telesno pripravljenost.

Posebej pomembna je tudi priprava pred izletom, v katero sodita tudi izbira primerne pohodniške opreme in upoštevanje vremenskih razmer. Vse to in še več najdete v kategoriji Vse za zimo, ki smo jo samo za vas pripravili na spletni strani Bolha.com.

Oprema za pohodništvo.

Kako se pripraviti na pohodništvo in kakšno opremo potrebujete?

Če se v gore odpravljate prvič ali je vaša telesna pripravljenost slabša, si za prvih nekaj izletov v gore izberite časovno krajše in fizično manj zahtevne poti. Tako boste postopoma in varno povečevali svojo telesno pripravljenost.

Postopoma boste tudi »zmehčali« svoje nove pohodniške čevlje, ne da bi si pridelali boleče otiščance. Čevlji so poleg ostale pohodniške opreme zagotovo najpomembnejši kos, zato si za izbiro pohodniških čevljev vzemite čas.

Kako izbrati primerne pohodniške čevlje?

Pri izbiri pohodniških čevljev priporočamo naslednje:

  • Osnovno pravilo pri izbiri pohodne obutve je, da naj bosta na prvem mestu udobje in kakovost.
  • Pohodniške čevlje pomerite pozno popoldan s primernimi pohodniškimi nogavicami, ko so vaša stopala že utrujena in rahlo zatečena. Tako boste izbrali primerno velikost in ustrezno kopito pohodniških čevljev za svoja stopala.
  • Izberite vsaj ½ številke večjo velikost od običajnih čevljev. Noga po daljši hoji oteče in ob sestopu pritiska s prsti navzdol. Če ni dovolj prostora v prednjem delu čevlja, je to lahko za vaša stopala in noge zelo boleče, hkrati pa si lahko poškodujete nohte.
  • Bodite pozorni na širino čevljev – preozki čevlji bodo pritiskali na vaša stopala in vam povzročali bolečino. Pohodniški čevlji so oblikovani tudi glede na specifiko moških in ženskih telesnih značilnosti; ženski pohodniški čevlji so npr. po obliki ožji ter elegantnejši ter lažji po teži.

Pohodniške čevlje izberite tudi glede na zahtevnost, vremenske razmere in teren, kjer jih boste uporabljali.

Pohodniški čevlji.

Na voljo so nizki pohodniški čevlji (višina do gležnjev), visoki pohodniški čevlji, gorniški čevlji ali tekaški »trail« čevlji.

1. Nizki pohodniški čevlji so primerni za spomladanski, poletni in jesenski čas, ko je pretežno suho vreme in so tla suha. Primerni so za lahkotnejše pohode po nezahtevnem terenu – gozdne poti, travnike, urejene makadamske poti, medtem ko so za visokogorje in zahtevnejše terene primernejši visoki pohodniški čevlji ali robustnejši gorniški čevlji.

2. Visoki čevlji varujejo vaša stopala in predvsem gležnje, ki jim zagotavljajo kakovostno oporo. Robustnejši pohodniški čevlji imajo tudi debelejši, trši in bolj nazobčan podplat, ki zagotavlja kakovosten oprijem na zahtevnejši visokogorski podlagi. Visoki pohodniški čevlji bodo primernejši tudi za zimski čas, ko boste »gazili« po snegu.

3. Tekaški »trail« čevlji so hibridna mešanica med običajnimi tekaškimi (mehkimi) in pohodnimi čevlji. So udobni, a imajo robustnejši podplat, ki omogoča dober oprijem tudi na gozdni ali gorski podlagi. Primerni bodo za vsakodnevne sprehode na bližnji hrib ali časovno krajše in nezahtevne pohode. Prava izbira bodo tudi za tekače, ki raje kot na asfaltu tečejo po gozdnih in gorskih poteh.

Večina pohodniških čevljev je oblikovanih iz vodotesnih (npr. gore-tex), vodoodbojnih in trpežnih materialov, ki ohranjajo vaša stopala suha tudi v dežju ali snegu.

Pri stabilnejši hoji vam pomagajo pohodne palice

Pri hoji v hribe ali v gore si lahko pomagate tudi s pohodnimi palicami. Te vam zagotavljajo stabilnost pri hoji, kar zmanjša obremenitev kolčnih in kolenskih sklepov. Palice vas varujejo pred zdrsom ali padcem.

Pomagajo tudi pri tempu hoje in pravilnejši drži. Odlična izbira bodo lahke in kompaktne palice iz kakovostnega aluminija, ki se enostavno zložijo in jih lahko takrat, ko jih ne potrebujete, preprosto pripnete na pohodniški nahrbtnik.

Dereze, pohodne palice in cepin.

Ostala pohodniška oprema

V pohodniški nahrbtnik zložite tudi dodatna oblačila – vetrovko, dodatno majico, kapo; opremite se z zadostno količino tekočine in energijskih prigrizkov, ne pozabite pa tudi na komplet prve pomoči, dodatne obliže, čelno svetilko, kremo za sončenje in sončna očala. Pozimi boste potrebovali tudi dereze.

Za zahtevnejše poti in ferate boste potrebovali tudi čelado, plezalni pas, samovarovalni komplet in ostalo plezalno opremo. Obvezna oprema za zahtevnejše zimske poti je tudi cepin.

Zimska pohodniška oprema.

Ne pozabite na primerna oblačila

Za izlet v hribe ali gore izberite primerna športna oblačila. Odlična izbira so pohodniške hlače iz sodobnega raztegljivega, zračno prepustnega in vodoodbojnega materiala, ki vas bo kljub znojenju ohranil suhe v deževnem in vročem vremenu.

Na voljo so tudi dvodelne pohodniške hlače, kar je še posebej praktično v daljših in vremensko nepredvidljivih razmerah – ko je vroče, preprosto odpnite spodnji del hlačnic, ko je hladno, pa ga pripnite nazaj.

Za zgornji del telesa bo najbolje, če se boste oblekli v slojih. Te boste lahko odstranjevali glede na vreme in stopnjo intenzivnosti hoje. Prvi sloj, ki bo v neposrednem stiku s kožo, naj bo zračen, lahkoten in iz materialov, ki odlično odvajajo vlago (npr. merino volna). Tako boste ostali suhi tudi pri intenzivnejšem znojenju.

Naslednje sloje izberite glede na vremenske razmere – poleti bo zadostovala dodatna majica s kratkimi ali dolgimi rokavi, ki vas bo ščitila pred močnim soncem, ter pohodna jakna v primeru vetra in dežja. Pozimi boste potrebovali toplejšo termo majico in debelejšo pohodno jakno ter kapo, rokavice in šal.

Ker so gore in razmere v gorah velikokrat nepredvidljive, pred vsakim izletom napolnite baterijo na mobilnem telefonu, da boste lahko poklicali na pomoč. O izletu obvestite tudi svoje bližnje. Tako bo v primeru kakšne neprijetne situacije ali nesreče reševanje mirnejše in hitrejše.

Ne glede na to, ali v pohodništvu uživate sami ali v družbi družine ali prijateljev, naj bodo vaši izleti v gore ali hribe prijetni in polni lepih trenutkov.

Ko raziskujete in občudujete čudovite stvaritve narave, upoštevajte tudi, da je narava življenjski prostor mnogih živali. Ni odveč poudariti, da je spoštovanje in ohranjanje njihovega naravnega okolja ter življenjskih navad zlato pravilo vzornega obnašanja v naravi.

Če pa planinarjenje ni po vašem okusu, v našem članku preverite, kateri so najbolj priljubljeni športi v Sloveniji in kateri je najbolj primeren za vas. Vse za šport lahko seveda najdete na Bolha.com!